Хари и Меган писаха на читалището в с. Баничан Писмо

...
Хари и Меган писаха на читалището в с. Баничан Писмо
Коментари Харесай

Принц Хари и Меган изпратиха благодарствена картички на жени от село Баничан

Хари и Меган писаха на читалището в с. Баничан Писмо от принц Хари и брачната половинка му Меган Маркъл получи читалището в гоцеделчевското село Баничан . Благодарственият адрес е поради даровете, които изпратили локалните самодейци за сватбения ден на младоженците .
Prince Harry and Meghan Markle have sent thank you cards featuring a black and white portrait from their wedding day to well wishers
— Toggle (@ToggleSG) Пазителите на българската традиция от Баничан изпратиха на младоженците ръчно изплетени вълнени чорапи , направени в присъщ баничански жанр. Идеята им хрумнала напълно инцидентно, сподели за Дарик читалищният секретар Румяна Джибова .

 
" Когато стартира да се приказва за прословутата кралска женитба, ни се обадиха публицисти да попитат дали не готвим подарък за кралското семейство и съответно от фамозните баничански чорапи. Това ни окуражи и взехме решение, че един подобен обичаен български подарък ще бъде подобаващ. В българския фолклор чорапите са знак на топлота и на домашното огнище. Чорапи наложително се подаряват в трите най-важни моменти от живота на индивида. Първият е раждането на детето. Бабата, която е израждала бебето, го е обувала с чорапки, с цел да го приготви за житейския му път. Вторият миг е на сватбата - в даровете наложително би трябвало да има чорапи. И третият път - когато напущаме този свят. Вярвало се е, че на другия свят умрелите могат да познаят половинката си по чорапите и да бъдат още веднъж дружно ", разказва  Джибова .  
с.Баничан, общ.Гоце Делчев, обл. Благоевград
Публикувахте от в 

Жените в Баничан изплели особено два чифта чорапи за кралските особи, като добавили връзки, усукани в цветовете на българското знаме. Отговор на са чакали, даже мислили, че може да им върнат назад пратката . Затова изненадата им била огромна, когато получили писмо със знаците и печатите на кралския двор .

Румяна Джибова не знае дали принц Хари и брачната половинка му Меган Маркъл ще носят нашенските чорапи, само че е сигурна, че баничанските плетива ги има във всички точки на света - Америка, Германия, Холандия, Русия, Зимбабве. Това са чорапи, поръчани за младоженци, и чорапи, които са изпратени на българи, живеещи надалеч от родината.

" Не всички дами в Баничан плетат такива чорапи , тъй като са сложни за изплитане, само че удоволствието е необикновено, тъй като са в пет цвята и във всичките цветове нашите баби са вплели разнообразни знаци. Всеки цвят има своето значение -  зеленото е природата, синьото - морето и небето, бялото и аленото - са знаци на живота, на новото ", споделя още Румяна Джибова.-->

Според нея писмото с благодарности от кралския двор е огромно самопризнание за Баничан и за скъпите старания на локалните дами за запазване на тукашните обичаи. А благодарственото писмо е и от голяма важност за страната ни, защото 2018 година е европейска година на културното ни завещание.
 Американската актриса Меган Маркъл изненада мнозина, откакто избра Клеър Уейт Келър, английската дизайнерка, работеща за френската фешън къща Givenchy, да сътвори роклята ѝ за сватбената гала. Меган бе ослепителна, а принц Хари не съумя да сдържи сълзите си от неспокойствие. Роклята бе с ръкави, покриващи 3/4 от ръцете, и съвсем открити плещи, изчистен дизайн и 5-метров шлейф с копринен тюл, бродиран с цветя от страните, членуващи в Общността на нациите. Всяко от растенията е типично за обособените 53 страни от организацията. Guliver/Getty Images
И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР