Хари Худини е признат за най-големия илюзионист на XX век.

...
Хари Худини е признат за най-големия илюзионист на XX век.
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Хари Худини

Хари Худини е приет за най-големия илюзионист на XX век. Наричат го “Кралят на белезниците ”, “Владетелят на илюзията ”, “Човекът-загадка ” и му приписват безчовечен качества.

Познавал всички типове катинари, ключалки и брави. Отварял белезници единствено с почукване на вярното място. През последните години от живота си написа книги, в които разкрива част от фокусите си и гневно подлага на критика шарлатаните, които настояват, че за илюзиите им оказват помощ свръхестествени сили.

Още любопитни обстоятелства за измъкващият се от всяка обстановка ще научите, в случай че продължите да четете.

1. Родителите

A post shared by Tom Interval (@intervalmagic)

Майката – Сесилия Щайнер, е стопанка. Бащата – Майер Самюъл Вайс, е равин. Владее идиш, маджарски и немски език. И двамата са небогати евреи. Худини има извънредно мощна връзка с майка си, обича я безусловно и е подготвен да направи всичко за нея.

2. Раждането

A post shared by Tom Interval (@intervalmagic)

Ерих Вайс се появява на бял свят на 24 март 1874 година в Будапеща. Той е четвъртото от общо шест деца. При мрачните за евреите условия в Източна Европа, Майер взема решение да емигрира от Унгария в Съединените щати. Мести се в дребното градче Епълтън в щата Уисконсин и образува дребна синагога. Когато Ерих е единствено на 4 години, Сесилия и децата също се местят в Америка. При влизането си в Съединени американски щати, имиграционните чиновници трансформират името на фамилията от „ Weisz “ на „ Weiss “.

3. Триковете

A post shared by Harry Houdini life (@harry_houdini_life)

Страстта му към ключалките е подтикната от огромната му обич към сладкото. Баща му имал навика да заключва шкафовете, в които се съхранявали най-различни вкусотии. Детето е насила да се научи да отключва всичко допустимо, с цел да се наяде със сладки. Интересува се от устройството на белезниците и ги учи в елементи. Нито едно средство за ограничение на свободното придвижване не могло да му се опре. Уменията си усъвършенствал, до момента в който работи в завод за произвеждане на метали, а по-късно чиракува при майстор-ключар.

4. Началото

A post shared by Harry Houdini life (@harry_houdini_life)

Мести се в разнообразни градове на Щатите, работи в пътуващ цирк. В Ню Йорк стартира да припечелва от уменията си по улиците, забавлявайки минувачите. Първият си номер като илюзионист кръщава „ Освобождаване от окови “. Прави си реклама самичък, като отива при полицейския началник на Чикаго и му декларира, че даже с белезници може да избяга от заключена затворническа килия. Изпълнява номера пред публицисти и фоторепортери и името му гръмва в пресата.

5. Псевдонимът

A post shared by Harry Houdini (@harryhoudini12)

Когато става професионален вълшебник, стартира да се назовава „ Хари Худини “ на името на френския вълшебник Жан Йожен Робер-Худен, откакто прочита автобиографията му и е мощно впечатлен от нея. Той погрешно има вяра, че буквата „ I “ в края на Худини значи „ като “ на френски език. Когато добива известност, афишира, че първата част от псевдонима му – Хари, е в символ на респект към американския вълшебник Хари Келар, на който също се възхищава.

6. Любовта

A post shared by Harry Houdini (@harry_houdini15)

Докато е на гастрол в Ню Йорк през 1894 година, се среща с Вилхелмина Беатрис Ранер – танцьорка и певица от „ Флорал систърс “. Едва две седмици по-късно хубавицата става брачна половинка и асистентка на илюзиониста. Съюзът им се оказва доста сполучлив и дълги години те са щастливи дружно. Худини ѝ написа писма, даже когато е в прилежащата стая. Двамата се обръщат един към различен с „ Мистър Худини “ и „ Мисис Худини “ и не се разделят за повече от ден. За да избегнат кавгите, в случай че Хари 3 пъти повдигнел дясната си вежда, Бес неотложно млъквала. Когато пък се сърди Бес, Хари незабавно излизал от вкъщи им, обикалял го и хвърлял в отворения прозорец шапката си. Получел ли я назад, това било знак, че брачната половинка му към момента е гневна. Той не се прибирал у дома, до момента в който тя не приемела шапката.

7. Обучение на военни

 10 любопитни обстоятелството за Хари Худини

Въпреки че е роден в Унгария, Худини бил американски родолюбец и безжалостен покровител на присъединяване на Съединени американски щати в Първата международна война. Убеждава Обществото на американските магьосници да подпише клетва за честност към президента Удроу Уилсън и даже анулира сезонното си турне, с цел да се посвети на заниманието на бойците и на набирането на пари за военната идея. Използвал арсенала си от трикове, с цел да даде специфични указания на американските войски. В поредност от класове, извършени в Ню Йорк, той обучавал бойците по какъв начин да избягат от потъващи кораби и да се измъкват от въжета, белезници и други ограничители при положение, че са пленени от германците.

8. Киното

Илюзионистът имал къса спекулация и с киното. Дебютът му е с филм, показващ зрелище в Париж по време на гастрол в Европа. След това се изявява в сериала „ The Master Mystery “. В него играе сътрудник под прикритие, който употребява уменията си за бягство, с цел да осуети незаконни заприказва. Сериалът става шлагер, а Худини взе участие в още два кино лентата – „ Човекът от отвъдното “ и „ Халдейн от тайните служби “. След тях започва лично кино студио, наречено „ Houdini Picture Corporation “. Прави два кино лентата, само че нито един от тях не се показва изключително добре в боксофиса и отнасят отрицателните оценки на критиците. След като губи огромна част от персоналното си положение, Худини напуща филмовия бизнес вечно през 1923 година

9. Смъртта

A post shared by Harry Houdini life (@harry_houdini_life)

Обстоятелствата към гибелта му остават неизяснени. Една от версиите е, че по време на гастрол в Монреал, в гримьорната му влизат трима студенти, единият от които първенец по бокс. Интересували се дали в действителност Худини можел да понася мощни удари в региона на корема. Той просто кимнал и в същия миг получил два-три непредвидени удара от боксовия първенец. Твърди се, че по-късно просто разтрил удареното място. Няколко дни не обръщал внимание на болките, само че ударите провокирали пръсване на апендикса и се развил перитонит. На 31 октомври 1926 година Худини умира в Детройт. През март 2007 година внукът на неговия брат подава публична молба за ексхумиране на тялото на илюзиониста, с цел да се открият аргументите за гибелта му. Молбата към момента не е задоволена.

10. Сеансите

A post shared by Tom Interval (@intervalmagic)

Преди гибелта си Худини дава обещание на жена си, че в случай че отвъдният свят в действителност съществува и има връзка с нашия, той ще се върне и ще ѝ даде знак. Двамата измислят скришен код за връзка, който да потвърди на Бес, че паранормалната връзка със брачна половинка ѝ е същинска. Скоро след гибелта му тя афишира премия от 10 000 $ на всеки, който успее да я свърже с обичания ѝ. Така стартира серията от „ сеансите на Худини “, в които голям брой медиуми несполучливо пробват да повикат духа му от отвъдното. През 1928 година мъж на име Артър Форд афишира обществено, че е получил обръщение от самия Хари Худини. Той го изпраща на Бес и тя удостоверява, че известието е предадено с шифъра, фиктивен от тях двамата преди гибелта му.

Последният спиритически сеанс, проведен от Бес, се организира на годишнината от гибелта на Хари – 31 октомври 1936 година Радиостанции от целия свят предават онлайн събитието. Медиумът вика Хари с молбата да покаже, че е там. В продължение на повече от час нищо не се случва и всички се отхвърлят. Лампите светват, гостите и публицистите стартират да се разотиват, само че в мига, в който излизат под намерено небе, над главите им се развихря страшна стихия. По-късно участниците в сеанса научават, че тя не е усетена на никое място другаде в региона, с изключение на над мястото на сеанса. Бес се отхвърля от сеансите след десетилетие в опити се да се свърже със брачна половинка си. Но други не престават да търсят връзка с Худини. От 30-те години на предишния век почитателите му организират „ сеансите на Худини “ на всеки Хелоуин, пробвайки се да се свържат с духа на магьосника.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР