Хардип Сингх Ниджар: Гневът в Индия, докато Трюдо сочи с пръст убийството

...
Спомени за продължилото десетилетие въоръжено сикхско въстание - което достигна
Коментари Харесай

Спомени за продължилото десетилетие въоръжено сикхско въстание - което достигна своя връх през 80-те години и в което хиляди хора умряха - остават силни в Индия.

Така че, когато канадският премиер Джъстин Трюдо обвини Делхи в участие в смъртта на канадски сикхски лидер, много индийци реагираха гневно.< /p>

Г-н Трюдо каза, че канадското разузнаване разглежда „достоверни обвинения, потенциално свързващи“ индийския щат с убийството на Хардип Сингх Ниджар, виден борец за отделна сикхска родина, който беше застрелян на 18 юни в Британска Колумбия (Британска Колумбия).

Индия отхвърли твърдението като "абсурдно".

Докато Делхи и Отава се изправят в най-лошия дипломатически спор в историята си, индийски анализатори, политически коментатори и лидери звучат неприятно в социалните медии.

Канада, Джъстин Трюдо и Хардип Сингх Ниджар са водещите тенденции в X (бивш Twitter).

Един потребител написа, че Делхи е дал „подобаващ отговор“ на Канада, докато друг каза, че правителството е „поставило Трюдо на мястото му“.

Някои от изтъкнатите новинарски уебсайтове на Индия пуснаха заглавия за това как Индия „разбива“ и „отвръща на удара“ на Канада със своя „дивашки отговор“.

Основната опозиционна Конгресна партия на Индия - която напоследък рядко е на една и съща страница с правителството - също разшири подкрепата си и каза, че не трябва да има "никакъв вид компромис в нашата борбата на страната срещу тероризма“.

„Особено когато тероризмът застрашава суверенитета, единството и целостта на Индия. Интересите и опасенията на страната ни винаги трябва да бъдат от първостепенно значение“, публикува говорителят на партията Джайрам Рамеш на X.

Защо някои сикхи призовават за отделна държава? Неразкрито убийство в Канада подхранва разногласия с Индия

Виден сикхски сепаратистки лидер, г-н Ниджар беше застрелян в автомобила си от двама маскирани въоръжени мъже през един юнски следобед на оживения паркинг на Guru Nanak Sikh Gurdwara в Съри, град на около 30 км (18 мили) източно от Ванкувър.

Делхи по-рано го описа като терорист, ръководил войнствена сепаратистка група, но отрече да е замесен в убийството му.

Много реакции в Индия също отразяват официалната позиция на Делхи, като анализаторите казват, че твърденията на г-н Трюдо могат допълнително да влошат отношенията с Канада.

"Канада и Индия са приятели, а не врагове. Но Трюдо, с политическия си съюз със сикхските радикали в Канада, постави двустранните връзки с Индия под нарастващо напрежение, “ пише видният коментатор Бхрама Челани.

Други обвиниха г-н Трюдо, че се „навежда“ за гласовете на сикхите – Канада е дом на най-голямата сикхска диаспора извън щата Пенджаб.

Смита Пракаш от информационната агенция Asian News International (ANI) каза, че обвинявайки Индия за смъртта на г-н Ниджар, г-н Трюдо вече е „опетнил разследването и съдебния процес, като е представил своята пристрастност от позиция на властта и властта“.

"Той иска сътрудничество от Индия, но обвинява индийските власти за убийството преди това", написа тя на X.

Отношенията между Канада и Индия стават все по-обтегнати през последните месеци. Срещата на г-н Трюдо с индийския премиер Нарендра Моди на срещата на върха на Г-20 в Делхи миналата седмица беше описана като „мразовита“ и оттогава търговските преговори между двете страни бяха прекратени.

BBC News India вече е в YouTube. Щракнете тук, за да се абонирате и да гледате нашите документални филми, обяснения и функции.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР