Харчовете на сляпо биха предизвикали много сериозна икономическа и финансова

...
Харчовете на сляпо биха предизвикали много сериозна икономическа и финансова
Коментари Харесай

Икономист: Харчовете на сляпо биха предизвикали сериозна икономическа и финансова криза

Харчовете на сляпо биха провокирали доста сериозна икономическа и финансова рецесия. Това счита икономистът от Съвета за стопански и обществени политики Михаил Кръстев.
" Виждаме доста популистки послания в дребното, само че въпреки всичко налични стратегии на политическите партии, които се афишират за изборите. Политиците нямат полза да възпират тези популистки импулси, ето за какво е доста значимо хората да осъзнават, че точно популизмът е нещото, което най-вече ги заплашва в изискванията на такава рецесия ", акцентира той.

Според него стъпките за възобновяване на стопанската система след рецесия не са една и две, само че би трябвало да се появи задоволително политическа воля, с цел да бъдат наложени.

" Става дума за стъпки като заледяване на размера на минималната работна заплата. Увеличението в този момент е обвързвано с минималната работна заплата и заплащанията в бюджетния бранш, а частният бранш - този, който държи стопанската система - страда. Ние се върнахме към равнищата на Брутният вътрешен продукт от 2018 година, само че тогава минималната работна заплата беше 480 лв., а в този момент тя е 650 лв. ", означи Кръстев пред actualno.com.

По думите му би трябвало да се намерения и за данъчни облекчения на бизнеса, както и за понижаване на административната тежест.

" Разбира се, би трябвало да се подкрепят и най-уязвимите групи. Може да се намерения съществено в тази посока за въвеждане на необлагаем най-малко. Тоест това са неща, които без да се товарят работещите браншове в стопанската система, да се помогне на останалите, които имат потребност от помощ. Това би трябвало да е тактиката на всяка власт - без значение коя е тя ", съобщи икономическият специалист.

Според Кръстев имитирането на дълг от страна на кабинета " Борисов 3 " не било заплашителен развой в макроикономиката.

" Става въпрос за това, че българската страна продава скъпи бумаги и получава средства против тях при избрана рентабилност. Ние виждаме, че сега бе подписана една относително добра договорка при имитирането на последните излъчвания държавен дълг. Това е нещо, което в реалност е похвално за актуалното държавно управление. В последна сметка това зависи доста от макроикономическата рамка, в която се намира една страна ", сподели Кръстев. Той акцентира, че строгата фискална дисциплинираност в положителните времена дава резултати в неприятните.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР