Харари - автор на бестселъри, сред които Sapiens. Кратка история

...
Харари - автор на бестселъри, сред които Sapiens. Кратка история
Коментари Харесай

Ювал Харари: Левицатата в САЩ и Европа в миналото е подкрепяла Ст...

Харари - създател на бестселъри, измежду които " Sapiens. Кратка история на човечеството " и " Homo deus. Кратка история на бъдещето " - се причисли към 90-те подписали изказването, в което се показва паника от " детайли в международната левица... досегашни наши политически сътрудници ", които от време на време са " оправдали дейностите на Хамас ".

 

47-годишният мъж, който в последно време е почитан политически деятел в Израел, противопоставяйки се на дяснопопулистката коалиция на Бенямин Нетаняху, съобщи пред " The Guardain ", че се е намесил, откакто е разговарял с деятели за мир в родината си, които са били " изцяло опустошени " и " са се чувствали изоставени и предадени от хипотетичните съдружници " в напъните за мир, откакто учени, художници и интелектуалци са подписали писма, които не са осъдили Хамас.

 

Лелята и чичото на Харари живеят в един от кибуците, станали цел на офанзивите на Хамас, при които починаха над 1400 души, а повече от 220 души бяха взети за заложници. Те са оживели, откакто са се крили, до момента в който въоръжените лица са обикаляли от къща на къща и са убивали съседите им.

 

Говорейки за реакцията на левите среди в Съединени американски щати и Европа по време на визитата си в Лондон, Харари съобщи, че е било " шокиращо да чуе някои от отговорите, които освен не осъждат Хамас, само че и трансферират цялата отговорност върху Израел " и да види " неналичието на взаимност във връзка с ужасяващите набези против израелски цивилни жители ".

 

Отвореното писмо, измежду чиито подписали е и известният израелски публицист Давид Гросман, гласи: " Никога не сме си представяли, че хора от левицата, бранители на равенството, свободата, справедливостта и благоденствието, ще проявят такава последна морална апатия и политическо неблагоразумие ".

 

В умозаключение се споделя: " Няма несъгласие сред твърдото опълчване на израелското послушание и окупация на палестинците и недвусмисленото наказание на бруталните актове на принуждение против почтени цивилни жители. Всъщност всеки пореден левичар би трябвало да поддържа и двете позиции по едно и също време ".

 

Давайки исторически образец с поддръжката на някои американски и европейски социалисти за Сталин, Харари уточни: " Това не е първият случай, когато радикалната левица, преследвайки някаква избрана визия за правдивост, се оказва в съюз с някои доста брутални придвижвания и режими ".

 

Този метод може да се основава на " убеждението или фантазията, че е допустима безспорна правдивост, при която едната страна е безусловно отговорна за всичко, в това число и за закононарушенията на другата страна ".

 

" Реалността е комплицирана ", споделя той. " Едни и същи хора могат да бъдат по едно и също време жертви и причинители. В множеството спорове виновността за закононарушенията и жестокостите не се поделя на 100%/0%, а някъде по средата. Това е напълно тривиално, само че все пак на хората им е мъчно да го одобряват ".

 

Той сподели, че за левицата в Израел е значим тонът на отговора на интернационалните леви групи, тъй като тя се усеща като последния бастион на вярата за спокойно решение с две страни и по тази причина се нуждае от интернационална поддръжка.

 

Той посочи писмо, подписано от актьорите Тилда Суинтън и Стив Куган и режисьора Майк Лий, в което се приканва за " преустановяване на невижданата свирепост, която се демонстрира в Газа ", без да се осъжда съответно нападението на Хамас, макар че се осъжда " всеки акт на принуждение против цивилни и всяко нарушаване на интернационалното право, без значение кой го прави ".

 

" Няма нито една дума за клането на 7 октомври ", сподели Харари.

 

" Работата на интелектуалците, артистите и учените е да се опитат да влязат по-дълбоко. Тя е да се опитат да видят сложността на действителността, изключително в днешния климат на пост-истина. Интелектуално и прочувствено мързеливо е просто да се избере една страна ".

 

" Положението на палестинското население е ужасяващо, само че най-малко е ясно, че Израел не има намерение да избие колкото се може повече цивилни. Това не е това, което режимът на Асад направи в Алепо. Единственото решение ще пристигна, когато освен Хамас бъде разоръжен, само че и палестинският народ има някакво различно бъдеще ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР