Възпламеняване на надежда: Младите зимбабвийци се събраха, за да накарат гласовете си да се зачитат

...
Хараре, Зимбабве – В сряда президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва
Коментари Харесай

Хараре, Зимбабве – В сряда президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва и опозиционният лидер Нелсън Чамиса ще се сблъскат в решаващи президентски избори – за втори път се срещат на урните за пет години.

През 2018 г. Mnangagwa, със ZANU-PF, събра 2 460 463 (50,8 процента), докато Нелсън Чамиса, бивш член на MDC-A и сега CCC, събра 2 147 437 (44,3 процента) гласа, според Избирателната комисия на Зимбабве (ZEC) .

Преди изборите в сряда гражданите се оплакваха от лошо здравеопазване и тежки икономически условия, включително високи разходи за живот, висока безработица и висока инфлация.

Според преброяването от 2022 г. хората под 35 години съставляват повече от 60 процента от населението на страната. Те са демография, която се бори по време на икономическите проблеми на Зимбабве.

Сред тези млади хора има много наскоро завършили колежи и университети, които са прибягнали до работа за мизерно заплащане като продавачи на плодове и кондуктори в автобуси, като едва печелят достатъчно доходи, за да оцелеят.

За тези, които гласуват за първи път, те ще се надяват да играят роля в определянето на траекторията на лидерството на нацията и потенциално да променят нейното бъдеще.

Чарлз Мхака, 25-годишен уличен търговец в гъсто населеното предградие Будириро в Хараре, каза, че е развълнуван от изпълнението на гражданското си задължение за първи път в сряда.

„През 2018 г. не гласувах, дори не бях регистриран“, каза той пред Ал Джазира. „Този ​​път реших да бъда част от процеса и съм убеден, че гласът ми ще има значение.“

Приблизително 6,5 милиона души са регистрирани да гласуват, но ZEC все още не е публикувала разбивката на избирателите, което затруднява определянето колко гласуват за първи път или колко хора на възраст между 18-35 години гласуват

Все пак организации като Election Resource Center заявиха, че в сравнение с предишни години е имало значително увеличение на броя на младежите, които са изразили желание да гласуват.

Тази оценка беше подкрепена от доклад, публикуван през юли тази година.

„Според нашето проучване 71 процента от младежите са регистрирани и готови да гласуват на предстоящите избори, а 29 процента не са регистрирани да гласуват. Това е увеличение от 44 процента през 2018 г., 22 процента през 2013 г. и 8 процента през 2008 г.“,  каза Бабра Онтибиле Бхебхе.


Мобилизиране за вота

От началото на 2022 г. множество организации на гражданското общество, политически актьори и активисти се насочиха към традиционната пропаганда и социални медии, за да сплотят младежите в Зимбабве около важността на тазгодишните избори.

Project Vote 263, ръководена от младежи инициатива за насърчаване на младежкото участие в демокрацията, провежда обучение на избирателите чрез сътрудничество с артисти, спортни турнири, обикаляне от врата на врата, музикални концерти и роудшоута.

Project Vote 263 използва артисти и танцови групи от Zimdancehall по време на техните роудшоута и концерти, които имаха хиляди посетители. Музиката Zimdancell, поджанр на реге, е популярна сред младите хора от селските райони на Зимбабве, където живее по-голямата част от населението.

В тези райони младежите бяха насърчавани да участват в различни спортни турнири и на този фон имаше съобщения, насърчаващи играчи и зрители да се регистрират, за да гласуват.

„Успяхме да достигнем до повече от пет милиона души, физически и чрез социални медии. С други играчи имаше кулминационен ефект от повече от един милион души, регистрирани за гласуване от всички възрасти,” каза изпълнителният директор на Project 263 Youngerson Matete пред Al Jazeera.

Базираната в Хараре Accountability Lab Zimbabwe, гражданско общество, подкрепящо гражданите да изграждат общности около нови подходи за промяна, стартира „Voice to Represent“, музикално състезание, ангажиращо млади творци, новатори и режисьори, за да създадат осведоменост относно проблемите на управлението и политиката.

Финалистите в състезанието бяха обучени по текстове, стил и изпълнение, както и застъпничество за добро управление. Всеки изпълнител беше съчетан с професионален музикален продуцент за менторство и обучение, за да усъвършенства песните си и да намери автентичния си глас.

Макдоналд Леуаника, директор на Accountability Lab Зимбабве, каза пред Al Jazeera, че комбинацията от музика и политическа ангажираност в учебната програма е от съществено значение за ускоряване на включването на младите хора в политиката.

„Това са проблеми, които имат много общо с ежедневния ни поминък“, каза той. „В края на краищата политиката управлява нашите икономически възможности и определя степента, до която можем да се наслаждаваме на свободите си.“

Младите хора, добави Леваника, могат да държат служителите отговорни и отговорни само ако са част от процеса на избирането им.

„Едно от нещата, които се опитахме да направим, е да развенчаем митовете около политическите въпроси и проблемите на управлението, които са експертни въпроси“, добави той. „Това, което се опитахме да направим, е да отворим разговора, като гарантираме, че има ефективно представителство на младите хора в разговора“, каза Леваника.

„Важен момент“

Памела Мукомбе, на 28 години, работи като прислужница в квартал Камбузума в Хараре. След пет години на същата работа надеждите й да получи по-добре платена работа се помрачиха, но тя беше развълнувана да гласува тази година, за да настоява за икономическа промяна.

„Това е важен момент в живота ми“, каза тя пред Al Jazeera. „Ние сме близо до индустриалната зона на Хараре... но никой, дори един от младежите тук не работи в индустрията. Моят глас е за моето бъдеще“, каза Мукомбе.

Тинаше Хунде, 29, тласкач на каруци в Мбаре, най-оживения район на Хараре, каза, че не е гласувал на предишните избори поради някои аномалии в документите си за самоличност. Тази година неговата история е различна.

„Имам нужда от работа сега. Посланието за надежда беше ясно по време на кампаниите чрез песни и речи, но трябва да взема решение“, каза той пред Al Jazeera. „Днес се събудих без ток, а вода тук не тече от месеци. Така че изборите ми дават тази платформа, за да изразя оплакванията си и да взема решение.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР