„Страданието продължава“: Мнангагва е обявен за победител на изборите в Зимбабве

...
Хараре, Зимбабве – В продължение на дни Лоло Зума, 37-годишна
Коментари Харесай

Хараре, Зимбабве – В продължение на дни Лоло Зума, 37-годишна майка на три деца, размишлява и агонизира за това как ще се грижи за трите си деца, които ходят на училище.

„Ако Африканският национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (Zanu PF) спечели, ще стана сексуален работник, за да изкарвам прехраната на трите си деца“, каза Зума пред Al Jazeera, докато течеше изчислението на гласовете на общите избори четвъртък. Сякаш за да подчертае отдадеността си към новата си професия, тя отвори кутия, съдържаща стотици презервативи, които беше взела от местна клиника по-рано през деня.

Късно в събота Избирателната комисия на Зимбабве (ZEC) обяви 80-годишния действащ президент на Zanu PF Емерсън Мнангагва за победител с 52 процента от гласовете. Опозиционният лидер Нелсън Чамиса, 45-годишен, който оглавява Гражданската коалиция за промяна, получи 44 процента, според съобщение на комисията.

Зимбабве отиде до урните в сряда, но след като ZEC не успя да предостави бюлетини на избирателите в столицата Хараре и в Булавайо, Мнангагва трябваше да удължи гласуването с допълнителен ден.

Зума казва, че две от трите й деца се явяват на важни изпити за О-ниво през ноември и е била принудена да вземе решение да започне секс работа, защото вече не може да разчита на доходите от прането и домакинската си работа в бедния квартал Кувадзана, западно от Хараре.

„Хората вече нямат пари и предпочитат да перат или да си вършат домакинската работа сами, отколкото да плащат“, каза тя.

Зума каза, че е гласувала от страх, че управляващата партия в Зимбабве, Zanu PF, може да спечели отново.

Чамиса настоява, че е спечелил предишното допитване през 2018 г., но то е било манипулирано от Мнангагва с помощта на ZEC, обвинение, което Zanu PF отрича, като твърди, че е популярно сред електората. След съботното съобщение от ZEC, говорител на опозицията каза в X, известен преди като Twitter, че отхвърля резултатите.

Победата на Zanu PF е реалност, пред която много зимбабвийци не са готови. „Ако Zanu PF спечели, това означава, че страданието продължава“, каза пред Al Jazeera Таурай Гватидзо, обущар от Хараре.

Икономиката на Зимбабве се понижи след години на лошо икономическо управление от Zanu PF, който е на власт от края на управлението на бялото малцинство през 1980 г.

Икономическата криза доведе до това, че 90 процента от жителите на Зимбабве разчитат на неформална работа, тъй като валутата пада и цените растат. Някога житницата на Южна Африка и дом на една от напредналите производствени индустрии на континента, нацията е бледа сянка на предишното си аз.

„Мисля, че ако Zanu PF спечели, партията ще бъде под голям натиск да направи значителни икономически подобрения. Той [Мнангагва] ще бъде под голям натиск да остави наследство за себе си, тъй като това ще бъде последният му мандат и това може да е нещо добро за икономиката. Като такъв, вторият му мандат може да бъде по-добър от първия му“, каза Проспер Читамбара, независим икономист по развитие, пред Ал Джазира. „Това е най-добрият сценарий.“

Най-лошият сценарий, казва той, е продължение на икономическата политика от последните пет години на администрацията на Мнангагва.


 

Под неговото управление валутата се обезцени спрямо щатския долар поради необузданото печатане на пари. Цените на стоките са толкова високи, че обикновените хора не могат да си ги позволят и мнозинството от зимбабвийците са били принудени да поемат някакъв вид черна работа, за да оцелеят.

Щатският долар се търгува от $1 до 7000 зимбабвийски долара. Инфлацията е близо 200 процента.

„Те бяха предизвикателства в икономическите реформи през първите пет години. Мисля, че са се поучили от грешките си. Мисля, че обикновеният човек търси промяна по отношение на икономиката“, каза Читамбара.

С потвърдената победа на Мнангагва мнозина се опасяват, че след десетилетия на лошо управление перспективите пред икономиката на страната са станали по-мрачни.

„Живея от ръка на уста“

Мнангагва за първи път стана президент през 2017 г., поемайки поста от Робърт Мугабе, първият лидер на Зимбабве след обявяването на независимостта, който беше отстранен с преврат след масови улични протести срещу неговото управление. Преди двамата да се скарат, Мнангагва е работил в тясно сътрудничество с Мугабе и е заемал висши държавни постове, включително вицепрезидент и министър на държавната сигурност.

„Надеждата на всеки зимбабвеец е да види края на постоянните проблеми, които имаме, като загуба на спестявания, загуба на покупателна способност, загуба на средства за препитание и крайни случаи на бедност“, каза Виктор Борома, независим икономист от Хараре Ал Джазира.

Но дори ако Чамиса беше осигурил победа, той щеше да си наложи работата, за да съживи отдавна затруднената икономика на Зимбабве.

„Има много работа за вършене за всеки, който поеме. Страната има огромно дългово бреме и трябва да нормализира отношенията си с международните финансисти, инфраструктурата е в хаос, а икономиката като цяло е неформална, която не успява да приеме завършилите висше образование“, каза Читамбара.

Страната дължи 12 милиарда долара на чуждестранни кредитори и още 6 милиарда долара на местно ниво. Икономистите казват, че има нужда от макроикономически реформи, намаляване на непроизводителните разходи и реформи на паричната политика, за да се гарантира, че има дисциплина и ограничаване на растежа на паричното предлагане.

Читамбара каза, че новата администрация също ще трябва да предприеме това, което той описа като „институционални реформи“ на държавните компании и да гарантира, че бизнес средата не е „обременителна“.

„Нашето гориво е второто най-скъпо в Африка. Трябва да реформираме данъчния си режим, за да станем конкурентоспособни. Трябва да се свърши много работа, за да стане Зимбабве конкурентоспособен“, добави той.

Независимият икономист Татенда Мабханде дава надежда за икономиката при Мнангагва, но предупреди, че изборните нередности могат да повлияят негативно на „достоверността на резултата от изборите през 2023 г. и да подкопаят доверието в икономиката“.

Той каза, че системата с двойна валута вероятно ще продължи за момента и централната банка ще се опита да стабилизира обменния курс.

„Укрепването на местната валута ще остане в центъра на мандата на RBZ [Резервната банка на Зимбабве]“, каза Мабханде пред Al Jazeera. Зимбабве използва както зимбабвийския, така и щатския долар за транзакции, след като прие щатския долар през 2009 г., за да сложи край на хиперинфлацията.

На фискалния фронт балансирането на бюджетите трябва да остане централен фокус на правителството, ръководено от Zanu PF, каза Мабханде.

Той предвижда натиск върху разходите в селското стопанство, минното дело и развитието на инфраструктурата, като се има предвид ролята, която тези сектори са изиграли в стимулирането на икономическия растеж.

„Държавните разходи ще бъдат от полза за бизнеса във веригите на стойността на тези сектори и ще създадат работни места. Увеличаването на нивото на заетостта ще повлияе положително на съвкупното търсене в общата икономика, стимулирайки така необходимия икономически растеж чрез мултиплициращия ефект“, каза Мабханде.

Много обикновени зимбабвийци, отдавна жертви на пагубните икономически политики на Zanu PF, виждат само още борба напред.

„Единственият път, когато се наслаждавах на живота в Зимбабве, беше през дните на правителството на единството през 2009 г. и 2013 г., когато използвахме щатски долари“, каза Гуатидзо, обущарят, пред Ал Джазира. „Сега не мога да спестявам поради инфлацията и живея на уста.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР