Характерно за японската кухня е това, че продуктите се консумират

...
Характерно за японската кухня е това, че продуктите се консумират
Коментари Харесай

Как се приготвят японски яйца на пара

Характерно за японската кухня е това, че продуктите се употребяват сурови или се подготвят посредством доста къса термична обработка. Друг обичаен способ за готвене е на пара, само че за тази цел се употребява специфичен бамбуков съд. По този метод се подготвят картофените топки Джагаймо манджу и доста други японски специалитети както и прословутите яйца на пара.

На мнозина ще се стори необичайно, че японците употребяват доста яйца, само че в действителност те участват даже и в по този начин известното суши. Могат да се похапват както заран, по този начин и вечер, приготвени по разнообразни способи.

В случая обаче е по-интересно да се научим по какъв начин да си създадем обичайни японски яйца на пара, защото в европейския свят сме привикнали да ги консумираме най-вече сварени, направени на омлет или просто бъркани.

Ето една достоверна японска рецепта за яйца на пара, която се подготвя посредством специфичния бамбуков съд за готвене, упоменат нагоре, само че в случай че не разполагате с подобен, можете да употребявате елементарна тенджера, върху която сте сложили железно решето.

Чауанмуши (яйца на пара по японски)

 Чауанмуши (яйца на пара по японски)

Необходими артикули: 8 яйца, 3 пилешки гърди, 10 печурки, 18 кралски скариди, 1 200 мл бульон Даши, 5 с.л. соев сос, 2 с. л. мирин, 3 с.л. саке, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар

Начин на подготвяне: Яйцата се разрушават в купа, а 1 л от бульона Даши, мирина, солта и 1 с.л. от соевия сос се поставят да врат в тенджера. При разтварянето им съдът се маха от котлона и в него се изсипват разрушените яйца. Оставят се по този начин, до момента в който се образува нещо като яйчена чорба.

Пилешките гърди се измиват, нарязват се на кубчета и се оставят да престоят 1 час в марината, приготвена от 2 с.л. соев сос и 3 с.л. саке. Гъбите се поставят в останалия бульон Даши дружно с 2 с.л. соев сос и захарта за 5 мин, едвам се задушат.

Пилешкото месо, изчистените скариди и готовите гъби се заливат по настрана в купички с яйчената чорба и се оставят в съда, в който ще ги приготвяте на пара. Когато при ръгване с съчка за зъби ястието в купичките не изпуска сок, значи всички артикули са подготвени за сервиране.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР