Характерът и поведението на пазара са подобни на онова убеждение

...
Характерът и поведението на пазара са подобни на онова убеждение
Коментари Харесай

Хай-тек секторът с признаци за дотком балон

Характерът и държанието на пазара са сходни на това разбиране от края на предишния век, че „ технологиите не могат да изгубят ”, съобщи Джим Полсън

Вече пет години технологиите преобладават на S&P пазара, което е изненадващо близо до това какъв брой дълго преобладаваха технологиите по време на дотком балона през 90-те години на предишния век, предизвести Джим Полсън (снимка: CNBC)

Технологичн ият бранш през днешния ден припомня дотком балона от 90-те години на предишния век, който се спука в последна сметка, предизвести анализаторът от Уолстрийт Джим Полсън в изявление за телевизия CNBC.

Характерът и държанието на пазара в този момент са сходни на убеждението, че „ технологиите не могат да изгубят ”, съобщи основният капиталов пълководец в The Leuthold Group. „ Това, което смятам за забавно, е, че има доста стесняване на присъединяване в S&P 500, защото акциите на FANG в действителност са го погълнали ”, сподели Полсън в предаването „ Squawk on the Street ”.

Терминът FANG беше разпространяван през 2013 година от Джим Креймър, хазаин на „ Mad Money ” по CNBC, и значи акции на Фейсбук, Amazon, Netflix и Гугъл, които се смятат за част от писмеността на борсата. Съвсем неотдавна терминът се обогати с още едно „ А ”, което съставлява Apple, и стана FAANG, а към този момент се разисква прибавяне на и на „ М ” за Microsoft.

Изключвайки софтуерните акции, останалата част от показателя S&P непрестанно спада от 2013 година насам, спрямо общия пазар, добави Полсън. По неговите думи, „ може да се твърди, че актуалното обаяние от софтуерните акции преди малко е приключило целия цикъл на дотком [балона] ”.

„ Това, че в продължение на пет години технологиите преобладаваха на S&P пазара, е изненадващо близо до това какъв брой дълго преобладаваха технологиите по време на доткомите през 90-те години на предишния век ”, отбелязва анализаторът.
още по тематиката
„ Просто се чудя дали това може да приключи по сходен метод ”, сподели Полсън пред CNBC. „ Не със същия магнитуд, само че по сходен метод ”.

Дотком балонът в интервала от 1995 до 2000 година беше време на бързо повишаване на пазара на акции, подхранван от вложения в интернет компании. Впоследствие Nasdaq – показателят с най-вече софтуерни акции – загуби съвсем 80% от цената си до октомври 2002 година

Лари Хаверти, ръководещ шеф на LIH Investment Advisors, също счита, че на пазара има „ доста предупредителни знаци ”, като да вземем за пример засилен регулаторен надзор в софтуерния бранш. „ Мисля, че в тази ситуация с Amazon демонът е антитръстов ”, сподели Хавърти в „ Squawk on the Street ”.

Но Джим Полсън акцентира и едно ясно разграничаване сред настоящия софтуерен бранш и този от 90-те години на предишния век – показателя Russell 2000. В рамките на този показател за компании с дребна пазарна капитализация софтуерните акции подхождат на цялостното пазарно показване, вместо да го надминават доста.

„ За разлика от дотком в края на 90-те години, когато акциите на дребни и огромни капитали надалеч надвишават междинната стойност на акциите, в този момент това не се случва във вселената на дребните капитали ”, разяснява Полсън.

Ако вложителите желаят да поддържат софтуерната тежест в своите портфейли, те би трябвало да го създадат с акции на компании с дребна и междинна пазарна капитализация, вместо с известните имена от FAANG, посъветва специалистът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР