Характерът и поведението на пазара са подобни на онова убеждение

Характерът и поведението на пазара са подобни на онова убеждение ...

Хай-тек секторът с признаци за дотком балон.


Характерът и поведението на пазара са подобни на онова убеждение от края на миналия век, че „технологиите не могат да загубят”, заяви Джим Полсън

Вече пет години технологиите доминират на S&P пазара, което е изненадващо близко до това колко дълго доминираха технологиите по време на дотком балона през 90-те години на миналия век, предупреди Джим Полсън (снимка: CNBC)

Технологичният сектор днес напомня дотком балона от 90-те години на миналия век, който се спука в крайна сметка, предупреди анализаторът от Уолстрийт Джим Полсън в интервю за телевизия CNBC.

Характерът и поведението на пазара сега са подобни на убеждението, че „технологиите не могат да загубят”, заяви главният инвестиционен стратег в The Leuthold Group. „Това, което считам за интересно, е, че има значително свиване на участието в S&P 500, тъй като акциите на FANG наистина са го погълнали”, каза Полсън в предаването „Squawk on the Street”.

Терминът FANG беше популяризиран през 2013 г. от Джим Креймър, домакин на „Mad Money” по CNBC, и означава акции на Facebook, Amazon, Netflix и Google, които се считат за част от азбуката на борсата. Съвсем наскоро терминът се обогати с още едно „А”, което представлява Apple, и стана FAANG, а вече се обсъжда добавяне на и на „М” за Microsoft.

Изключвайки технологичните акции, останалата част от индекса S&P непрекъснато спада от 2013 г. насам, в сравнение с общия пазар, добави Полсън. По неговите думи, „може да се твърди, че съвременното очарование от технологичните акции току-що е завършило целия цикъл на дотком [балона]”.

„Това, че в продължение на пет години технологиите доминираха на S&P пазара, е изненадващо близко до това колко дълго доминираха технологиите по време на доткомите през 90-те години на миналия век”, отбелязва анализаторът.
още по темата
„Просто се чудя дали това може да завърши по подобен начин”, каза Полсън пред CNBC. „Не със същия магнитуд, но по подобен начин”.

Дотком балонът в периода от 1995 до 2000 г. беше време на бързо нарастване на пазара на акции, подхранван от инвестиции в интернет компании. Впоследствие Nasdaq – индексът с най-много технологични акции – загуби почти 80% от стойността си до октомври 2002 г.

Лари Хаверти, управляващ директор на LIH Investment Advisors, също смята, че на пазара има „много предупредителни знаци”, като например засилен регулаторен контрол в технологичния сектор. „Мисля, че в случая с Amazon демонът е антитръстов”, каза Хавърти в „Squawk on the Street”.

Но Джим Полсън подчерта и едно ясно разграничение между сегашния технологичен сектор и този от 90-те години на миналия век – индекса Russell 2000. В рамките на този индекс за компании с малка пазарна капитализация технологичните акции съответстват на цялостното пазарно представяне, вместо да го надминават значително.

„За разлика от дотком в края на 90-те години, когато акциите на малки и големи капитали далеч надвишават средната стойност на акциите, сега това не се случва във вселената на малките капитали”, коментира Полсън.

Ако инвеститорите искат да поддържат технологичната тежест в своите портфейли, те трябва да го направят с акции на компании с малка и средна пазарна капитализация, вместо с популярните имена от FAANG, посъветва експертът.

Източник: technews.bg