Броят на жертвите на бомбения атентат в Пакистан надхвърли 50, филиал на ISIS е заподозрян в нападение срещу проталибански предизборен митинг

...
Хар, Пакистан — Броят на жертвите от масов самоубийствен атентат,
Коментари Харесай

Хар, Пакистан — Броят на жертвите от масов самоубийствен атентат, насочен към предизборен митинг за проталибански духовник, нарасна до 54 Понеделник, когато Пакистан проведе погребения и правителството обеща да преследва онези, които стоят зад атаката. Никой не пое незабавно отговорност за бомбения атентат в неделя, който също рани близо 200 души, но полицията каза, че първоначалното им разследване предполага, че регионалният филиал на групировката ISIS може да е отговорен.

Жертвите са присъствали на митинг, организиран от Jamiat Ulema Ислямска партия, оглавявана от твърдолинейния духовник и политик Фазлур Рехман. Той не присъства на митинга, проведен под голяма палатка близо до пазар в Баджур, област в провинция Хайбер Пахтунхва, която граничи с Афганистан.

Реман, който отдавна подкрепя правителството на талибаните в Афганистан, избяга от поне двама известни бомбени атаки през 2011 г. и 2014 г., когато бомбени атентати повредиха колата му по време на митинги.

ISIS-K се опитва да подкопае талибаните. Това е проблем и на Америка.

Жертвите на бомбения атентат бяха погребани в Баджур в понеделник.

Докато съболезнованията продължаваха да валят от цялата страна, десетки хора, които получиха леки наранявания, бяха изписани от болницата, докато тежко ранените бяха откарани в столицата на провинцията Пешавар с армейски хеликоптери. Броят на смъртните случаи продължава да расте, тъй като критично ранени хора починаха в болница, каза лекарят Гул Насиб.

ISIS-Khorasan или ISIS-K е базирана в съседната афганистанска провинция Нангархар и е съперник на афганистанските талибани и Ал Кайда.

Шаукат Абас, старши полицейски служител, каза, че полицията е постигнала напредък в разследването си, но не предостави подробности.

Пакистанският анализатор по сигурността Махмуд Шах каза пред Асошиейтед прес, че отцепническите фракции на TTP също може да стои зад атаката. Той каза, че е известно, че някои членове на TTP не се подчиняват на висшето си ръководство, за да извършват атаки, както и отцепилите се фракции на групата.

Шах каза, че такива фракции може да са извършили атаката, за да причинят „объркване, нестабилност и безредици преди изборите."

Премиерът Шехбаз Шариф се очаква да разпусне парламента на Пакистан през август.

Партията на Рехман е част от коалиционното правителство на Шариф, което дойде на власт през април 2022 г. отстраняване на бившия министър-председател Имран Хан чрез вот на недоверие в законодателния орган.

Шариф се обади на Рехман, за да изрази съболезнованията си и да увери духовника, че онези, които са организирали атаката, ще бъдат наказани. Атентатът предизвика и национално осъждане, като управляващи и опозиционни партии поднесоха съболезнования на семействата на жертвите. Посолствата на САЩ и Русия в Исламабад също осъдиха нападението.

Хан осъди бомбения атентат в неделя.

Пакистанските талибани също се дистанцираха от нападението, заявявайки, че нападението има за цел да настрои ислямистите един срещу друг. Забихула Муджахид, говорителят на афганистанските талибани, написа в туит, че "подобни престъпления не могат да бъдат оправдани по никакъв начин."

Бомбардировката в неделя беше една от четирите най-тежки атаки в северозападен Пакистан от 2014 г., когато 147 души, предимно ученици, бяха убити при нападение на талибаните срещу управлявано от армията училище в Пешавар.

През януари 74 души бяха убити при бомбен атентат в джамия в Пешавар. А през февруари повече от 100 души, предимно полицаи, загинаха при бомбен атентат в джамия в строго охраняван комплекс, където се помещава щабът на полицията в Пешавар.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР