Happy hour е маркетингова стратегия в някои заведения, при които

...
Happy hour е маркетингова стратегия в някои заведения, при които
Коментари Харесай

Happy hour в хранителния магазин: или как да спрем да хвърляме храна и да помогнем на природата

Happy hour е маркетингова тактика в някои заведения, при които в тъкмо избрани часове някои или всички артикули са понижени или се оферират 2 продукта на цената на един, да вземем за пример.

Може ли тази тактика да бъде приложена в супермаркетите като инструмент за ограничението на международното изхвърляне на храна? На този въпрос се пробва да отговори създателят на The New York Times Дейвид Сегал.

Оказва се, че тактиката се ползва в столицата на Финландия Хелзинки. В квартала " Валила " концепцията е действителност в магазин от веригата S-market. Там не се оферират два коктейла на цената на един. Хората там търсят отстъпка за парче свинско месо. Всъщност може да търсят понижение на пилешко или филе от сьомга, или пък някои от хилядите други артикули, които са на часове или дни от приключване на периода си за валидност.

Храната, която е на часове от това да стане непродаваема, се разкупува стремително във всеки един от 900-те магазина на веригата във Финландия. Намаленията стартират от 30% и стигат до 60%. " Щастливият час " е тъкмо в 21 часа.

Това е част от 2-годишна акция против изхвърлянето на храна, наречена точно " Happy hour ". С името на самодейността се цели нейното разпространяване, тъкмо както се получава при питейните заведения, предлагащи питиета на надалеч по-изгодни цени.
 Защо американците изхвърлят годишно храна за $165 милиарда?
Защо американците изхвърлят годишно храна за $165 милиарда?

Основна причина е объркващата маркировка на стоките

Около една трета от храната, създадена и опакована за консумация, в действителност не се изяжда, сочат данни на Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (FAO). Това се равнява на 1,3 милиарда тона годишно. Стойността на неконсумираната храна излиза към 680 милиарда $ на година. Тези числа съставляват повече от просто пагубно погрешно систематизиране на потребността и желанието, като се има поради, че 10% от хората по света страдат от хронично недохранване. Нещо повече - съгласно учените всички тези непотребни храни способстват за изменението на климата.

От 8 до 10% от излъчванията на парникови газове са свързани с храна, изгубена по време на прибиране на реколтата и производството или потребителска неконсумация. Това демонстрира неотдавнашен отчет на Междуправителствената експертна група по изменение на климата към Организация на обединените нации. Изхвърлянето на гниеща храна отделя метан - газ, който е почти 25 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. А за прибирането и превозването на цялата изкарана от веригите храна към депа са нужни милиарди декара обработваема земя, трилиони галони вода и големи количества горива.

За самите консуматори намаляването на питателните боклуци е един от дребното персонални привички, с които те могат да допринесат за спасяването на планетата. Но по някаква причина доста хора, които по принцип се тормозят от климатичните проблеми, не си дават сметка за зеленчуците и пържолите, които хвърлят в боклука.

" Изменението на климата е сложен въпрос, обвързван със земята, храната, горивата, както и всичко останало ", споделя професорът по енергетика и промени на околната среда в Университета в Лайден, Холандия, Пол Бихрънс.

И въпреки всичко намаляването на питателните боклуци е предизвикателство. Убеждаването на търговците да разпространяват и печелят от " спасяването на храна ", изобщо не е на мода.

" Потребителите заплащат за храната. Кой желае да понижи това? Кой печели от намаляването на питателните боклуци ", пита Тойн Тимерманс, който е шеф на Фондация " Обединени против хранителни боклуци " - холандска организация с нестопанска цел, формирана от компании и проучвателен институти.

Нарастващият брой супермаркети, заведения за хранене и стартъпи - доста от тях са основани в Европа - се пробват да отговорят на този въпрос. Ситуацията в Съединени американски щати е по-различна, написа създателят.

" Хранителните боклуци може би са неповторимо за Съединени американски щати предизвикателство, защото доста хора в тази страна приравняват количеството с преференциалната договорка ", споделя Мередит Нийлс, доцент по хранителни системи и политика в Университета във Върмонт. " Вижте броя заведения за хранене, които популяризират своите огромни екстра порции ", добавя тя.
 Снимка 442073
Източник:

Девет от 10 вериги супермаркети в Съединени американски щати, изследвани предходната година от нестопанския Център за биологично многообразие, получиха клас " С " или по-нисък по въпросите, свързани с питателните боклуци. Единствено най-голямата верига Walmart се оправи по-добре, значително поради напъните си да стандартизира етикетите за дата и да образова чиновници и клиенти.

Някои от най-обещаващите старания против несъразмерното изхвърляне на храна са приложения, които свързват продавачите на храни с купувачите на храни. " Представете си приложението за запознанства Tinder, при което обаче от едната страна стои човек, който желае да си закупи преференциална стока, а от другата - застаряваща свинска пържола. И ето, имаме съвпадане (It`s a Match!) ", дава за образец Дейвид Сегал.

Сред най-популярните такива приложения е Too Good to Go - компания със седалище в Копенхаген, чието приложение има 13 милиона консуматори и подписани контракти с 25 000 заведения за хранене и пекарни в 11 страни.

В приложението потребителите заплащат към една трета от цената на опаковката на продуктите, множеството от които отиват при търговеца на дребно, като дребен % се заплаща на приложението за услугата.

В Дания " спасяването на храна " е достигнало мащаба и инерцията на културно придвижване " със лична интелектуална кръстница " - Селина Джул - графичен дизайнер, имигрирала от Русия в скандинавската страна на 13-годишна възраст.

" Аз пристигнах от страна, където имаше боязън, че на следващия ден няма да имаме храна на масата. Когато емигрирах, в никакъв случай не бях виждала толкоз доста храна. Бях шокирана. После обаче бях още по-шокирана - когато видях какъв брой храна изхвърлят хората ", изяснява тя в телефонно изявление за изданието.

През 2008 година, когато Джул е на 28-годишна възраст, тя основава група във Фейсбук, наречена Stop Wasting Food. В рамките на седмици младата дама е интервюирана по локално радио, с което печели вниманието на Андрес Дженсън - шеф по покупки на най-голямата верига супермаркети в Дания REMA 1000. Той изяснява, че с помощта на Джул е схванал за разхищението на хранителни артикули в Дания - всеки жител изхвърлял приблизително по 63 кг храна годишно. " Тогава се замислих. Тя беше права ", споделя Дженсън.

След като двамата се срещат в Копенхаген, REMA 1000 отстранява отстъпките във веригите. От 2008 година там към този момент не се продават " три части колбас на цената на две " или някакви други промоционални вариации. " Това избухна в медиите, тъй като за първи път търговец на дребно сподели, че е O.K., в случай че се продава по-малко ", изяснява Дженсън.

И двамата обаче признават, че " една компания знамение не прави ". Затова Джул прави друго - тя приканва известни датчани да се причислят към акцията ѝ. Тя написва книга за готвене, рецептите в която включват потреблението на остатъчни материали, които по принцип изхвърляме. За книгата ѝ оказва помощ сегашната принцеса на кралството Мери, преди да стане част от кралското семейство. Книгата притегля вниманието на известни готвачи, които я поддържат. Настоящият министър-председател на страната Мете Фредериксен пък прави самодейността на Джул национална акция тази година.
 Снимка 442072
Източник:

Във Финландия намаляването на питателните боклуци към момента не се е трансформирало в политически въпрос. В един ресторант обаче това е просвета. Всяко ядене от менюто на ресторанта Loop, е направено от артикули с изминал период на валидност, само че годни, които се подаряват от хранителни магазини. Даренията са толкоз доста и разнообразни, че самите готвачи не знаят с какво ще би трябвало да готвят, до момента в който не влязат в кухнята на ресторанта. Заведението се ръководи от основателката на организацията с нестопанска цел " От боклуци до усет " Йохана Кохвака. Тя: " Опитваме се да създадем всяко ядене ужасно и неповторимо, тъй че хората да споделят в мрежите, да приказват. Да си кажат - това щеше да бъде изхвърлено! "

По думите ѝ заведението печели, подарява средства и може да послужи като образец за сходни инициативи. Директорите на веригите S-market обаче, тези с които стартира актуалната обява, дефинират маркетинговата си тактика като просто стратегия за понижаване на загубите.

" Когато продаваме с 60% отстъпка, ние не печелим никакви пари, само че печелим повече, в сравнение с в случай че храната се изхвърли или даде за щедрост ", споделят от веригата магазини. " От друга страна, към този момент е допустимо всеки финландец да купува доста евтина храна в нашите магазини. "
 Глобалният проблем за $990 000 000 000, който
Глобалният проблем за $990 000 000 000, който " умните " технологии ще решат

Какви са следствията от него за стопанските системи в света?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР