Хапче за аборт ще бъде достъпно в Япония за първи

...
Хапче за аборт ще бъде достъпно в Япония за първи
Коментари Харесай

За първи път: Япония одобри хапче за аборт

Хапче за аборт ще бъде налично в Япония за първи път, откакто Министерството на здравеопазването утвърди лекарството, употребявано за спиране на бременност в ранен етап, съобщи Агенция Франс Прес.

Абортът е позволен в Япония до 22-ра седмица, само че нормално се изисква единодушието на брачна половинка или колегата, а до момента единствената опция беше хирургическа процедура.

В петък министерството заяви на здравните чиновници, че е одобрило лекарството, създадено от английската фармацевтична компания Linepharma.
Производителят е подал своя артикул - двуетапно лекуване с мифепристон и мизопростол, за утвърждение в Япония през декември 2021 година

Подобно лекарство е налично в доста страни, в това число Франция, която за първи път утвърди хапчето за аборт през 1988 година, и Съединени американски щати, където то е налично от 2000 година

Одобрението на хапчето за преустановяване на бременност до девет седмици следва утвърждението на експертна група на министерството, което беше отсрочено с един месец, защото бяха показани хиляди публични отзиви.

Националната телевизия NHK заяви, че общата цена на хапчето за аборт и здравната консултация ще бъде към 100 000 йени (700 USD). Абортите не се покриват от публичното здравно обезпечаване.

Хирургичните аборти могат да костват към 100 000 до 200 000 йени.

През последните седмици мифепристонът е в центъра на правосъдна борба в Съединени американски щати.

Върховният съд на Съединени американски щати краткотрайно резервира достъпа до необятно потребления медикамент за аборти, като замрази решенията на съдилищата от по-ниска инстанция, които биха забранили или мощно лимитирали достъпността му.

Кампаниите в Япония също упорстват за по-добър достъп до хапчето.

Понастоящем незабавната контрацепция не може да бъде закупена в Япония без лекарско позволение. Това е и единственото лекарство, което би трябвало да се приема пред фармацевт, с цел да се предотврати продажбата му на черния пазар.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР