Хаотичните мерки на властта за овладяване на кризата с африканската

...
Хаотичните мерки на властта за овладяване на кризата с африканската
Коментари Харесай

Кметове готвят протест срещу избиването на свинете в частни дворове

Хаотичните ограничения на властта за преодоляване на рецесията с африканската чума по свинете и недоверието в тяхната успеваемост предизвикаха опозиция. В областите Силистра, Разград и Пазарджик готвят митинги   поради предписаните ограничения. Протестиращите упорстват да бъде анулирана заповедта за кръвопролитие на свинете в персоналните им стопанства и за обезопасяване на зоните, където има регистрирани огнища. Кметовете в Пазарджишко заявиха, че няма да позволен екипите на контролните органи в селата и принудителното очистване на прасетата. Срокът за заличаване на животните в тези области изтича в петък, 2 август. Санкцията за стопаните, които не са заклали животните, е от 150 до 1000 лева

" Министерството и държавните институции не си свършиха работата, независимо че от 3-4 години заплахата е налице. Те спускат закани към хората по какъв начин ще бъдат глобени, вместо да кажат: " Държавата ще ви поддържа, в случай че има такава опасност ", обявиха притежатели на свине от вид " заден двор " в Пазарджишко. Те недоумяват защо не се лимитира популацията на дивите свине, а се протяга ръка на дребните стопани.

В момента се унищожава цялото поголовие в 5 огромни свинекомплекса в Северна България, в които се отглеждат към една трета от всички свине в България. Те се загробват по най-примитивния метод, като се закопават на определени от Министерството на околната среда места. Соченият за най-ефективен способ - посредством изгаряне в екарисаж, към този момент не се ползва. Това става макар информацията, че след 18 месеца спиране на работа и 6 извоювани правосъдни борби против Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) най-големият екарисаж в страната - в Шумен,  вече може да проработи, разгласи пред БНР шефът му Мирослав Александров. Не е ясно обаче за какво страната не разпорежда очистване на труповете на животните посредством този способ, най-малко в Североизточна България, вместо да продължава практиката със загробването. Според организацията по храните това би било рисково, защото превозването на животните би довело до разпространяване на болестта. 

По думите на директора на екарисажа сходни опасения са безпочвени, защото той разполага със профилиран превоз, който не позволява преместване на болестта. Според Александров европейските регламенти дефинират изгарянето на скотски трупове в мобилни инсинератори като най-ефективен способ за битка с епидемии. На второ място са екарисажите и едвам на трето е загробването.

“Тази дейност ще се заплати. Ако някой е решил да обслужва стопански ползи, т.е. средствата да бъдат ориентирани към дадена компания, а не към екарисажа, разумно е да прескочи това второ място и да отиде напряко на трето “, разяснява Александров упорития отвод на държавата да употребява инсинератори. За предишни години БАБХ към момента  дължи 8 млн. лв. на шуменския екарисаж. Агенцията не е изплащала отговорностите си за цялата 2017 и половината от 2018 година

Междувременно източник от Европейската комисия определи проблема в България като „ повече от обезпокоителен “. Все още не е подготвена оценката на работната група от комисията, която бе на посещаване в България. Говорителката Анна-Кайза Итконен съобщи, че не престават контактите с управляващите, само че на този стадий няма съответни резултати. Тя добави, че към момента има представители на Европейска комисия в България, от които се получава нова информация за ситуацията.

ПРОЗРЕНИЕ

Земеделският министър Десислава Танева призна, че положението с африканската чума сега е доста тежко. Според нея обаче страната не се е провалила, единствено в избрани области е можело да бъдат положени повече усилия като допълнителни ограничения на някои места, обучение на популацията по въпроса какво е африканска чума, по какъв начин поражда и т.н. Близо месец представители на научната област са на терен в Северна България, сподели още Танева. " Общата ситуация на африканската чума по свинете ме тормози, недоволството на хората също е част от общата обстановка - заяви тя пред Би Ти Ви през вчерашния ден. - Предприехме образование измежду хората. Целият запас на България, който е способен на тематика африканската чума по свинете, ни спомага ", добави Танева. По думите ѝ само в шест области на страната няма необходимост от превантивни ограничения против разпространяването на болестта.

От Федерацията на самостоятелните синдикати в земеделието обявиха в това време, че потенциалът на БАБХ е жалък. " Агенцията по храните е хронично недофинансирана и не разполага с задоволително хора в дребните селски региони “, разяснява Светла Василева от федерацията.  От 2246 заети в агенцията едва 267 са ветеринарните лекари.

 

ПРЕВЕНЦИЯ

Макар поне към този момент в южните ни региони да няма регистрирани случаи на чума, Гърция вкара високо равнище на зоркост и надзор по границите с България, с цел да се защищити от разпространяването на болестта. Министърът на земеделието в Атина организира изключителна среща с фермерите за ограниченията по предотвратяване от разпространяване на заболяването. Под мощен надзор са регионите наоколо до границата с България. Абсолютно неразрешено е внасянето на свинско месо, инспекциите по граничните пунктове са непрекъснати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР