Хаотични са действията на институциите, те не разрешават проблема, а

...
Хаотични са действията на институциите, те не разрешават проблема, а
Коментари Харесай

„Топлофикация Перник“: Хаотичните действия на институциите водят до хаос

Хаотични са дейностите на институциите, те не позволяват казуса, а водят до безпорядък и са в ущърб на жителите. Това се споделя в позиция на „ Топлофикация Перник “ АД, откакто в четвъртък им бе наложена наложително административна мярка от страна на Министерство на околната среда и водите, в частност Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник. Като причина за прекъсването е посочено потребление на биомаса като гориво от страна на централата за минал интервал, съобщи БГНЕС.
" Държим да изясним, че във всички случаи, в които е употребена биомаса ние сме уведомявали Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник и Министерство на околната среда и водите като сме им предоставяли отчети. За тези наши действия сме получили и съответната санкция. Дружеството не употребява биомаса от 24.08.2019 година и за това също са в течение съответните ведомства ", безапелационни са от управлението на пернишкия Топлоелектрическа централа.
В позицията си, изпратена до медиите, от централата споделят: " На 03.09.2019 година късно вечерта в Централата стартира инспекция, която продължи и на 04.09.2019 година Според протоколите от инспекцията не бяха открити нарушавания и подаване на биомаса, както и на каквото и да било друго гориво с изключение на въглища. Запознавайки се със заключенията от въпросната инспекция, останахме в неразбиране заради каква причина ни бе връчена заповед за прекъсване на Централата.
Причината, за жал, се корени в невъзможността на институциите да се оправят с проблемите с въздуха в гр. Перник. Не стана ясно какво тъкмо е въпросното замърсяване т.е. няма данни за такова, не са предоставени повишени стойности, нищо, единствено мнения, клюки и изказвания, без никаква конкретика.
Апелираме да се заобикалят спекулациите за това, че жителите на гр. Перник би трябвало да създадат избор сред топла вода или чист въздух. Най-важното е да се разбере от къде идва казусът и той да бъде решен.
Ние питаме за какво в място, където има и други индустриални предприятия, не беше направено замерване на целия регион? Защо институциите не се пробваха да открият дали има такова и да създадат премерване? Единственото, което се сетиха да създадат е да прекратят активността на едно от предприятията с цел да могат да покажат, че имат право да затворят избран оператор, само че без съответни претекстове за това. След тези дейности ние бяхме принудени да спрем Централата и топлоподаването към града, нещо за което институциите не бяха и помислили, че ще се наложи.
Няколко часа по-късно, явно осъзнавайки каква е обстановката, Министерство на околната среда и водите и в частност РИОСВ-Перник в опит да намерят опция, с която да разрешават един от парогенераторите да работи, ни изпратиха писмо. В него те изясняват, че може да използваме и запалителен един от блоковете ни, само че съгласно нас това би било в прорез с издаденото ни сложно позволение от Изпълнителната организация по околна среда. Проведохме диалог с специалисти от Агенцията, които ни обясниха, че това би се смятало за нарушаване. Поради тази причина изпратихме писмо, адресирано по едно и също време до Министерство на околната среда и водите и Регионалната ревизия по околната среда и водите – гр. Перник.
Във въпросното писмо сме показали, че според настоящото сложно позволение, което е доказано публично от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник, имаме право да експлоатираме парогенератор №3 само в случаите, когато е на разположение повреда на някоя от другите ни мощности – парогенератор №4 и парогенератор №5.
По-обезпокояващото е, че липсва синхронизация сред мненията на институциите в лицето на Изпълнителна агенция по околна среда, Министерство на околната среда и водите и КЕВР, заради обстоятелството, че публично сме входирали в КЕВР ремонтната стратегия на въпросния парогенератор №3, която публично ще приключи през месец октомври, т.е. сега Министерство на околната среда и водите ни споделят, че можем да запалителен нещо, което ние няма по какъв начин да създадем.
Призоваваме способените органи да не ни карат да подхващаме дейности, които биха довели до в допълнение утежняване на обстановката. Нека да насочат напъните си към изясняване на казуса с миризмите и качество на въздух в гр. Перник, като стартират измервания и определяне на източниците на проблеми.
Хаотичните дейности без съответни ограничения за разрешаване на казуса водят единствено до безпорядък и са в ущърб на жителите ", показват в позицията, подписана от изпълнителния шеф на " Топлофикация Перник " АД, инж. Любомир Спасов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР