Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е

...
Хаосът с тол системата и електронните винетки вече не е
Коментари Харесай

Толгейт: Има ли АПИ достъп до собствената си система за пътни такси?

Хаосът с тол системата и електронните винетки към този момент не е вест, откакто още от самото началото на годината се трансформира в такава. Сега обаче се написа следващата глава - компанията " Телетол ", която беше отстранена като народен снабдител, алармира на за редица нарушавания в Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и от австрийския оператор " Капш трафик солюшънс ", подписал контракта за построяването на тол системата у нас.
От " Телетол " са безапелационни, че АПИ като държавна институция няма достъп до личната си система, за която е платила на " Капш ". Припомняме, че пострадалият снабдител изпрати сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров и до Европейската комисия (ЕК), в който разказва образци за занемареност, корупция и корист с въздействие.

" Сигналът ни до прокуратурата е в три елементи. Едното направление е обвързвано с нередностите към нас. Второто е нарушаванията, които АПИ имат при построяването на тол системата. Третото е за тази занемареност. В момента ние сме сигурни, че АПИ сама няма достъп до личната си тол система ", описа Мартин Димитров, шеф на пострадалата компания " Телетол ". Той разкри, че от прокуратурата са им споделили, че доста от сигналите, които представителите на " Телетол " са подали, са свързани с престъпни действия, а някои от тях са непосредствено за съда.


От " Телетол " описаха, че всяка компания е можело да кандидатства като народен снабдител на услуги за разпространите на винетките. Но версията на " Телетол " е, че от компанията " Интелигентни трафик системи " (ИТС), която е поела тази активност, са декларирали на разнообразни претенденти, че останалите нямат право да бъдат национални снабдители, а единствено поддоставчици. ". Това не е правилно. Всяка бензиностанция, всяка верига може да стане независим снабдител на услуги и да си получава комисионната тя, а не да минава през някаква компания. В цяла Европа е по този начин, ние следим този пазар ", безапелационни бяха от " Телетол ". 

" Когато подписахме контракта за продажба на винетки, трябваше да се свържем към системата на АПИ, с цел да отчитаме търговията. Това означаваше да се свържем към системата на " Капш ". Но тази система би трябвало да е в АПИ, а не в частна компания ", разясниха още веднъж от " Телетол ".
" По контракт ние до 10 дни би трябвало да се свържем с електронните запаси. Те () ни пращат документ, който е на " Капш ". Ние отваряме да четем и всичко е цялостно с общи приказки. И откриваме, че. От АПИ ни споделят в това време, че ще питат " Капш " за системата, която би трябвало да е тяхна благосъстоятелност, защото са си платили за нея. Държавата няма достъп до системата, а си я е купила. А ние желаеме IP адрес и ключова дума, с цел да се свържем към АПИ и да стартираме работа ", описаха в елементи от " Телетол " и потвърдиха, че за всички изнесени обстоятелства имат надлежните документи и даже записи.

От " Телетол " обясниха също по този начин, че Агенцията им е предоставила лица за контакт, които не дават отговор на мобилните си телефони и имейли, като един от тях - Христо Атанасов - изобщо не съществувал като чиновник в АПИ . " Този човек се споделя Христо Калайджиев и АПИ крият семейството му, даже са му основали подправен имейл. Ние имаме публично от различен отдел на АПИ информация, че подобен човек (Христо Атанасов - бел. ред.) не работи в Агенцията ", безапелационна бе Лиляна Деянова, съосновател на " Телетол ".


" Генералният проблем е, че би трябвало да се свържем като компания снабдител на услуги към АПИ, а те не ни дават достъп. Не знаем за какво не ни дават. Едната причина може да бъде, че самите АПИ са притиснати от " Капш " да не ни дават достъп . Това сме го споделили на основния прокурор. Ние сме сигурни в това, което твърдим. Напишете го ", съобщи Деянова пред Actualno.com. " Ние имаме запис, в който Олег Асенов (директорът на Националното тол ръководство - бел. ред.) споделя пред нас на среща, че три пъти към този момент е желал достъп от " Капш " в системата и те не му дават. Освен това той сподели пред нас, че мисли да ги предложи за санкция на Управителния съвет на АПИ. Разбирате ли, ние имаме записи, в които доста ясно от Агенцията ни споделят, че не им дават от " Капш " достъп до системата ", разкриха от " Телетол ".

" 30 дни ни бавят с това, а ние имаме период от 10 дни, с цел да се свържем. Докато си разменяме мейли, в това време срокът да се записваме в системата изтича ", разясни Мартин Димитров.
" Телетол " описаха и по какъв начин от АПИ са ги извикали да сключат контракт, само че в деня на подписването му са се отказали. " Има човек, който е споделил на Георги Терзийски (председателят на Управителния съвет на АПИ - бел. ред.) да не ни подписа контракт. Има човек, който си ръководи Агенцията и това не е министърката (бел. ред. - Петя Аврамова) ", безапелационен е Димитров. По думите на Лиляна Деянова става дума за " лицето Иван Мирински " (бел. ред. - това е индивидът, изравен зад свързваното с Делян Пеевски строително сдружение " Водстрой ", което към този момент е част от " Хидрострой " на Велико Желев) , който е споделил на АПИ да не подписва контракт с " Телетол "

От " Телетол " са уверени, че в целия проблем става дума и за документи с подправено наличие и корист с въздействие. Отстранената компания твърди, че " Капш " не желае да построи рамките за тол системата, защото посредством тях АПИ в действителност в последна сметка през доставчика ИТС ще схваща дали един камион е минал от даден сектор и дали е таксуван. " АПИ, с цел да може да управлява като страна дали някакви частни компании не я лъжат, би трябвало да има рамки - на всички места, в цялата страна. И с цел да го потвърдят, би трябвало да има фотоси от самите рамки ", уверени са от " Телетол ". Според тях.
" Ако " Капш " регистрира на АПИ сега, че ти си купил винетка, единствено тогава те могат да знаят. Това значи, че някой има опцията да събира пари за винетките и да не ги дава на Агенцията и по този начин тези пари да не стигат в страната ", настояват от " Телетол ".
" Недопускането на други компании, които да продават електронни винетки и тол такси в бъдеще, а единствено съществуването на една, която е сътрудник на изпълнителя, води до заключението, че има опция за изчезнала отчетност и на процедура крадене на доста пари - без страната и АПИ да схванат . Сигурни сме, че има занемареност във формата на това, че страната не си пази интереса, нашия интерес. Всичко това е ужасно - ужасно за нашите свободи ", безапелационен е Мартин Димитров. " Въпреки това ние към момента имаме има вяра в българските институции ", добави Лиляна Деянова.

От " Телетол " са уверени, че тази система ще рухне, както това е станало в Полша, Чехия и Германия и подчертаха, че министър председателят Бойко Борисов не е наясно " със схемата ".
Редакцията изпрати и въпроси до Агенция " Пътна инфраструктура ", както и до оператора на тол системата " Капш ". ще разгласява позициите и на двете страни по проблема, когато ги получи. " Капш " към този момент изпрати отговори и следва обява по-късно през днешния ден (18 юли).

В първата част на материала четете: знае ли страната по какъв начин работи тол системата и за какво за 12 месеца няма издигната нито една рамка за таксуване на тежкотоварни коли съгласно данните на " Телетол ".


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР