Хаосът с предплатените пакетни пътувания в туризма продължава, въпреки надеждата,

...
Хаосът с предплатените пакетни пътувания в туризма продължава, въпреки надеждата,
Коментари Харесай

Хаос и 200 000 на улицата заради Ангелкова - slava.bg

Хаосът с предплатените пакетни пътувания в туризма продължава, макар вярата, която даде на клиенти и компании с изявления през последните дни отрасловият министър Николина Ангелкова, написа Труд. Тя сподели, че още в понеделник ще бъде оповестена скица за нови ваучери с годност 24 месеца. Те ще бъдат раздавани на туристите, резервирали ваканции, тъй че те ще могат да се възползват от друго пътешестване за сметка на анулирано такова поради пандемията от Covid-19, затворените граници и спрените полети.

Според представители на бранша и клиенти обаче няма по какъв начин ваучерите да решат проблемите в бранша, макар че са стъпка в вярната посока. И доводите за това са доста.

На първо място ваучери ще се дават единствено за пътувания, отсрочени в интервала на оповестеното изключително състояние, което все още е от 13 март до 13 април. За останалите пропаднали ваканции туроператорите към момента имат обвързване да връщат пари, макар че на всички е ясно, че са предплатили към този момент тези суми на снабдители у нас и в чужбина и няма от кое място да ги вземат. Ако ваучерите са на стойност предплатената сума, вместо съответна отмора с изменена дата, клиентите могат да изгубят, тъй като не е ясно дали цените на ваканциите ще останат същите след рецесията. Никой и не подсигурява, че няма да има банкрути на снабдители. Или на туроператори.

Ако се избере смяната на дата по съответна дестинация, има риск част от предплатените хотели да останат затворени, а самолетните компании да се откажат от избрани направления. Не по-малко комплицирано за фирмите е и да сменят една дестинация с друга, защото са платили на едни снабдители, а ще би трябвало да обезпечат нощувки и престои при други сътрудници, които също ще желаят възнаграждение. Така, в случай че клиентът е платил за Турция, а желае да почива в Гърция за предплатената от него сума, това още веднъж ще затрудни бизнеса. Затова още занапред фирмите обмислят да основат “банка” за взаимопомощ, в която да си трансферират един на различен предплатени ваканции. Клиенти пък упорстват да могат гратис да сменят имената на пътуващите, с цел да могат да дават безплатно или с отстъпка в цената предплатените от тях почивки на свои другари, родни или познати.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР