Хаосът с парите за пътищата ИнфраструктураКС анулира решението на предишния

...
Хаосът с парите за пътищата ИнфраструктураКС анулира решението на предишния
Коментари Харесай

Кабинетът „Петков“ е прехвърлил без право отговорността за пътищата на НС

Хаосът с парите за пътищата ИнфраструктураКС анулира решението на предходния парламент за парите на строителитеИнфраструктураИзненадващо АПИ пусна поръчки за поддръжка на пътища за 2.3 милиарда лева
Решението на 47-ото Народно заседание, което разреши на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да разплати част от сумите към пътноподдържащите компании, съставлява „ превишаване на компетентността “. С него предходният парламент е иззел функционалностите на Министерския съвет, намесил се е в частноправни връзки и е третирал нееднакво пътните компании.

Това са част от претекстовете на Конституционния съд, който в понеделник разгласи за противоконституционно решението от април, с помощта на което компаниите получиха първите 655 млн. лева за осъществени действия от предходните две години. Според него, останалите 550 млн. лева трябваше да бъдат изплатени след отчет от междуведомствена група и районна комисия в Народното събрание.

Припомняме, че делото бе формирано по искане на депутати от ГЕРБ.
Изцяло в пълномощията на Министерски съвет
Конституционните съдии показват, че не Народното събрание е трябвало да взима решения по отношение на изплащането на парите на компаниите, а Министерският съвет, с цел да не се нарушава правилото на разделяне на управляващите. Контрол над разходването на обществени финанси пък реализират Сметната палата и Агенцията за държавна финансова ревизия.

В частност, преценката по отношение на активността на АПИ или по отношение на нарушавания от страна на нейните контрагенти по настоящи контракти е напълно в компетентността на изпълнителната власт в лицето на министъра на районното развиване и благоустройството и на Министерския съвет. “

Първото изречение на оспореното по актуалното дело решение на Народното събрание гласи: „ Одобрява Агенция „ Пътна инфраструктура “ да предприеме следните правни и в действителност дейности “. Народното събрание не може да дава утвърждение различен държавен орган да извършва предоставените му от закон, в сходство с конституционната рамка, функционалности и задания. Така Народното събрание надвишава своите пълномощия.

Припомняме, че въпросът с парите на компаниите влезе за разглеждане в Народното събрание по гледище на някогашния министър председател Кирил Петков и някогашния районен министър Гроздан Караджов. По думите на Караджов АПИ не можеше да разпорежда действия по поддръжка на пътищата, защото договорите на компаниите трябваше да приключат в средата на годината.

Това трябваше да стане по силата на анексите подписани през предходната година от служебният министър Виолета Комитова, която откри голям брой нарушавания по осъществяването на ремонтите – надскочени стойности и съществени поправки, прикрити като настоящи.

При разглеждането на решението в зала опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи разясниха неведнъж, че кабинетът „ Петков “ разпорежда несвойствени действия на Народното събрание и че връзките сред АПИ и компаниите са напълно в пълномощията на Министерски съвет.
Разплащане на остарели действия
По отношение на финансовите параметри на решението и задължението АПИ да разплати минали действия с тазгодишния си бюджет, Конституционен съд показва, че откритото систематизиране сред законодателната и изпълнителната власт на пълномощията в бюджетната сфера не може да бъде нарушавано. По смисъла на „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) набирането и разходването на бюджетни средства по отношение на пътищата се реализира от отрасловия министър и АПИ.

Народното събрание всъщност изземва преценката или решението по отношение на сключването и/или осъществяването, в това число осъществяването на заплащания с бюджетни средства и други, от орган на изпълнителната власт – а точно подобен по смисъла на член 21 „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) се явява и АПИ – по контракти със икономически субекти. “

Според съдиите Народното събрание не може да прави оперативна управническа активност или да се разпорежда в действен порядък с отредени за изпълнителната власт бюджетни средства, както всъщност планува т. 2 от оспореното Решение. Ако Народното събрание (или негова комисия) установи, че държавното управление (или зависещ му орган на изпълнителната власт, какъвто в сегашния случай е АПИ) не извършва по закономерен метод свои пълномощия или работи нецелесъобразно, надлежно в случай че в политически смисъл „ не утвърждава “ съответни ограничения или по-общо активността на орган на изпълнителната власт, „ във всеки миг може да сложи в ход другите механизми на политическия надзор. “

Припомняме, че при гледането на решението депутатите от „ ИТН “ и по-конкретно някогашният ръководител на Бюджетната комисия Любомир Каримански се оповестиха срещу разплащането на остарели действия от бюджета на Агенцията за 2022 година Той изиска даже да се запише, че парите ще се изплатят от актуализацията на бюджета. Това обаче не бе признато.

Регионалният министър Караджов даже заявяваше, че е получил сходно увещание от финансовия министър Асен Василев. Впоследствие обаче в актуализацията на бюджета не бяха заложени такива средства. Дори в противен случай – поисканите 3.9 милиарда лева от Караджов бяха причина за разпада на ръководещата коалиция.
Договорите
Конституционен съд показва още, че Народното събрание няма пълномощия да преглежда търговски контракти и да се произнася за заплащания по тях. В този смисъл, не може да взема решение, че и останалите искания на сектора би трябвало да се изплатят след отчет на районна комисия, даже това да става посредством парламентарния надзор.

Извън компетентността на Народното събрание е и реализирането на действия по настоящ надзор над осъществяването на контракти сред структури на изпълнителната власт и икономически субекти. “

По същите съображения парламентарният надзор не разрешава на Народното събрание да лимитира или анулира дейности на орган на изпълнителната власт при реализиране на неговите функционалности. Налагането на възбрана (макар и временна) за реализиране на избрани управнически дейности (в частност осъществяване на заплащания и др.) е несъвместимо с конституционния принцип на разделяне на управляващите, показват още съдиите.
Равенство
Според конституционните съдии решението на предходния парламент третира разнообразни пътните компании, като на едни планува заплащания за осъществени действия, а други би трябвало да чакат решение на междуведомствена група и отчет от районна комисия.  

Решението, което е предмет на актуалното конституционно дело, задължава държавен орган (в случая АПИ) да извърши напълно отговорностите си към една група икономически субекти и единствено отчасти към друга без ясно и категорично посочена законна цел за такова нееднакво отнасяне. “

Така се нарушава правото на свободна стопанска самодейност и гарантирането на идентични правни условия за стопанска активност могат да бъдат предмет на законодателни ограничавания единствено когато би трябвало да се отбрани друга, по-висша конституционна полезност. В съответния случай нито от претекстовете на вносителя, нито от стенограмите на съвещанията за разискване на плана или приемане на Решението или от наличието на признатото решение може да се изведе законната цел – отбраната на други конституционни полезности – или съображения за публично значими цели, нуждаещи се от предпочитана отбрана, показват конституционните съдии.

Недопустимо е с акт на Народното събрание да се третират нееднакво стопанските субекти, които са в еднообразно състояние (в случая субектите, изпълнили отговорностите си по контракти с АПИ), или да се дава приоритет на една от страните по цивилен или търговски контракти (в случая на АПИ). “
Частично заплащане
Според Конституционен съд решение на парламент не може да дефинира разплащания с компаниите, а още по-малко да разпорежда отчасти разплащане. Така се попречва правото на компаниите да потърсят правата си в съда.

Конституционно неприемливо в подтекста на актуалното дело е с решение на Народното събрание (като оспореното) да се постанова погасяването на вземанията за хонорари по контракти (в съответния случай „ останалите 50% от всички отговорности на АПИ “ в т. 2 от Решението) да се направи след приемането на актове или след дейности на трети страни – в тази ситуация след отчет на „ междуведомствена група “, която ще откри изпълнените действия, и „ мнение на парламентарната Комисия по районна политика.

„ Като слага в т. 2 от Решението изплащането на половината от дължимото от АПИ за изпълнени и сертифицирани действия на нейните контрагенти по подписани контракти според от бъдещо свое решение, Народното събрание препятства пълноценната отбрана на правата и законните ползи на страните по тези контракти, с което лимитира реализирането на предоставената с наредбата на член 117, алинея 1 от Конституцията функционалност на правосъдната власт. “
Реакциите след решението на Конституционен съд
Служебният районен министър Иван Шишков разяснява пред BTV, че не е изумен от решението на Конституционния съд. Той предизвести обаче че няма планувани пари за разплащане и на останалите 550 млн. лева на пътните компании. 

В изявление за Nova ръководителят на Камара " Пътища " Стефан Чайков разяснява, че отговорностите на страната към строителите са скочили до 1.5 милиарда лева. за фактически осъществени действия. По всяка възможност Чайков има поради и дейностите от тази година, защото решението на Народно събрание разреши компаниите да работят до септември. 

Чайков предизвести, че в идващите дни Камарата ще води договаряния за Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие, само че в случай че те не се увенчаят с триумф, още веднъж ще последват митинги. 

Бившият ръководител на Регионалната комисия в 47-ото Народно събрание Настимир Ананиев разяснява пред БНР, че пари има, само че въпросът е дали някой ще реши да разплати нелегално строителство. Той напомня, че междуведомственият отчет откри, че 79% от дейностите, които са осъществени, в действителност не са били настоящ ремонт, а са били главен ремонт. " Така че има нарушаване на закона, има и нелегално строителство ", уточни той.

Сумата ще бъде най-малко 3.5 милиарда общо, с направеното заплащане. Тогава за толкоз бяха раздути поръчките от държавното управление на ГЕРБ. Оставиха едно голямо обвързване към страната, което не беше заложено в бюджета, и което го оставиха на техни близки компании. "

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпари за ремонт на пътища Народно заседание Регионално министерство Агенция пътна инфраструктура Конституционен съд ПоследниНай-четениПолитика 32 Кабинетът „ Петков “ е трансферирал без право отговорността за пътищата на Народно събрание Компании 504 Първият български ресторант в Стара Хавана: Традиция с нов прочит Digital 360 Apple маха Twitter от магазина си с приложения, твърди Мъск Компании 888 Италия се кани да национализира рафинерията на „ Лукойл “ Компании 6402 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6108 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Политика 6082 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Бюджет и финанси 4493 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиСтолтенберг: Путин употребява студа като оръжиеПрезидентът смъмри депутатите за Изборния кодексКатар заплаши да изтегли вложенията си от ЛондонПутин готви декрет против ценовия таван на съветския нефт Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологии

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР