Хаосът с хартиените рецепти, издадени след 30 април, продължава. Зрители

...
Хаосът с хартиените рецепти, издадени след 30 април, продължава. Зрители
Коментари Харесай

Продължава хаосът с хартиените рецепти, издадени след 30 април

Хаосът с хартиените предписания, издадени след 30 април, продължава. Зрители алармират, че аптеки отхвърлят да извършват хартиена рецепта, издадена след тази дата.

Преминаването напълно към електронни предписания още веднъж се отсрочва. То ще се случи на 1 юни. Хартиените предписания, издадени до 30 април, могат да се извършват от аптеките.

Тези, които са издадени след тази дата, до обнародването на предлагането за удължение на периода, не би следвало да се извършват от фармацевтите. Обнародването се чака да стане в петък.

След това и хартиената, и електронната рецепта ще важат до края на май.

Емилия Христова отива при персонален доктор тази заран, с цел да получи рецепта за татко си.

„ Попитах я каква рецепта ще ми даде - хартиена или електронна, и тя сподели хартиена, с електронните има проблеми. Тя ми даде за три месеца хартиена рецепта “, изясни Емилия Христова.

От аптеката й споделят, че от 1 май одобряват единствено електронни предписания.

„ В момента чакаме разпореждане от Здравна каса, досега такова разпореждане няма “, сподели Майя Зоева, шеф на аптеката.

В аптеките в Ямбол всеобщо връщат клиенти с хартиени предписания, а объркването става все по-голямо. Димитър Иванов се връща няколко пъти, с цел да купи медикаменти на болната си майка.

„ Абсолютен параграф 22, такова чудо… аз не знам “, разяснява Димитър.

От Българския фармацевтичен съюз обявиха, че хартиени предписания не трябва да се извършват до обнародването на предлагането за удължение на периода.

„ Рецепти, изпълнени през днешния ден, на следващия ден, издадени на хартия след тази дата 1 май също не би следвало да се извършват. Това се случва с датата на обявяване в Държавен вестник, което е петък “, сподели проф. Асена Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

Здравните управляващи обявиха, че аптеките са подготвени, само че към момента има проблеми със системите в лечебните заведения.

„ Имаме 20 и няколко дни пролонгация, с цел да може и лечебните заведения за болнична помощ да конфигурират нужния програмен продукт да се приготвят хората, които ще го вършат “, заяви доктор Бойко Пенков, зам.-министър на опазването на здравето.

Заместник-министърът на опазването на здравето съобщи, че рецептите за хронични болести за три месеца са годни до привършване на самата рецепта.

Обнародването на предлагането се чака да стане в петък. Дотогава подсещаме, че хартиените предписания не би следвало да се извършват.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР