Хаосът с електронните рецепти продължава, съобщи Bulgaria ON AIR. От

...
Хаосът с електронните рецепти продължава, съобщи Bulgaria ON AIR. От
Коментари Харесай

Продължава хаосът с електронните рецепти

Хаосът с електронните предписания продължава, заяви Bulgaria ON AIR. От 1 май аптеките нямат право да извършват хартиени предписания, а поради механически проблеми на софтуера въвеждането на електроните бе отсрочено за 1 юни. Въпреки гратисния интервал доста хора не съумяват да получат медикаменти по здравна каса.

Стоян купува всеки месец медикаменти за хипертония и висок холестерол, заплащани от Здравната каса. Преди дни отишъл още веднъж с хартиена рецепта, само че не му продали. Чака персоналният доктор да му издаде електронна рецепта, тъй като с дребната си пенсия не може да купи медикаменти на пазарни цени.

" Много пъти съм казвал на персоналния лекари, ходил съм и съм писал - това е ненужно да вървя и да очаквам за предписания! Знае се- пристигам с книжката и чакаме тука опашка! Докога ще не престават тези бумащини? ", споделя пенсионерът Стоян Калпушков

" В момента е безпорядък, тъй като след 1 май нямаме право да одобряваме хартиени предписания по Здравна каса с рецептурни книжки с пониженията. Връщаме ги, насочваме ги назад към джипитата да бъдат преиздадени електронни предписания! В доста случаи лекарите ги преиздават, в други пациентът се отхвърля и взема решение да си закупи свободно медикаментите ", изясни шефът на аптека Яна Узунова.

Оказва се, че не всички общопрактикуващи лекари разполагат с нужния програмен продукт с цел да издават електронни предписания.

" На 5-ти май аз нямах този модул, през днешния ден го получих и започнах от през днешния ден да издавам електронни предписания. Има и механически недостатъци в софтуерните решения, които се надявам да почистим в идващите дни ", показа общопрактикуващият доктор доктор Христо Димитров.

Отлагането на електронните предписания за 1 юни към момента не е обнародвано в държавен вестник. В аптечната мрежа пък не могат да одобряват хартиени, тъй като след това няма да могат да си получат парите от здравната каса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР