Хаосът около Брекзит оказа ключово влияние върху местните избори в

...
Хаосът около Брекзит оказа ключово влияние върху местните избори в
Коментари Харесай

Наказателен вот срещу двете главни партии във Великобритания, печелят Либералите

Хаосът към Брекзит оказа основно въздействие върху локалните избори в Северна Ирландия и Англия, на които двете основни партии във Англия претърпяха големи загуби.

Частичните данни демонстрират, че Консервативната партия губи към 450 места, като някои допускат, че броят може да се удвои до края на деня. Партията на Лейбъристите пък е изгубила към 80 места. Около 300 нови места бяха извоювани от партията на Либералните демократи, а сериозен прогрес означиха и самостоятелните претенденти и Зелената партия.

Местният избор беше за 248 общински съвета в Англия, 6 кметски поста и за всичките 11 съвета в Северна Ирландия. Избори не бяха извършени в Шотландия и Уелс.

Въпреки че вотът е за локално ръководство, националният проблем Брекзит е оказал голямо въздействие. Според анализатори загубите на двете огромни партии е директен резултат от недоволството на обществото от метода, по който те се оправят с излизането на Англия от Европейския съюз.

Окончателните резултати обаче към момента не са известни, засега 110 британски общини са оповестили резултатите си. Останалите данни и резултатите от Северна Ирландия се чака да излязат по-късно през днешния ден. Според досегашните резултати независимите претенденти и представителите на дребните партии ще имат болшинство в Камарата на общините в английския парламент.

Консерваторите изгубиха надзор над 18 общини - в това число Питърбъро, Базилдън и Сейнт Олбанс. Лейбъристите пък са изгубили три - Хартърпул, Болсовер и Уирал, както и кметския пост в Мидълсборо, който бе извоюван от самостоятелен претендент.

Либералните демократи към този момент печелят 8 общини, в това число Уинчестър, Северен Норфолк, Котсуърлд, Бат и Североизточен Съмърсет и Вейл оф Уайт Хорс. 

Където са се явили самостоятелни претенденти, те са спечелили към 25% от вота - като са добили надзор над две общини - Ашфийлд и Саут Кестевен. 

Зелените печели 42 места към този момент, до момента в който Партията за самостоятелност на Обединеното кралство губи 54. 

Предположенията преди изборите бяха, че ще има голям спад на изборната интензивност. Всъщност обаче резултатите демонстрират, че тя е единствено 1-2% под нивото от предходните два локални вота. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР