Хаосът и вчера остави хора без хранаБлизо 10-месечната програма, с

...
Хаосът и вчера остави хора без хранаБлизо 10-месечната програма, с
Коментари Харесай

Украинските бежанци у нас вече няма да бъдат настанявани в хотели

Хаосът и през вчерашния ден остави хора без храна

Близо 10-месечната стратегия, с която България посрещаше украинските бежанци в хотели, даваше им опция да ги избират и бе съвсем единствена в Европа с нея, завърши. Такава е равносметка след огромното чудене през последните седмици по какъв начин тъкмо да бъде проведен отсега нататък подслона, отбелязва вестник.

В хотелите до 24 февруари могат да останат единствено хората, които до 31 октомври (после и до 15 ноември) са били настанени в тях по програмата. Вече държавната помощ за новопристигналите ще се реализира посредством настаняване от представители на Националния съвет по миграция в държавни и общински бази. Решението за всичко това бе взето от държавното управление през вчерашния ден. Никой не може да каже ще бъде ли възобновена в миналото отново хотелската стратегия за новопристигналите. Зависи от голям брой фактори, в това число интензивността на войната, общият бежански поток и съответно към България. Но най-малко за идващите месеци е ясно, че всеки нов украински емигрант у нас, в случай че не може да се оправи на свободен наем, ще бъде пратен в базите.

А след масираната офанзива над Украйна оня ден е допустимо още в този момент да се усети напор. " В момента упованията са за доста по-голяма вълна ”, коментира през вчерашния ден пред  депутатът от Политическа партия Ивайло Шотев. Това би сложило под риск организацията по подслона, тъй като досега не се знае тъкмо нито кои са базите, нито подобаващи ли са в тях изискванията за зимата (има сигнали за обратното). Преди няколко дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че като краткотраен пункт незабавно след идването ще се употребява центърът в Елхово. Неправителствени организации и доста жители са срещу, тъй като изискванията във фургоните в Елхово не са положителни. В момента в центъра има тридесетина души, очакващи да бъдат пратени към бази.

От друга страна, в случай че няма талази, казусът чисто количествено може да стане много по-лесно управляем. Вчера държавният портал  отчете едвам 8364 настанени. Ако цифрата е вярна, т.е. не е краткотраен резултат от настоящото разбъркване, е налице фрапантен спад на подслонените - двоен по отношение на старта на настоящите неразбории (те започнаха на 31 октомври, когато бе разгласен завършек на хотелската стратегия за всички; след това бе даден гратисен интервал за овакантяване до 15 ноември, което финално отпадна за към този момент настанените). Цифрата би значела, че голяма част от подслонените са престанали да разчитат на страната.

НЕРАЗБОРИЯ СЛЕД НЕРАЗБОРИЯ

Правителственото решение пристигна след неприсъствено съвещание през вчерашния ден вечерта, т.е. към края на 16 ноември. Така организирането на настаняването изпадна в самобитен вакуум от един ден, тъй като досегашните разпореждания важаха до 15-и. В резултат се повтори обстановката от 1 ноември, когато също имаше интервал на неизясненост - на редица места, в това число държавни бази, храна още веднъж не бе сервирана на украинците. Изумително е за какво на фона на старите неточности кабинетът закъсня с решението.

Налице са още два любопитни момента. Първият: хотелската стратегия за до момента настанените продължава без смяна на заплащането от страната към хотелиерите, което в общия случай е по 15 лева за нощувка. Но хотелиерите от дълго време настояват, че сумата им е дребна. Казусът вещае напрежение. Вторият любопитен миг е, че едно от условията за продължение на програмата не е доста ясно. То гласи: настанените през интервала от 16.11.2022 година до 24.02.2023 година (трябва да...- б.а) не престават да са настанени в същото място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 година Изречението най-вероятно значи, че настанените просто не трябва да сменят хотела. Но по този начин поднесено се схваща паралелно, че настаненият наложително би трябвало да остане до 24 февруари, с цел да важи програмата за него (което е парадокс, индивидът може да излезе на свободен наем или да се прибере в Украйна). В последна сметка не е ясно за какво изобщо не трябва да сменя хотела, в случай че тъкмо това значи изречението.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Вчерашното решение на държавното управление по отношение на програмата за държавна помощ за настаняване конкретно гласи:

" Помощта ще се употребява в обекти, вписани в основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър тук-там за заслон, както и в обекти, за които са изпълнени кумулативно следните условия:

- са държавна благосъстоятелност или общинска благосъстоятелност, или благосъстоятелност на обществени предприятия, без оглед на правноорганизационната им форма;

- са места за настаняване, по смисъла на Закона за туризма, вписани в Националния туристически регистър;

- са посочени в лист, одобрен от Ръководителя на Временна оперативна група (ВОГ) към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със Заповед № Р-213 от 03.10.2022 година на министър-председателя.

Помощта ще се употребява и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател – единствено за настанени лица, с предоставена краткотрайна протекция, за които кумулативно са изпълнени следните условия:

- към 31.10.2022 година са се употребили от Програмата и към същата дата са били настанени в категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване;

- в интервала от 01.11.2022 година до 15.11.2022 година са траяли да се употребяват от Програмата и за същия интервал са били настанени в същото категоризирано/регистрирано в Националния туристически указател място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 г.;

- през интервала от 16.11.2022 година до 24.02.2023 година не престават да са настанени в същото място за настаняване, в което лицето е било настанено към 31.10.2022 година

Лицата, извършващи активност в обектите, вписани в Националния туристически указател и в Регистъра тук-там за заслон, вземат участие в програмата, като дават на разселените лица нощувка/подслон с размер на помощта от 15.00 лева (петнадесет лева) без Данък добавена стойност, респективно 16,35 лв. (шестнадесет лв. и тридесет и пет стотинки) с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 9 % за категоризираните места за настаняване и 18,00 лв. (осемнадесет лева) с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 20 % за некатегоризираните места за заслон. Разходите за Данък добавена стойност са за сметка на Програмата.

От 16.11.2022 година настаняването на разселените лица с краткотрайна протекция се прави единствено в обектите държавна или общинска благосъстоятелност от Временна оперативна група (ВОГ) към Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция по въпросите на ползващите се от краткотрайна протекция в Република България жители на Украйна, основана със Заповед № Р-213 от 03.10.2022 година на министър-председателя.

Въвежда се обвързване за подаване на декларация за сходство, подписана с дипломиран електронен автограф от законния представител на претендента, посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ), на адрес https://edelivery.egov.bg/ "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР