Хаосът е предизвикан от неадекватните мерки на служебното правителство на

...
Хаосът е предизвикан от неадекватните мерки на служебното правителство на
Коментари Харесай

Епидемиолози и икономисти пред “Труд”: Пандемията разпада държавата

Хаосът е провокиран от несъответстващите ограничения на служебното държавно управление на Румен Радев
Болниците стопираха плановите интервенции тихомълком

Коронавирусът е на път да разпадне страната, разясниха пред “Труд” специалисти в региона на опазването на здравето и стопанската система. А хаосът е провокиран от несъответстващите ограничения на служебното държавно управление на Румен Радев.

Драстичното нарастване на новите случаи и препълнените лечебни заведения принуждават от ден на ден компании да минават в епидемиологичен режим на работа, а притежателите им признават, че губят поръчки и клиенти, като в това време едвам изкарват за покриване на фирмените заеми и настоящите разноски. От седмици насам броят на инфектираните се движи сред 5000-6000 души, а смъртните случаи за денонощие са приблизително по 156 души.

В деня, в който изгубилите борбата с вируса стигна до 310 души, служебният министър Стойчо Кацаров реши да направи флашмоб с представители на пациентски и съсловни организации и прикани българите да се имунизират. Проявата в здравно министерство провокира стотици гневни мнения в обществените мрежи, че управляващите са оставили хората на произвола.

На този декор епидемиолози предизвестиха, че пикът този път още не е доближат и до края на годината смъртните случаи ще надвишават 30 000 (към 02 ноември са 24 309).

Проучване на кореспонденти на “Труд” в цялата страна откри, че лечебните заведения всеобщо и тихомълком са спрели плановите интервенции поради препълнените отделения с COVID-болни. За разлика от предходните три талази, когато оперативният щаб публично съобщаваше за прекъсване плановия банкет, този път кацаров избра плахо да остави всичко в ръцете на шефовете на здравните заведения. В момента в “Пирогов”, ВМА, “Александровска”, “Св. Анна” в София, както и в университетските лечебни заведения във Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора, се одобряват единствено незабавни случаи и онкоболни. Болницата в Благоевград също не приема за планови интервенции, а от през днешния ден по този начин ще бъде и в Бургас.

Дори да има техника и нови разкрити кревати, няма кой да обслужва тежките случаи, защото всички реаниматори и медицински сестри са ангажирани по отделенията.

ВМА към този момент заяви, че търси доброволци за COVID-19 секторите. Недостигът на експерти по здравни грижи в страната е към 35 000 души. Самият Кацаров призна след странния флашмоб в здравно министерство, че идващите две седмици ще са доста сериозни.



Данните в графиките са от международната система worldometers.
Икономистът Румен Гълъбинов, пред “Труд”: Идната година има заплаха от стагфлация


Държавата би трябвало да продължава да дава незабавна ликвидност на засегнатите от рецесията предприятия и жители. И което е още по-важно, би трябвало да защитим работните места и жизнеспособността на компаниите. Нашият главен приоритет би трябвало да е здравето на жителите, само че дружно с това да гледаме и стопанската система.

Икономическите последствия от рецесията с ковид са разнообразни в другите браншове. Кризата с ковид е огромно разтърсване за европейската и международната стопанска система. Ако през идната година равнищата на инфлацията са същите като в този момент и растежът не се е ускорил, тогава сме в стагфлация.
Д-р Стела Денчева, шеф на белодробната болница във Велико Търново: Предстои провал на здравната система, в случай че не се затвори страната най-малко за две седмици


Предстои провал на здравната система, в случай че не се затвори страната. Необходим е неотложен локдаун за най-малко две седмици, тъй като четвъртата Коронавирус вълна ще се окаже пагубна за доста хора. Локдаунът ще понижи за малко заболеваемостта, което ще помогне на всички лечебни заведения да поемат глътка въздух. Това съобщи доктор Стела Денчева, шеф на Специализираната белодробна болница “Д-р Трейман” във Велико Търново. “Сблъскваме се с сериозен дефицит на кревати за хоспитализиране. Имаме и дефицит на медицински личен състав. Налага да връщаме пациенти с ковид, при които са настъпили съществени затруднения, като да вземем за пример тромбози и други неврологични недоволства. В същото време е налице и осезателен растеж на болните от туберкулоза”, акцентира доктор Денчева.

По думите и има моменти, в които една здравна сестра обслужва всички пациенти, настанени в болничното заведение.
“Колегите са изморени. Никой не желае да се причисли към екипа, въпреки за експертите по здравни грижи да се дават заплати по 2000 лева. Към момента в белодробната болница разчитаме на 5 медицински сестри при нужни за естествения темп на работа 19”, показа още доктор Денчева.
Проф. Пенка Петрова, Българска академия на науките: Няма да посмеят да разгласят локдаун


Управляващите сега не смеят да нервират повече хората. На локдаун се гледа с доста неприятно око и от бизнеса, и от просветителното министерство и от всякъде. Според мен няма да посмеят да разгласят локдаун. В предизборна акция сме, има боязън да не бъде нервиран електората. Това е истината. Докато не минат изборите локдаун няма да има, по-късно най-вероятно ще се вземат по-сериозни ограничения. Ние продължаваме да се изкачваме съществено по Коронавирус вълната. Излязоха на ярко и фактически преболедувалите, които имат антитела. Ние побългаряваме зеления документ, в случай че към него се включат и тези с антитела, той няма да важи за Европа, тъй като там тестванията с антитела не важат.

Най-вероятно към момента не сме достигнали пика, тъй като в случай че се направи една сметка и се съберат потвърдено преболедувалите, които са към 600 000 и имунизираните, които са 1,5 млн. души, остава половината население на страната, което не е ясно дали са преболедували. И идва ред на хората, които мислят, че са преболедували, само че не са го потвърдили по никакъв метод. Най-добре е тези хора да се имунизират, с цел да си обезпечат отбрана.
Д-р Нанко Червеняков, частна клиника “Сити Клиник-Свети Георги”, Монтана: Заради предизборни измами умират стотици хора


Какво чакате, господа властимеющи? Защо се държите като щрауси? Заради предизборните ви измами умират стотици хора! Защо не наложите 14-дневно затваряне на страната? Защо позволявате на групи кресльовци да ви плашат и да не съблюдават противоепидемичните ограничения, безнаказано. Къде е полицията, жандармерията и службите за сигурност?

Защо не си извършват отговорностите? Къде е министърът на опазването на здравето и за какво пасивно разрешава да умират доста хора! Къде е министър председателят с цел да постави ред в тази загиваща страна?

Господа “политици”, и властимеющи вие сте най- неверните пред Бога и пред този народ! Вашата история е, като “Пир по време на чума”! Пирът е дърлянето ви за кокала, наименуван власт, а чумата си я има и покосява хиляди майки, татковци, братя, сестри и деца! Но вие не виждате това! Очите ви са слепи за човешкото злощастие! Мислите се за богове! Апетитът ви е вълчи, а търбусите ви големи и ненаситни! Не изпитвате нито позор, нито жал! Убеден съм, че ще пристигна ден, в който ще отговаряте за делата си! Ако не пред хората, то пред Бога! И запомнете: “Ковчегът джобове няма!”

Лекар взема 52 лв. на месец, а е съветвал и приел 15 заболели
Медици упорстват за връщане на мярката „ Коронавирус 1000 “
Персонал в педиатрията 36 часа в контакт с позитивна майка

МАРИЯ КЕХАЙОВА
ТРУД, Бургас

Лекар взема едвам 52 лв. към заплатата си, откакто за месец е съветвал и приел най-малко 15 заболели с Коронавирус. Това е насмешка с труда ни. За сътрудниците на първа линия се е взело решение да им се заплащат по 1200 лв., само че ние всички сме на първа линия. Всеки ден сме в контакт с заболели, а по-късно попълняме безумни протоколи, с цел да ни платят в допълнение жълти стотинки. Обезверени сме. Тази заповед на министъра е неуместна. За това сигнализираха пред “Труд” бургаски лекари.

Незабавно да бъде върната мярката “COVID 1000” /изплащане на всички лекари по 1000 лева, с месечната заплатата/, тъй като медицинските екипи са на ръба на изтощението, а от месеци не получават съответно възнаграждение за труда си. Това разгласи доктор Борис Ангелов, който оглавява Първо детско поделение в УМБАЛ-Бургас. Всички от личния състав им имат всекидневен контакт с заболели, а заплащането не е съответно, считат лекари и сестри. Когато в Инфекциозно поделение постъпи болно дете с Коронавирус, наложително се вика педиатър.

В останалите отделения на болничното заведение също постъпват пациенти, които доста постоянно се оказват инфектирани. Д-р Ангелов изясни, че да вземем за пример в отделението по педиатрия сега има позитивна майка, детето и е негативно. Персоналът е бил 36 часа в контакт с нея. А знаем коолко инфектиран е Делта разновидността, разясняват лекарите.

Има някаква доста объркана и комплицирана методика за медиците, които не се водят на първа линия - за това имал ли си допир с болен и какъв брой време, тъй че можеш да получиш да речем 5 лв., в случай че си бил при приемането, което е неуместно, споделиха още лекарите.
Медиците в морския град изнемогват, лечебните заведения са препълнени.

Няма ремдесивир за лекуване на болните
На пожар разкриват нови 50 кревати в Благоевград
Светлана Василева
Труд, Благоевград

В МБАЛ-Благоевград няма ремдесивир за лекуване на болните. За цялата болница се изписват 60 флакона, което е извънредно незадоволително. Над 100 са болните, а тези флакони стигат за десетина пациенти. Леглата до през вчерашния ден бяха свършили и това наложи регионалния щаб да се събере на пожар и да взема решение какво да прави. Съобщиха, че разкриват нови 50 кревати в държавната и частна болница, които обаче ще се изпълнят до края на седмицата по прогнози на лекарите. Прави усещане, че се работи спешно и на парче.
“В реанимацията има 10 тежко заболели. Лошото е, че свършват леглата с кислород”, съобщи с паника и зам. болничният началник на МБАЛ-Благоевград доктор Александър Костов.

Най-голям проблем за болничното заведение е неналичието на медици. Не доближават лекари и сестри. Повечето заболели се лекуват в домашни условия и едвам когато получат зной, тогава се търси място в болнично заведение, описват от Спешния център.
Под домашна карантина в района са към 5 хиляди души по данни на РЗИ-Благоевград.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР