Хаос възникна в Тайланд с резултатите от първите парламентарни избори

...
Хаос възникна в Тайланд с резултатите от първите парламентарни избори
Коментари Харесай

Хаос с резултатите от парламентарните избори в Тайланд

Хаос породи в Тайланд с резултатите от първите парламентарни избори в страната, откакто армията пое контрола с прелом през 2014 година, съобщи Би Би Си.

Избирателната комисия (ИК) в началото разгласи, че близката до военната хунта Народна държавна партия на властта води във вота, заяви БНР. Това би позиционирало чудесно за идващ министър председател актуалният министър-председател и лидер на хунтата военачалник Прают Чан-оча.

Но по-късно се появиха голям брой недоволства за нередности и погрешни данни.

Късно в неделя, след края на изборния ден, ИК разгласи, че при над 90% преброени бюлетини, партията на Прают Чан-оча е получила гласовете на 7,6 млн. души – с половин милион повече от „ За тайландците “.

„ За тайландците “ е близка до някогашния министър председател Таксин Шинаватра, чийто последователи са печелили всички избори от 2001 година

Но няколко локални медии, цитирайки данни от ИК, дадоха разнообразни резултати за броя на депутатите на всяка партия.

На конференция в понеделник, на която се очакваше изясненост за предварителните резултати, ИК отсрочи оповестяването им и уточни, че цялостните публични данни ще станат ясни на 9 май.

Над 50 млн. тайландци можеха да дадат гласа си на отлаганите дълготрайно време избори – първи след преврата на Прают Чан-оча, който смъкна от власт преди 5 година сестрата на Таксин Шинаватра Инглук.

Съобщената изборна интензивност е извънредно ниска - 65%.

В същото време Прают Чан-оча съобщи, че ще образува кабинет след победа на изборите. Говорител на партията му съобщи, че чака тя да получи 251 депутати в 500-местната Камара на представителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР