Хаос в парламентарната група на Каменос, върху която той няма

...
Хаос в парламентарната група на Каменос, върху която той няма
Коментари Харесай

Предвиден политически трус в Атина

Хаос в парламентарната група на Каменос, върху която той няма надзор


Ситуацията е притеснителна освен за Гърция, а и за Македония


Гръцкото държавното управление навлезе в „ огнено рискова зона ”, заради идното гласоподаване на Преспанското съглашение от Парламента и предстоящото овакантяване на гръцкият министър на защитата и водач на партията „ Независими гърци “, Панос Каменос, която партия е съдружен сътрудник в кабинета на Алексис Ципрас. Премиерът одобри оставката на Каменос и на негово място застана началникът на генералния щаб адмирал Евангелос Апостолакис.

След отпътуването на немския канцлер Ангела Меркел от Атина, Алексис Ципрас и Панос Каменос се срещнаха в „ тежка ” атмосфера и оповестиха политическия бракоразвод на гръцката коалиция. Очакван ход, защото министър председателят след посланията, които изпрати по отношение на вота на доверие (в случай, че водачът на АНЕЛ, отдръпна поддръжката си към правителството) сподели, че няма да промени ориентацията си по отношение на съглашението от Преспа и то ще бъде импортирано в Народното събрание.

Независимо, че съдружният сътрудник Каменос ден по-рано разгласи, че „ аз няма да смъква това държавно управление и в случай че възникне въпрос за избор на доверие ще го поддържа и няма да предизвикам държавна рецесия, само че ще гласоподавам срещу Преспанското съглашение “, смени позиция и провокира предстоящ политически трус в резултат на което премиера Ципрас изиска „ избор на доверие ” от депутатите.

На пръв взор обстановката наподобява притеснителна, освен за гръцкото политическо бъдеще, само че и за съседите от Северна Македония. Времето за влизането на Скопие в НАТО тече бързо, а Гърция би трябвало да отдръпна наложеното несъгласие.

След фиаското, което направи някогашния към този момент боен министър Каменос с овакантяване на кабинета упованията са, че настава държавна рецесия, контракта от Преспа ще забуксува и поискаия към този момент „ избор на доверие ” от премиера Ципрас няма да получи нужното болшинство от 151 гласа и по този начин държавното управление ще се разпадне. Коалиционното съответствие е 145 депутата /Сириза/ и 7 депутати /АНЕЛ/.

На втори взор обстановката наподобява спокойна и всеки ход на водача на АНЕЛ Панос Каменос е очакван и овладян още преди да отдръпна държавната си поддръжка.

Докато някогашният боен министър и съдружен сътрудник размахваше пръст и се заканваше, че ще срине държавното управление, ръководещите се погрижиха да си подсигурят нужните им спомагателни депутатски вота, при положение на политически трус като този. Прогнозите са, че министър председателят Ципрас с лекост ще получи вота на доверие, защото всички министри от съдружната АНЕЛ се отдръпнаха и минаха мълчешком в лагера на СИРИЗА. И по този начин в този миг Ципрас към този момент разполага с болшинство, което ще гласоподава и „ вота на доверие ”, и Преспанското съглашение.

В същото време ръка на държавното управление ще подаде и един народен представител от партия Потами.

И по този начин вотът на доверие, очакван за внасяне във вторник, ще се гласоподава най-вероятно в четвъртък, защото са нужни 48-часа от момента на внасяне. Ще бъде ЗА държавното управление на Ципрас, а след този избор ще бъде импортирано и Преспанското съглашение, което ще се гласоподава в идващите 10 дни от същото болшинство. И по този начин всеки ход на избухналата „политическа криза“ на процедура е очакван и овладян.

Друг характерен миг е, че член 84 от Конституцията и по-подробно член 142 от Правилника за активността на Парламента разрешава на премиера да ръководи даже и при липса на болшинство или може да остане Премиер в тази ситуация и без 151 гласа, в случай, че няма да бъде импортиран против него „ избор на съмнение ” от опозицията.

В парламентарната група на АНЕЛ царува цялостен безпорядък и Каменос няма надзор върху нея.

Двама от министрите на Каменос отпътуваха за чужбина и няма изясненост какво ще вършат. Трети заявява, че без значение от създалата се обстановка ще гласоподава ЗА Ципрас. Политическият рейтинг на Каменос се срина под 1% и прекомерно евентуално е партията му да се разпадне в случай че не притегли и сплоти съперници на Преспанското съглашение към АНЕЛ. „ Заклещен ” Панос Каменос, търси точки на равновесие, с цел да се избави политически, откакто остана без поддръжка на всички свои депутати, които не са съгласни с неговите други възможности. Това е и евентуалната причина да се отдръпна от обединението и да се приготви за идните през месец октомври избори. Той ще се възползва да яхне и вълната на митингите против Преспанското съглашение, оповестени за 20 януари като по този метод ще се опита да се върне като победител на бял кон в гръцкото политическо пространство като изиска всеобщ референдум за съглашението със Скопие.

Лидерът на „Независими гърци“ е изрично срещу потреблението на думата „Македония“ в наименованието на прилежащата страна. Той се базира на социологически изследвания, съгласно които 55-80 % от гърците не поддържат съглашението сред Атина и Скопие за смяната на името на някогашната югославска република в Северна Македония.

Панос Каменос е абсурден гръцки политик с 25 години стаж като народен представител. Представител на Нова Демокрация, през 2012 година се отделя и основава партията „ Независими гърци ”. Партията в началото печели над 10 % от гласовете, само че последователно губи гласоподаватели. След изборите през януари 2015 година „ Независими гърци “ влиза в съюз със СИРИЗА и става част от ръководещата коалиция. На изборите през септември 2015 година получава 3,7% от гласовете и 10 места в Народното събрание.

Какво ще се случи на „ идващия ден ”?

• В случай, че Ципрас си обезпечи 151 гласа, ще направи държавен лифтинг, който към този момент стартира и ще остане отпред на Държавата до постоянните избори през м. октомври 2019 година

• В случай, че Ципрас не си обезпечи 151 гласа ще води страната – както самият той сподели – проведено и в границите на избран период от време към предварителни избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР