Хаос в аптеки и ковид зони, заради безплатната терапия за

...
Хаос в аптеки и ковид зони, заради безплатната терапия за
Коментари Харесай

Фалстарт: Безплатните лекарства за COVID-19 не достигат до пациентите

Хаос в аптеки и коронавирус зони, поради безплатната терапия за домашно лекуване на Ковид-19. Поликлиники и фармацевти чакат инструкции от касата по какъв начин да предписват и отпускат медикаментите. Безплатната терапия ще се назначава единствено от спвециалистите в коронавирус зоните. В 8 области на страната обаче такива към момента не са разкрити.

На хартия от през днешния ден безвъзмездни медикаменти за домашно лекуване на ковид могат да предписват единствено експертите от Коронавирус зоните. На процедура обаче това към момента е невероятно.

" За момента не издаваме предписания за безвъзмездни медикаменти и изчакваме да забележим по какъв логаритъм ще работим ", сподели Татяна Евтимова - шеф на 11 ДКЦ.

Безплатните медикаменти са част от специфичния пакет за коронавирус зоните, за който поликлиниките би трябвало да сключат спомагателни съглашения със Здравната каса, настояват медици.

От НЗОК не дадоха отговор на въпросите ни. А от здравното министерство настояват, че не са нужни спомагателни указания за определяне на безплатните медикаменти.

" Тези медикаменти могат да се изписват по общия ред, който е както за всички останали медикаменти ", разяснява служебният заместник-министър на опазването на здравето доктор Димитър Петров.

" Но нямаме инструкции от касата по какъв метод да работи с този лист. Кой ще изписва тези предписания? ", попита магистър фармацевтът Маргарита Грозданова - член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

От здравното министерство изясняват, че безвъзмездни медикаменти може да изпише единствено експертът от коронавирус зоната, прегледал пациента. Рецептата би трябвало да е електронна. Личните лекари са недоволни.

" Няма по-добър ценител на пациентите от фамилния доктор. Ние си им знаем всички болести. Отивайки в тези коронавирус зони- какви медикаменти ще им се разпределят? ", разяснява общопрактикуващият доктор доктор Виделина Моллова.

От здравното министерство споделиха, че персоналните лекари ще могат да лекуват отдалечено най-леките случаи на ковид, а коронавирус зоните щели да облекчат работата им. В момента обаче в страната са разкрити към 50 коронавирус зони.

" При състояние, че пациентът би трябвало да пътува с междуградския превоз, с цел да отиде до подобен кабинет, се основават условия за заразяване на близките хора ", съобщи общопрактикуващият доктор доктор Костадин Сотиров.

" Очакваме до 2 седмици страната да бъде покрита на равнище общински центрове, т.е., там, където има някакъв профилиран център, вероятно той да поеме коронавирус зоните ", сподели служебният зам.-министър на опазването на здравето.

Сред безплатните медикаменти, които покрива касата, има кръворазреждащи, кортикостероиди и антибиотици.

" Вероятно ще се появи и е налице лек недостиг на нискомолекулните хепарини. За различен недостиг сега няма данни да се появи. Предприели сме задоволително ограничения ", изясни служебният зам.-министър на опазването на здравето доктор Петров.

Неосигурените нямат право на безвъзмездни медикаменти за ковид. А хората, минали през коронавирус зоните би трябвало да посетят и персоналния си доктор, с цел да си вземат болничен.

Екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР