Хаос, стотици хора, които се придвижват пеша и дълги опашки

...
Хаос, стотици хора, които се придвижват пеша и дълги опашки
Коментари Харесай

Хаосът на румънската граница с Украйна продължава

Хаос, стотици хора, които се придвижват пешком и дълги опашки от коли, чакащи с часове – такава е обстановката на границата на Украйна със северна Румъния.

Въпреки съдействието на голям брой служби, организации и частни лица, напредването на хора от Украйна в Румъния става постепенно.

Преди минути беше взето решение дамите и децата да се пропущат през границата с омекотен режим.

На границата с румънския град Сирет над 20 автомобила с български и украински фамилии чакат повече от 24 часа, с цел да влязат в Румъния. Осигуреният от дипломатическите ни служби рейс, потегли с български и украински жители по обяд.

Същевременно в бежанския център екипът ни стана очевидец на невиждана поддръжка за бягащите от войната фамилии с дребни деца.

Заради войната Илмаз Феймали потегля от Харков към България, макар че има сполучлив бизнес.

В Украйна отидох 96-та година. По шанс на ориста както отидох с война, по този начин и се връщам с война. В един миг объркахме пътя, влезнахме в едно поле, закъсахме в това тресавище. Изкарахме, дойдохме до границата, обаче на границата 3 дни чакаме. Хората се бият, хората се карат, бутат се, споделя Илмаз Феймали.

По пътя също имаше ракетни удари, трябваше от време на време да минаваме през полета. Много тежко беше, само че полиция и военните помагаха, направиха зелен кулоар, даже преди да го разгласят, споделя Джан Феймали.

Студенти по медицина от Индия съумяват пешком да преминат в Румъния, след 48 часа очакване.

На опашката чакат към 5-6 хиляди души, с цел да преминат. Коста Иванов е блокиран в автомобила си на украинската граница.

Вече два дни заставам в тази опашка и тук е някакъв безспорен безпорядък и просто си стоим. Няма нищо по бензиностанциите – нито гориво, нито храна, нито вода, споделя Коста.

Според информацията, която имаме това е неналичието на задоволително личен състав, който да обработва големия поток от хора, който се образува от другата страна, споделя Ивайло Маринов – работа по търговско-икономически въпроси в посолството на Р България в Румъния.

От румънска страна бежанците са посрещани от доброволци, които се пробват да им обезпечават най-необходимото.

Сред доброволците има и доста българи. Петко Петков предлага заслон за една нощ на украинските бежанци и им обезпечава превоз до мечтаната от тях дестинация.

Общо взето се пробвам да намеря повече места, където хората да могат да отсядат, с цел да мога да съгласувам с други другари, с цел да може да ги настаним там най-малко краткотрайно, до момента в който дойдат други хора да ги поемат. Тези всички хора са пътували десетки часове, може би и дни и имат потребност малко да си починат, преди да продължат. Повечето в действителност нямат избрана дестинация, стигайки тук, стартират да вършат някакви проекти.

Много, доста доброволци са се хванали, желаят да създадат нещо като мини щаб за разпределение на хора кой къде да живее, споделя Красимир Панковски, Асоциация на украинските организации в България.

Представители на посолството ни в Румъния са на границата и оказват помощ на наши сънародници да се придвижат до България.

Репортер: Андрей Кючуков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР