Хаос с тол системата и електронните винетки. Фирмата Телетол, която

...
Хаос с тол системата и електронните винетки. Фирмата Телетол, която
Коментари Харесай

Телетол отговориха на Капш: Нито една рамка на тол системата не работи

Хаос с тол системата и електронните винетки. Фирмата " Телетол ", която бе отстранена като народен снабдител, алармира за редица нарушавания в Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и австрийският оператор " Капш трафик солюшънс ", подписал контракта за построяването на тол системата у нас.
От " Телетол " са безапелационни, че АПИ като държавна институция няма достъп до личната си система, за която е платила на " Капш ". Припомняме, че пострадалият снабдител изпрати сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров и до Европейската комисия (ЕК), в който разказва образци за занемареност, корупция и корист с въздействие.
В първата и втората част от материала на от компанията " Телетол " показват детайлности " от кухнята " на процеса по построяването и консолидираното на тол системата у нас. " Телетол " изясняват и за какво са сезирали обвинител номер едно Сотир Цацаров, както и Европейската комисия.
Междувременно изпрати запитвания до компанията оператор " Капш " и Агенция " Пътна инфраструктура " по отношение на редица изказвания, подкрепени с образци, от страна на " Телетол ". В отговор на писмото ни, от " Капш " обявиха, че във връзка с построяването на рамките на тол системата в страната, към днешна дата са сложени повече от 80% от новите портални уреди . " Kакто планува договорът ни с АПИ, работим както върху построяването на нови, по този начин и върху преоборудването на съществуващите рамки ", показаха още от " Капш ".


" Със сигурност знаем за издигнати 12 броя портални рамки - 4 броя " П-образни " в област Варна и 8 броя " Г-образни " . От в началото плануваните 320 броя съществуващи портални рамки в резултат на " сделка " сред АПИ и " Капш ", са " опростени " 125 броя рамки за преоборудване, което съгласно нас е безусловно нарушаване на Закона за публичните поръчки ", безапелационни са от " Телетол ", които изпратиха опровергаване на изказванията на " Капш ".
От пострадалата компания показват, че задължението да бъдат преоборудвани 320 броя, е понижено до 195 бр., от които от " Капш " настояват, че не са почнали да преоборудват, тъй като възнамеряват да намерят опрощение в АПИ. Тоест 0% от съществуващата инфраструктура е преоборудвана и 12% от 100-те нови порталните рамки, които трябваше да бъдат построени.
" Този резултат се равнява на 2.9% от в началото плануваните 420 броя портални рамки или 4.1% при разновидността, в който считаме задължението след " спореният анекс ". И в двата случая обаче не приказваме за 80%, а под 5% .
По наша информация, . Припомняме, че в контракта за осъществяване има уговорка за най-малко 6 месеца наложителен интервал на тестване освен на техническата инфраструктура, а и на цялата система. Дори към днешна дата е видно, че договорът се нарушава и компанията не си извършва отговорностите в период ", смятат от " Телетол ".
" Ако от АПИ, Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) или " Капш ", смятат, че тази информацията не е вярна, ние не разбираме за какво не се разгласява карта с издигнатите рамки, с цел да забележим къде са и дали са подготвени. Притеснително, е че Министерство на регионалното развитие крие тази информация, както от жителите си, по този начин и от самото държавно управление ", уверени са от " Телетол ".
" Твърдението, че " не всичко е в наши ръце " от страна на " Капш " и оповестеното от тях изказване, че чакат Агенция " Пътна инфраструктура " да в профил някакви несъответствия е безусловно несъстоятелно опрощение . В самата процедура по Закона за публичните поръчки беше заложен и проект за преодоляване на рисковете по плана, който подлежеше и на оценка. В този проект всеки претендент, включително и " Капш ", трябваше да планува опасности, свързани със периодите и всички неясноти по плана и да планува ограничения, които да бъдат ясно оценени и включени в цената. " Капш " завоюва процедурата с цена от 180 млн. лева с Данък добавена стойност, в които е включено това като активност, т.е. няма място да се разяснява, че страната има отговорности, неизпълнението на които оправдава " Капш " от непредаването на тол системата на време.
От това още по-ясно става, че системата не е подготвена и отлагането и за следващ път се дължи на закъснение от страна на компанията реализатор . Припомняме, че по процедурата за социална поръчка, " Капш " трябваше да съобщи инфраструктурата по плана още на 16 юли 2018 година, само че след това стана ясно, че до началото на 2019 година даже не е изработен опит да се стартира работа по системата, защото, видно от разрешенията за градеж, първите построявания са почнали едвам началото на 2019 година В края на 2018 година се наложи отсрочване на тол системата поради това закъснение и в този момент още веднъж сме очевидци на следващото закъснение поради неизпълнението на контракта.

Казусът с " Телетол " в действителност също потвърждава, че с изключение на техническата инфраструктура и софтуерната система не е подготвена и не е предадена на АПИ, защото по формалната информация от АПИ - Националното тол ръководство няма цялостен достъп до личната си система и не може да даде достъп на други снабдители - с изключение на на единствения монополен пропагандатор - " Интелигентни трафик системи " АД (ИТС) , за които даже не е ясно по какъв начин са получили достъп до системата, поради, че са го създали преди системата да е била предадена на АПИ и преди да са оповестени разпоредбите и изискванията за това ", приключва позицията на " Телетол ".
Потърсени за коментар по-рано, от ИТС ни споделиха, че все още ще се въздържат от мнение по тематиката. 
Цялата позиция на компанията оператор " Капш " може да прочетете тук.
чака и мнение по сложени от редакцията въпроси на Агенция " Пътна инфраструктура ", като ще го разгласява навреме. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР