Хаос около прибирането на децата от езиковия лагер в Австрия,

...
Хаос около прибирането на децата от езиковия лагер в Австрия,
Коментари Харесай

След евакуацията: Глоба заплашва децата, завърнали се от огнищe с COVID-19 в Австрия

Хаос към прибирането на децата от езиковия лагер в Австрия, станал огнище на COVID-19. Здравите им съученици, върнати с рейс, се оказаха под карантина - казусът е, че те не знаят и са застрашени от санкция.

В сряда вечерта военният " Спартан " прибра от Австрия инфектираните 13 възпитаници и една учителка. Останалите - с негативни проби - се прибират в Благоевград с рейс. Минават границата гладко.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Нямаше наставление, нямаше документ, нямаше въпрос, нямаше нищо “, споделя учителката Вера Кацарска.

Учителите създали опит да се свържат с РЗИ, само че безрезултатно. Д-р Теодор Вълчев взел своите две деца и ги завел да им създадат проби, които се оказали негативни. След часове получава информация, че те би трябвало да са под карантина като контактни.

„ Нали разбирате, че те към този момент са по града, кой от тях с приятелчета, кой с баби, кой с дедовци. Мисля, че беше редно да се появи представител, който е виновен за това нещо “, споделя Вълчев.

По телефона учителката схваща, че ще бъде санкционирана, в случай че не си е вкъщи.

„ Само ми сподели, че ще платя 3000 лв., в случай че не съм на адрес „ Борис Сарафов “, аз споделих, че съм си на вилата и вършим ремонт и няма да се върна на „ Борис Сарафов “ най-малко в околните две часа “, споделя Кацарска.

От РЗИ настояват, че са обяснили на всички, че подлежат на 10-дневна изолираност като контактни на инфектирани лица. Но никой няма документ за сходно нещо.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Не сме известени въобще, за тази екскурзия научаваме от вас, по какъв начин ще ги посрещнем-абсурд “, сподели шефът на РЗИ Благоевград Калоян Калоянов.

Междувременно Вера Кацарска получава позвъняване - от Външно министерство. Съобщават ѝ, че след консултация със здравните управляващи, получили увещание, че е свободна.

„ Личната ми лекарка персонално ми се обади да ми каже, че съм под карантина преди час и половина, благодаря ви за тази информация, само че аз към този момент не знам на кого да имам вяра “, споделя Кацарска.

Само пет минути по- късно още веднъж и се обаждат, с цел да и кажат, че карантината е в сила- за всички.

„ Кажете ми: Какво да върша? Какво да кажа на родителите? Под карантина ли са децата, не са ли под карантина, подправен ли е тоя тест PCR от Австрия, подправен ли е тоя тест, който направихме в лабораторията с всички останали родители? Кажете ми какво да върша и по какъв начин да се свържа с РЗИ? “, споделя Кацарска.

bTV чака коментара на здравното министерство по случая.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР