Хаос, липса на координация, отговори с насмешка. За тези проблеми

...
Хаос, липса на координация, отговори с насмешка. За тези проблеми
Коментари Харесай

Хаос, липса на координация, отговори с насмешка: Сестрата на капитана на „Галакси лидър“ проговори

Хаос, липса на съгласуваност, отговори с подигравка. За тези проблеми алармира Веселина Чанева. Тя е сестра на българския капитан на комерсиалния транспортен съд „ Галакси лидър “ (Galaxy leader), който беше похитен от хутите в Червено море. Тя изрази неодобрение от неналичието на постоянна връзка и оскъдната информация, която се дава от страна на ангажираните с проблема държавни институции.

В изявление пред Слави Трифонов дамата описа, че брат ѝ е нает на работа от българска компания.

Чанева научава за отвличането, откакто от компанията уведомили снаха ѝ

След към час позвънили и от координационния център на Външно министерство, с цел да потвърдят. След това позвъняванията им били съвсем ежедневни, само че информацията – нищожна.

„ Беше ми казано, че не могат да ми дадат повече от тази информация “, описа Чанева.

От Министерство на външните работи съумели да обезпечат контакт на околните с отвлечените моряци.

„ Малко по-късно ни се обадиха и споделиха, че са съумели да качат човек на кораба – изпратиха фотография на този човек с моряците “.

На идващия ден тя позвънила, с цел да попита какво е разказал изпратеният човек за ситуацията на екипажа

„ Мислех, че това е концепцията на самото качване, само че получих недопустимо отношение. С лека подигравка: „ Вие къде очаквате да бъдат? “ Един тип задавам неправилни въпроси “, описа Веселина Чанева.

По думите ѝ контактите с Външно министерство нормално са по самодейност на околните.

„ Факт е, че подвигат когато и да е, само че чувството е, че досаждаме “, показа тя. Чувала такива неща, които психически са ни сривали. От рода на това, че хутите взимат някакви субстанции, не са непрекъснато съответни за диалози. Казаха ми също, че не водят директна връзка с хутите, може би договарят през други страни, нямам информация. Защо нямам? И аз това питам… Вярвам, че във Външно министерство се работи, само че считам, че не са оптимално проведени сега

Чанева изрази мощна паника по отношение на мненията на Тодор Тагарев, че България обмисля вероятно, въпреки и алегорично, присъединяване във военната интервенция в Червено море, водена от Съединени американски щати

„ Когато Америка разгласи интервенцията, хутите излязоха с публично известие, че всяка страна, която се включи в интервенцията, ще бъде считана за законна цел. Веднага звъннах на Външно министерство да се осведомявам каква е концепцията и дали това решение е синхронизирано “, описа дамата. „ Казаха ми, че това няма да навреди, а ще помогне и бях контрирана за какво не съм имала нещо срещу, когато България подписа декларацията на Европейски Съюз, че осъжда дейностите на хутите. Едно е да подпишеш декларация, друго е да се включиш в такава задача “, разяснява тя.

Веселина Чанева показа, че по-късно е съумяла да се свърже и беседва с министъра на защитата

„ Той ме изслуша и това, което ми сподели е: „ Ама, те не бяха ли освободени? “ Този отговор ми сподели, че има липса на съгласуваност. Каза ми „ добре, ще го вземем поради “.

„ Проблемът не е България дали ще взе участие. Но не би трябвало да се тръби това. Хутите наблюдават нашите вести – цитираха Тагарев по Българска национална телевизия за интервенцията “, добави дамата.

Тя описа също, че в даден миг е получила информация от околните на румънски моряк, че екипажът ще бъде освободен.

„ Във Филипините непрестанно се разгласява публична информация до каква степен са стигнали договарянията. На идващия диалог с околните ни те ни споделиха, че няма да бъдат освободени скоро. Но от родственици на непознати моряци научихме, че към този момент се приготвят документите за освобождението им. Научихме, че румънският моряк към този момент е освободен. Малко след диалога ни с румънците от Външно ни се обадиха, че ни питат „ какво става “. Казаха, че ще ревизират, а на идващия ден обявиха, че няма индикации това да е правилно и, че хутите евентуално се пробват да всяват разкол в екипажа. На обяд излезе нашият министър председател и сподели, че останалите членове на екипажа са освободени, а двамата българи са капитани и имат отговорности. Обадих се на Външно и те ми споделиха, че евентуално министър председателят не е представен вярно. А аз гледах видеозапис – описа Чанева – В края на дни ми звъннаха от Външно министерство, с цел да ми кажат, че той не е желал да каже това, което е споделил “.

Тя посочи, че досега не е разговаряла с министър Мария Габриел, а само с представители на ведомството

Тя е написала публични писма до МВНР, Министерски съвет и Президентството с молба околните да бъдат постоянно осведомени за развиването на договарянията с хутите.

„ Исках да имаме непрекъсната връзка и да знаем какво се работи. Човекът, с който разговарях, ми сподели: „ Да, отчитаме, че има неточност в нашата връзка “, описа Веселина Чанева.

По думите ѝ хутите позволяват на моряците да се чуват с околните си на към 10 дни за няколко минути.

Източник: 7/8

Още вести четете в категорияна България 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР