Ханс Модров, последният министър-председател на комунистическа Източна Германия, почина на

...
Ханс Модров, последният министър-председател на комунистическа Източна Германия, почина на
Коментари Харесай

Почина последният комунистически лидер на Източна Германия

Ханс Модров, последният министър-председател на комунистическа Източна Германия, умря на 95-годишна възраст , оповестява " Ройтерс ".

" Тази нощ Ханс Модров ни напусна на 95-годишна възраст. С това нашата партия губи значима персона ", се показва в изказване на крайнолявата партия " Левите ", правоприемник на Източногерманската комунистическа партия.

Модров съобщи, че ще помогне за превръщането на Източна Германия в народна власт , когато стана министър председател на ръководеното от комунистите преходно държавно управление на 13 ноември 1989 година - четири дни след рухването на Берлинската стена, която разделяше Източен и Западен Берлин в продължение на 28 години.

Предишното комунистическо управление беше насила да подаде оставка, защото протестиращи в цяла Източна Германия желаеха народна власт и независимост, повтаряйки апелите за смяна в доминираната от Съветския съюз Източна Европа след идването на власт на Михаил Горбачов в Съюз на съветските социалистически републики.

Модров разгласи първите и единствени свободни избори в Германската демократична република (ГДР) през март 1990 година , макар че в резултат на тях той престана да бъде министър-председател.

Въпреки че извърши промени, той беше упрекван от своите съперници, че се пробва да забави политическата смяна и обединяването , което се случи през октомври 1990 година Той беше подложен на критика и че се пробва да преименува, вместо да отстрани тайната полиция " Щази ".

Модров беше приет за отговорен през 1993 година в изборна машинация на вота през май 1989 година, само че той самият съобщи, че обвиняванията са политически стимулирани.

Той остана в немския парламент от 1990 до 1994 година и беше член на Европейския парламент от 1999 до 2004 година

Модров смята себе си за модернизатор, искащ да промени комунистическата партия от вътрешната страна и да я направи по-демократична.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР