Hans Hillewaert, УикипедияНа днешната дата през 1822 г. френският историк

...
Hans Hillewaert, УикипедияНа днешната дата през 1822 г. френският историк
Коментари Харесай

27 септември 1822 г.: Розетският камък е разчетен

Hans Hillewaert, Уикипедия

На днешната дата през 1822 година френският историк и езиковед Жан-Франсоа Шамполион афишира, че е разчел тайнствения Розетски камък.

Розетският камък е епиграфски монумент,  открит през 1799 година при разкопките на античната цитадела Ал-Рашид на към 7 километра от дребния град Розета край Нил.

Представлява плосък черен пай базалт. Размерите му са 118×77×30 см; тежи към 750 кг. На него са издялани три идентични по смисъл текста: два на древноегипетски език - с древноегипетски писмени знаци и с демотично писмо, и един на старогръцки език. Старогръцкият език е бил добре изучен от лингвистите и съпоставянето на трите текста довежда до разшифроване на египетските писмени знаци. От 1802 година Розетският камък се пази и през днешния ден може да се види в Британския музей.

Текстът на камъка съставлява признателен надпис,  насочен през 196 пр.н.е. от египетски жреци към Птолемей V Епифан - монарх от династията на Птолемеите. В този интервал доста сходни документи се разпространявали на два или на три езика, което се оказва прекомерно потребно за лингвистите.

Камъкът е открит през 1799 година от френския капитан Пиер Франсоа Бушар покрай гр. Розета на западния ръкав на Делтата на река Нил. Офицерът схваща значимостта на камъка и го изпраща в Кайро, където година преди този момент по заповед на Наполеон е открит Институт за Египет (Institut de l`Egypte). През 1801 година французите претърпяват проваляне в Египет от англичаните и са принудени да им предадат камъка дружно с други скъпи монументи. Пренесен е в Лондон, където е изложен в Британския музей от 1802 година Той е най-посещаваният обект в музея.

С разшифроването на текстовете върху камъка  успоредно се занимават французинът Силвестър де Саси, шведският посланик Д. Окерблад, британският академик Томас Юнг и французинът Жан-Франсоа Шамполион. През 1822 година Шамполион реализира триумф, като употребява способ, който става основен за разбирането на египетски текстове.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР