Хановер. България настоява за справедливи нива на обвързаната подкрепа в

...
Хановер. България настоява за справедливи нива на обвързаната подкрепа в
Коментари Харесай

Зам.-министър Вергиния Кръстева: България настоява за по-високи нива на обвързаната подкрепа през новия програмен период

Хановер. „ България упорства за обективни равнища на обвързаната поддръжка в границите на новата Обща селскостопанска политика след 2020 година По този метод ще се предотврати срив в сензитивните за страната браншове – „ Плодове и зеленчуци “ и „ Животновъдство “. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на среща с Райнер Бекедорф, държавен секретар на Министерство на земеделието, храните и отбраната на потребителите на федерална провинция Долна Саксония, в гр. Хановер, Германия, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите . Тя акцентира, че обвързаната поддръжка в страната ни е ориентирана към дребните и междинни аграрни стопанства. „ Анализите демонстрират, че се резервират съществуващите равнища на произвеждане и няма деформиране на пазара “, добави Кръстева. По думите ѝ в тези браншове стопаните изпитват по-големи усложнения спрямо другите и е значимо да получат нужната поддръжка. Зам.-министърът уточни, че се планува понижението на цялостния бюджет на ОСП да бъде с към 5%, а при обвързаната поддръжка се получава спад до 25%. „ Близо 40% от заетите в земеделието в България работят в тези браншове и се обезпечава претовареност на популацията. Липсата на обвързана поддръжка или незадоволителният ѝ размер би сложило в риск обезпечаването на задоволителни приходи за лицата, влагащи труд в земеделието “, съобщи заместник-министърът. Тя сподели още, че секторите „ Плодове и зеленчуци “ и „ Животновъдство ” изискват повече работна ръка, в това число и сезонни служащи, и по този метод се дават благоприятни условия за работа и приходи на нискоквалифицирани служащи в селските региони, където опциите за претовареност са лимитирани.
От своя страна Райнер Бекедорф изрази единодушие, че обвързаната поддръжка има обществено значение и е метод за стабилизиране на приходите на селските стопани.
По време на срещата бе разисквана и така наречен „ зелена архитектура “. Двамата се сплотиха към мнението, че с цел да се усъвършенства резултатът от използването ѝ, би трябвало да се подчертава не върху задължително-санкционния механизъм, а върху доброволния темперамент на реализиране на екологичната политика.
В рамките на визитата си в гр. Хановер, заместник-министър Вергиния Кръстева посети щандове на български компании, които се показват на най-голямото ревю за селскостопанска техника в света – „ Агритехника 2019 “. По време на събитието, производители на трактори, комбайни и агротехника показват всички нови модели машини, както и механически нововъведения. Очаква се ревюто да бъде посетено от към 460 000 гости и 3 000 изложители от 52 страни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР