Най-големите досега Азиатски игри ще започнат в китайския Хангжу

...
Ханджоу, Китай – Азиатските игри най-накрая са пред нас.
Отложено с
Коментари Харесай

Ханджоу, Китай – Азиатските игри най-накрая са пред нас.

Отложено с една година поради ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, 19-ото издание на събитието трябва да започне официално в събота в източния китайски град Ханджоу с двучасова церемония по откриването.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Китай не допуска три индийски спортистки от Азиатските игри: ДокладиИбтихадж Мохамед: Хиджаб и триумф на ОлимпиадатаПол Погба: Вяра, слава и полиция насилиеЛуол Денг: Обединяване на държава чрез баскетболкрай на списъка

Датиращи от 1951 г., Игрите са по-големи от Олимпиадата, що се отнася до броя на спортистите и спортовете – и тазгодишното състезание е обявено за най-голямото в историята.

Близо 12 500 спортисти – повече от всякога – от 45 държави и територии ще се състезават в 40 спорта.

„Наистина е удоволствие да се види, че след трите години на пандемия интересът, който е генериран към тези игри“, каза Винод Кумар Тивари, изпълняващ длъжността генерален директор на Олимпийския съвет на Азия.

„Защото това ще бъдат първите Игри, които ще се провеждат без никакви ограничения … за първи път след пандемията.“

Игрите ще се проведат на 56 зали, 12 от които са новопостроени. Програмата включва по-традиционните събития, като лека атлетика и плуване, но също така и такива, които отразяват разнообразната спортна култура на Азия, като sepak takraw или волейбол с крак; kabaddi, смесица от екипен таг и борба; и ушу, бойно изкуство.

Китай, като страна домакин, има привилегията да избира кои спортове да включи в програмата, като бридж, шах и Xiangqi (китайски шах) са сред неолимпийските събития, включени в графика. Междувременно електронните спортове, брейкдансът и спортното катерене ще направят своя дебют на игрите в опит да привлекат интереса на по-младите хора.

FIFA Online 4, Street Fighter V и League of Legends са сред седемте събития с медали в електронния спорт.

„Заедно ще отпразнуваме красотата и разнообразието на електронните спортове“, каза Уисам Тръкмани, ръководител на проекти и операции в Олимпийския съвет на Азия, говорейки на церемонията по откриването на Пътя към Азиатските игри през юни.

„Нека Пътят към Азиатските игри бъде доказателство за невероятните постижения и непоколебимата отдаденост на атлетите по електронни спортове в Азия.“

Звездни спортисти

Участниците в Игрите ще се състезават за 481 златни медала в продължение на 15 дни.

Индийският хвърляч на копие Нирадж Чопра е може би най-голямата звезда, на която трябва да обърнете внимание на събитието. Той спечели първия златен олимпийски медал в Индия в леката атлетика на Олимпийските игри в Токио и стана световен шампион през август.

Чопра, който също спечели титлата на Азиатските игри през 2018 г., има 6,2 милиона фенове в Instagram, което го прави най-следваната звезда на леката атлетика, освен Юсейн Болт, който се пенсионира през 2017 г.

Мутаз Баршим от Катар е олимпийски шампион в скока на височина и ще търси трета титла от Азиатските игри, след като спечели злато през 2010 и 2014 г.

Звездата на Азиатските игри през 2018 г., Риако Икее, също ще бъде едно от големите имена, които да наблюдавате, докато плуването заема централно място през първата седмица на състезанието.

Ikee спечели шест златни медала за Япония на предишните Азиатски игри, организирани от Индонезия, и стана първата спортистка, обявена за MVP на Азиатските игри.

Тогава тя беше диагностицирана с левкемия, но се пребори, за да се класира за Олимпийските игри в Токио.

Китай, суперсилата на Азиатските игри

Китай оглавява всички медали на Азиатските игри от 1982 г. насам и изпраща отбор от 886 души в Ханджоу, включително 13-годишния скейтбордист Цуи Ченси и 60-годишния състезател по бридж Дай Джиенминг.

„Бъдете добри домакини, провеждайте обширен приятелски обмен и демонстрирайте добрия имидж на страната ни за реформи и отваряне, икономическо развитие и социален напредък към азиатските и международни общности“, каза директорът на Националното спортно бюро на Китай Гао Жидан на стартирането на екипа.

Гао също призова спортистите да „донесат слава на страната и напълно да демонстрират огромната сила на съвременните спортни практики в Китай.“

Сред най-вероятните надежди за медал на Китай е плувецът Джан Юфей.

Олимпийският шампион спечели 100 метра бътерфлай на световното първенство във Фукуока по-рано тази година и ще се бори за до седем златни медала в Ханджоу.

Нейният сънародник – 19-годишната изгряваща звезда Пан Джанле – е фаворит за спечелването на 100 метра свободен стил, след като вече понижи азиатския рекорд два пъти през 2023 г.

Очаква се нацията домакин да доминира в състезанията по гмуркане, както и в тениса на маса с двама световни номер 1, Фан Жендонг и Сун Инша, и двамата отиват за злато.

В бадминтона феновете ще се почерпят с двама наскоро короновани световни шампиони: тайландецът Кунлавут Витидсарн и Ан Сеюнг от Южна Корея.

Има и голямо вълнение за потенциален сблъсък между големите съперници по крикет Индия и Пакистан, след като първият изпрати отбор на Азиатските игри за първи път.

Церемонията по закриването на 8 октомври ще включва предаването на Япония преди Игрите в Аичи-Нагоя през 2026 г. Катар ще бъде домакин на Азиатските игри през 2030 г.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР