Хандбалният Локомотив стана шампион на България за втори пореден път

...
Хандбалният Локомотив стана шампион на България за втори пореден път
Коментари Харесай

Никола Карастоянов: Локо няма вина, че превърна първенството в надпрепускване с един кон

Хандбалният Локомотив стана първенец на България за втори следващ път и общо 10-и в историята си. До триумфа варненци стигнаха, откакто завоюваха финалната серия против Добруджа с 2:0 победи.

Локо направи и втори дубъл подред, вдигайки купата и Купата на България, и записа рекордна 49-а поредна победа в първенството и шампионата за Купата.

В извънредно изявление за „ Народно дело Седмицата ” треньорът на първенците Никола Карастоянов направи равносметката си за следващия сполучлив сезон.

 

- Г-н Карастоянов, честита купа. Как успяхте да запазите тоталната си надмощие?

- С построен и отракан състав, и прелестен колектив. За мен е наслаждение да упражнявам толкоз качествени хандбалисти, които на първо място са и стойностни хора. Благодарение на момчетата за следващ път аз се почувствах като един специфичен треньор.

 

- Разкрийте, по какъв начин мотивирате вашите състезатели, откакто сте с съсловия над останалите и те знаят, че винаги  ще победят, без значение по какъв начин се развива дадена среща?

- Вижте, в случай че би трябвало да съм откровен, тази втора купа като треньор за мен беше по-трудна от първата. Причината е, че в някои мачове се появи разпределяне и подценяване, нещо което не желая да повтаряме отсега нататък. Колкото и да сме по-добри от всички, моето предпочитание беше настройката постоянно да е за победа и добра игра. Невинаги успявах и макар че още веднъж сме №1 у нас, ще си извадим наложително поучения по отношение на игровото държание, което несъмнено не ми хареса в обособени срещи. Включително и в двете на финала.

 

- Ще се съгласите ли, че не е добре за родния хандбал това, че още веднъж превърнахте шампионата в надпрепускване с един кон?

- Да, не е добре, че нямаме конкуренция, само че и за нас не е добре, тъй като не се развиваме като тим. Дори, мисля, че през този сезон направихме декаданс като показване. Ние, обаче нямаме виновност, че се приготвяме професионално и печелим безапелационно.

 

- Бранимир Балчев ли правеше разликата със противниците?

- Не единствено той. Неговите голове са значими, само че има доста момчета, които правят черна работа и държат отбраната. Балчев е един от нашите водачи, каквито са и Иван Иванов, Чавдар Чернев, Тансер Юсню, Йордан Попов, Станислав Добрев, да не изброявам още. Силата ни е в груповата игра и отборния дух.

 

- Балчев направи нещо извънредно преди първата финалната среща с Добруджа – в навечерието й смъкна гипса от ръката си и излезе на терена...

- Това бе една мъжка постъпка, за която мога да кажа само: „ Шапки долу ”. И в двата финални мача Бранимир игра на обезболяващи инжекции, болеше го, когато хвърляше и подаваше топката, само че не се оплака.

 

- Към него перменентно има предложения. Възможно ли е това лято да излезе в чужбина?

- Не имам вяра да е в този момент. Бранимир се дами след дни, а и доколкото зная от него, ще остане при нас и за идващия сезон.

 

- Ще продължат ли да играят другите асове – Иван Иван-Змея и Чавдар Чернев?

- Поискаха един месец за размисъл, преди да ми оповестят окончателното си решение. Змея, даже и на 41 годи, е незаместим. През второто полувреме на втората крайна среща в Добрич, той за следващ път заключи вратата, което ни разреши да се откъснем в резултата и след това да стигнем до купата. Чавдар е на 36 години, само че с опита и уменията си е доста значим. А и в очите му виждам онази пристрастеност, която е типична за занапред прохождащ при мъжете хандбалист.

 

- Една година Локо беше отвън Европа. Ще се завърнете ли през септември в ЕХФ?

- В околните дни ми предстоят диалози с управлението за финасирането. Тогава ще стана ясно дали ще участваме в ЕХФ. По правилник би трябвало да подадем поръчка за присъединяване най-късно до края на юни.

 

- Ако вероятно участвате, какви пари ще ви трябват за първия кръг?

- 10 000 – 15 000 евро, може и по-малко, в случай че ни се падне противник от по-близка до България страна. Още занапред желая да уточня, че в случай че играем в ЕХФ, няма да продаваме семействата си.

 

- Трябва ли ви селекция за Европа?

- Не мисля. Моето предпочитание е този състав, който градим повече от 3 години с наши фрагменти, да покаже какво равнище е достигнал и на европейското игрално поле.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР