Хамелеонът е удивително животно заради уменията му да изменя цвета

...
Хамелеонът е удивително животно заради уменията му да изменя цвета
Коментари Харесай

Ето как хамелеонът променя цвета си

Хамелеонът е изумително животно поради уменията му да променя цвета на кожата си. Много хора считат, че това е за да се слее с околната среда, само че в действителност цветовете на хамелеона служат за сигнал и могат да показват експанзия, териториално държание и играят значима роля за размножаването им.

Кожата на хамелеоните е комплицирано устроена. Тя има няколко пласта от специфични кафези, наречени хроматофори и това са клетките, които трансформират цвета на тялото. Най-външният пласт на кожата е транспарантен. Непосредствено под него се намира първият пласт от хроматофори, които съдържат жълт пигмент. Следват клетките с червен пигмент, под тях - със наследник пигмент, а най-дълбоко скрити са тези с кафяв пигмент - меланин.

Как става смяната на цвета? Хроматофорите са свързани с нервната система на животното и реагират на разнообразни химикали, които циркулират в кръвта. Самите пигменти се съдържат в дребни мехурчета вътре в клетките и това не разрешава оцветяването им. Когато обаче постъпи сигнал от нервната система на животното, тези мехурчета освобождават пигментите и оцветяват цялата клетка. Регулирайки активността на другите пластове кафези, хамелеонът може да смесва разнообразни цветове в най-различни нюанси. Например, с цел да бъде оранжев, хамелеонът ще задейства клетките с червени и жълти пигменти.

Когато е спокоен, хамелеонът има зеленикав цвят. Когато е ядосан, придобива яркожълт цвят, а когато е в размножителния интервал, мъжкият стартира да сменя цветове си, с цел да притегли вниманието на женските.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР