Хамбург. Християндемократическия съюз (ХДС), оглавяван от Ангела Меркел, в петък

...
Хамбург. Християндемократическия съюз (ХДС), оглавяван от Ангела Меркел, в петък
Коментари Харесай

Reuters: ХДС гласува за наследник на Ангела Меркел и нова ера в Германия

Хамбург. Християндемократическия съюз (ХДС), ръководен от Ангела Меркел, в петък ще реши кой да я размени отпред на партията и надлежно кой ще се подреди отпред на редицата за нов немски канцлер, предава Reuters .
Най-вероятен правоприемник на канцлера е нейното протеже Анегрет Крамп-Каренбауер, която е представяна като претендент на континюитета, а Фридрих Мерц, противник на Меркел, който сложи под въпрос конституционните гаранции за даване на леговище на всички „ политически преследвани “ и има вяра, че Германия, най-голямата стопанска система в Европа, би трябвало да способства повече за Европейския съюз, отбелязва английската организация.
През октомври Меркел съобщи, че ще се откаже от позицията си на партиен водач, само че ще остане канцлер, напомня също „ Ройтерс “.
Новият ръководител на ХДС ще бъде определен от 1001 делегати, които ще гласоподават на партийния конгрес в Хамбург. Победителят най-вероятно ще предвожда ХДС на идващите парламентарни избори, които би трябвало да се състоят през октомври 2021 година.
Анкета на Infratest dimap за телевизия ARD в четвъртък сподели, че 47% от членовете на християндемократите избират Крамп-Каренбауер, до момента в който за Мерц са 37%. Министърът на опазването на здравето Йенс Шпан има благосклонностите на 12% от членовете на консервативната партия.
Агенцията напомня, че 63-годишният Мерц, който загуби борбата за властта с Меркел през 2002-а година се връща в политиката след 10-годишна бизнес кариера и се употребява с поддръжката на членовете на ХДС, изтощени от консенсусната политика на канцлера. Той получи поддръжката и на партийния деец и някогашен финансов министър Волфганг Шойбле.

Опасен претендент

Министърът на стопанската система Петер Алтмайер, съдружник на Меркел, съобщи: „ Убеден съм, че с Ангрет Крамп-Каренбауер имаме най-хубави шансове да спечелим избори “, като добави, че тя е най-опасният претендент, който може да излезе против социалдемократите и „ Зелените “.
Козът на Крамп-Каренбауер, съгласно английската организация, са нейните резултати като министър председател на провинция Саарланд, където е била отпред на необятна коалиция със „ Зелените “ и „ Свободните демократи “ и е построила уменията за създаване на съюзи, които съгласно „ Ройтерс “ са нужни във фрактуризирания немски политически пейзаж.
Кандидатката на Меркел се е дистанцирала от канцлера по въпроси от обществената и външната политика, като е подкрепила наложителните квоти за дами в корпоративните бордове и по-твърдата линия по отношение на Русия.
Миналата седмица тя е декларирала пред Reuters, че Европа и Съединени американски щати би трябвало да обмислят обсада против съветските кораби поради украинската рецесия, само че центристката „ няма съответна рецепта “ за бъдещето, както сподели самата Крамп-Каренбауер.
За разлика от нея, Мерц има ясни позиции, които се харесват на елементарните членове и последователи на ХДС, които желаят по-ясни политики след 13-годишното ръководство на Меркел. Той желае понижаване на налозите, по-силен Европейски съюз и по-твърд метод по отношение на дясната партия „ Алтернатива за Германия “.
Друго съществено преимущество за Мерц е фактът, че 296 от делегатите на партийната конференция, близо една трета, са от неговата провинция – Северен Рейн – Вестфалия.
Един неназован почитан член на ХДС е декларирал пред „ Ройтерс “, че доста от делегатите не са решили по какъв начин ще гласоподават преди конгреса и е допустимо да вземат решение в петък. „ Може речите денем да решат всичко “, сподели той.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР