Хамас управлява ивицата Газа от 2007 г.От САРА ЕЛ ДИЙБ

...
Хамас управлява ивицата Газа от 2007 г.От САРА ЕЛ ДИЙБ
Коментари Харесай

Какво е Хамас? Групировката, която управлява ивицата Газа, води няколко кръга война с Израел

Хамас ръководи линията Газа от 2007 година

От САРА ЕЛ ДИЙБ Associated Press 9 октомври, 2023 година, 17:40 ч. Избори и през 2007 година принудително иззеха контрола над Ивицата Газа от интернационално приетата Палестинска власт. Палестинската власт, доминирана от съперничещото си придвижване Фатах, ръководи полуавтономни региони на окупирания от Израел Западен бряг.

Израел отговори на завладяването на Хамас с обсада на Газа, ограничавайки придвижването на хора и артикули в и отвън територията в стъпка, която съгласно него е нужна, с цел да се резервира групата от създаване на оръжия. Блокадата опустоши стопанската система на Газа и палестинците упрекват Израел в групово наказване.

През годините Хамас получи поддръжка от арабски страни, като Катар и Турция. Наскоро тя се сближи с Иран и неговите съдружници.

Основателят на Хамас и нравствен лидер Ясин — неподвижен мъж, който използваше инвалидна количка — прекара години в израелски затвори и управлява основаването на военното крило на Хамас, което извърши първото си самоубийствено нахлуване през 1993 година

Израелските сили са атакували водачите на Хамас през годините, убивайки Ясин през 2004 година

Khaled Mashaal, член на Хамас в заточение, който оцеля при по-ранен израелски опит за ликвидиране, стана водач на групата скоро по-късно.

Йехия Синвар в Газа и Исмаил Хания, който живее в заточение, са актуалните водачи на Хамас. Те пренасочиха управлението на групата към Иран и неговите съдружници, в това число ливанската Хизбула. Оттогава доста от водачите на групата се реалокираха в Бейрут.

Хамас постоянно е подкрепял насилието като средство за освобождение на окупираните палестински територии и е призовавал за унищожаването на Израел.

Хамас извърши самоубийствени атентати и през годините изстреля десетки хиляди все по-мощни ракети от Газа в Израел. Той също по този начин сътвори мрежа от тунели, минаващи от Газа до Египет, за контрабанда на оръжия, както и атакуващи тунели, пробиващи в Израел.

През последните години Хамас изглеждаше по-фокусиран върху ръководството на Газа, в сравнение с върху нахлуване над Израел.

През последните години Израел подписа мирни покупко-продажби с арабските страни, без да се постанова да прави отстъпки в спора си с палестинците. Съединени американски щати в последно време се пробват да посредничат в договорка сред Израел и Саудитска Арабия, горчив противник на иранските поддръжници на Хамас.

Междувременно новото крайнодясно държавно управление на Израел работеше за циментиране на израелските селища на Западния бряг макар палестинската съпротива.

Лидерите на Хамас споделят, че израелските репресии против екстремистите на Западния бряг не престават да строят селища — които интернационалната общественост счита за противозаконни — хиляди пандизчии в израелски затвори, а продължаващата обсада на Газа го подтикна към офанзива.

Лидерите му споделят, че стотици от неговите 40 000 бойци са взели участие в нападението. Израел твърди, че групата има към 30 000 бойци и боеприпас от ракети, в това число някои с обхват от към 250 километра (155 мили), и безпилотни дронове.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР