Хамас твърди, че е предложил да освободи двама израелци, заловени

...
Хамас твърди, че е предложил да освободи двама израелци, заловени
Коментари Харесай

Хамас казва, че Израел е отказал да приеме 2 заложници; Израел го нарича пропаганда

Хамас твърди, че е предложил да освободи двама израелци, хванати по време на смъртоносната му офанзива, само че държавното управление на Израел отхвърли да ги вземе. Израел дефинира изказванието като „ лъжлива агитация “.

Абу Обейда, представител на Бригадите ал-Касам, въоръженото крило на Хамас, сподели, че медиаторът Катар е бил известен за желанието на групировката да освободи израелците в петък, същия ден, в който освободи американците Джудит Тай Ранаан и щерка й Натали.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Анализ: Военната логичност зад „ цялостната “ блокада на Газа от Израел Лондонският „ Марш за Палестина “ притегля 100 000 взискателни Газа преустановяване на огъня Гневни египтяни осъждат проведените про-палестински манифестации на фона на войната Израел-Хамас Израел удвоява броя на палестинските пандизчии до 10 000 за две седмици завършек на списъка

„ Информирахме нашите братя от Катар през вчерашния ден вечерта, че ще освободим Нурит Итшак и Йокефед Лифшиц по филантропични аргументи и без да чакаме нищо в подмяна. Израелското окупационно държавно управление обаче отхвърли да ги одобри “, сподели Обейда в Telegram в събота.

Хамас залови към 210 души по време на смъртоносното си нахлуване в Южен Израел на 7 октомври и те се държат на незнайни места в Газа.

В малко изказване кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху сподели: „ Няма да приказваме за подправена агитация от Хамас. Ще продължим да действаме по всевъзможен метод, с цел да върнем всички отвлечени и изчезнали хора вкъщи. “

Катар, който оказа помощ за посредничеството при освобождението в петък, няма неотложен коментар.

В по-късно изказване Обейда сподели, че Хамас към момента е подготвен да освободи двамата души в неделя, „ като употребява същите процедури “, включени в освобождението на американците.

 INTERACTIVE-LIVE-TRACKER-GAZA-OCT21-2023-1100GMT-1697893996

„ Отказа да ги вземе “

Говорителят на Хамас Халед ал-Кадуми сподели пред Ал Джазира, че израелското държавно управление „ не е съществено “ по отношение на освобождението на пленниците.

„ Ние предложихме да предадем тези пленници, които са в тежко филантропично положение, заради само филантропични аргументи. Искахме да ги предадем на фамилиите им, само че държавното управление не е съществено. За страдание, държавното управление на Израел отхвърли да ги вземе. ”

Ал-Кадуми сподели, че Израел не е показал причина да не одобри офертата.

Задържаните от Хамас включват дами, деца, възрастни хора, хора от други страни – които са работили за освобождението им – и израелски бойци.

Акива Елдар, израелски политически анализатор, публицист и публицист, сподели, че в случай че Хамас желае да освободи заложници, може да ги съобщи на групи като Международния комитет на Червения кръст или да ги остави да преминат в Египет.

„ Ако не е част от quid pro quo или нещо друго, което Израел би трябвало да даде в подмяна, тогава е доста просто – тъкмо както разрешиха на двамата американски жители да преминат границата благодарение на Червения кръст “, той маркирано.


„ Много скоро “ заложниците ще бъдат освободени

Говорител на външното министерство на Катар сподели, че освобождението на американските заложници в петък е пристигнало след „ доста дни на непрекъсната връзка с всички страни “.

Маджед ал-Ансари, представител на външното министерство, сподели пред немския вестник Welt am Sonntag, че Катар се надява, че всички пленници скоро ще бъдат освободени.

„ Не мога да ви обещая, че това ще се случи през днешния ден, на следващия ден или след на следващия ден. Но ние поемаме по път, който доста скоро ще докара до освобождение на заложниците, изключително цивилни “, сподели Ал-Ансари.

„ В момента работим върху съглашение, съгласно което всички цивилни заложници ще бъдат в началото освободени. “

Многостранната офанзива на Хамас против Израел, наречена интервенция „ Наводнение Ал-Акса “, умъртви повече от 1400 души, най-вече цивилни, и рани към 3500 други на 7 октомври.

Израел отговори с интензивни въздушни офанзиви против Газа, изравнявайки в миналото гъсто обитаемоте квартали и налагайки цялостна обсада на анклава. Близо 4400 души в Газа бяха убити и 13 500 ранени за две седмици боеве.

Със сили, струпани на бариерата с Газа, Израел заплаши с наземна инвазия, с цел да „ унищожи Хамас “.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР