Хамас предложи план за прекратяване на огъня, който да успокои

...
Хамас предложи план за прекратяване на огъня, който да успокои
Коментари Харесай

„Хамас” предлага 135-дневно примирие в Газа и пълно изтегляне на Израел

" Хамас " предложи проект за преустановяване на огъня, който да успокои обстановката в Газа за четири месеца и половина, през които всички заложници ще бъдат освободени, Израел ще изтегли войските си от линията и ще бъде реализирано съглашение за преустановяване на войната.    Предложението на групировката - отговор на такова, изпратено предходната седмица от медиатори от Катар и Египет - е най-големият дипломатически опит за дълготрайно прекъсване на сраженията и беше посрещнато с вяра и облекчение в линията Газа.    Все още обаче няма формален отговор от Израел, който съобщи, че няма да изтегли войските си, до момента в който “Хамас ” не бъде изцяло унищожена.   

Според проектодокумент, представен от Reuters, контрапредложението на палестинската организация планува три етапи на примирието с дълготрайност 45 дни всяка. Бойците ще разменят останалите израелски заложници, които отвлякоха на 7 октомври, за палестински пандизчии. Ще стартира възобновяване на Газа, израелските сили ще се изтеглят изцяло, а телата на жертвите в спора ще бъдат разменени. 
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде нощес в Израел, откакто се срещна с водачите на медиаторите Катар и Египет в опит да се реализира по-дълго помирение.    Източник, непосредствен до договарянията, декларира пред осведомителната организация, че контрапредложението на “Хамас ” не изисква гаранция за непрекъснато преустановяване на огъня в самото начало, само че че краят на войната ще би трябвало да бъде контрактуван в неговите рамки, преди да бъдат освободени последните заложници.    Според документа през първия 45-дневен стадий ще бъдат освободени всички израелски дами заложници, мъже под 19 години и възрастни и заболели хора в подмяна на палестински дами и деца от израелски затвори. По време на първата фаза Израел също по този начин би трябвало да изтегли войските си от обитаемоте места.   

Изпълнението на втората фаза няма да стартира, до момента в който страните не приключат " непреки диалози по отношение на условията, нужни за преустановяване на военните интервенции и завръщане към цялостно успокоение ". 
Тя ще включва освобождението на останалите мъже заложници и " изтеглянето на израелските сили отвън границите на всички региони на линията Газа ".    По време на третата фаза ще бъдат разменени тела и остатъци. Примирието също по този начин ще усили притока на хранителни и други помощи за обезвереното цивилно население на Газа, което е изправено пред апетит и изострен дефицит на съществени артикули.    " Хората са оптимистично настроени, само че в това време се молят тази вяра да се трансформира в същинско съглашение, което да постави завършек на войната ", споделя Ямен Хамад, татко на четири деца, живеещ в учебно заведение на Организация на обединените нации в Дейр ал-Балах в централната част на линията Газа. " Хората чакат вести за преустановяване на огъня, те са обнадеждени макар продължаващите бомбардировки ".    Израел стартира военната си атака в Газа, откакто на 7 октомври бойци от ръководената от “Хамас ” Ивица Газа убиха 1200 души и взеха 253 заложници в южната част на Израел.    

Министерството на здравеопазването на Газа свидетелства, че минимум 27 585 палестинци са починали по време на ответната военна акция на Израел, като има опасения, че още хиляди са заровени под отломки. Досега единственото помирение продължи единствено една седмица в края на ноември. 
Блинкен се среща с Нетаняху    Очаква се Блинкен да разиска предлагането на “Хамас ” с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.    Вашингтон показва съглашението за заложниците и примирието като част от проектите за по-широко разрешаване на близкоизточния спор, което в последна сметка да докара до помиряване сред Израел и арабските му съседи и до основаването на палестинска страна.    " Ще работим колкото се може по-усилено, с цел да се опитаме да реализираме съглашение, тъй че да можем да продължим напред - освен с възобновено, само че и с разширено съглашение за заложниците - и с всички изгоди, които то би донесло със себе си ", разяснява Блинкен на конференция в Доха късно във вторник.   

Нетаняху отхвърля основаването на палестинска страна, което съгласно Саудитска Арабия - връзките с която са най-големият дипломатически триумф в устрема на Израел да бъде признат от съседите си в Близкия изток - е условие за всяка възможна договорка за нормализиране на обстановката. 
Дипломатическият напън идва в миг на интензивни сражения в Газа, като Израел се пробва да превземе основния град в южната част на анклава - Хан Юнис, а сраженията се възобновяват и в северните региони, които Тел Авив твърди, че е завладял от месеци.    Миналата седмица Израел съобщи, че възнамерява да щурмува Рафах, град около граничната ограда в южния завършек на Газа, където сега живее повече от половината от популацията на линията, приютено най-вече в публични здания и спонтанни палатки.    Здравните чиновници в Рафах оповестиха, че 11 души са били убити при израелски удари по града през нощта, което провокира суматоха измежду някои от разселените там хора. Те се притесняват, че това може да е началото на израелско нахлуване в региона. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР