Хълцането е забавно, но най-вече когато някой около нас го

...
Хълцането е забавно, но най-вече когато някой около нас го
Коментари Харесай

Защо хълцаме?

Хълцането е занимателно, само че най-много когато някой към нас го прави – смешните звуци, които издава, методите, по които се пробва да го спре... Но в случай че продължи повече от няколко минути може стане досадно, дразнещо и даже изморително. Знаем какво съставлява, какво предизвиква на тялото ни и по какъв начин да се отървем от него. Но не можем да кажем сигурно от къде идва и каква тъкмо е изгодата от него.

Все отново какво е хълцането?

Като чисто физически развой, хълцането e породено от неконтролируеми конвулсии на диафрагмата. Всеки конвулсия води до бърз банкет на въздух, което провокира хълцане. В този миг, задният завършек на езика и небцето се повдигат, следвани от внезапно затваряне на вокалния уред (глотис), което и създава популярния тон „ хлъц ". И както всички доста добре знаем от първа ръка, този развой не е еднократен, а се повтаря ритмично известно време. От физиологична позиция, здравната общественост не е достигнала до консенсус за какво хълцаме. Някои лекари са съгласни, е, че хълцането не наподобява да служи на никаква потребна цел.

Безполезно ли е хълцането, тогава?

Може би да, може би не... Възможно е да е неефикасно за нас сега, само че в еволюционното ни минало е служило за нещо. Някои учени дефинират хълцането като развой, сходен на дишането с хриле. Ако приемем, че хълцането е единствено излишък от генетичен код, завещан от земноводните ни праотци, допустимо ли е то да се резервира през всичките тези 730 милиона години еволюция, без да има някаква в действителност потребна за индивида функционалност?

Според други учени и лекари, хълцането е механизъм, оказал помощ на бозайниците да се научат да сучат, въпреки и това да е мъчно доказуемо. Всъщност, в това изказване може да има огромна доза истина, защото е реалност, че още преди да се е появила дихателна активност, бебето хълца в корема на майката. Според лекарите, това може би е метод да се приготви дихателната мускулатура на бебето за дишане и сучене след раждането му.

Друга концепция е, че хълцането се е развило, с цел да помогне на нашите четириноги предшественици, да преглъщат храната, която засяда в гърлата им, защото би трябвало да я пренасочат хоризонтално, с цел да стигне от устата до стомаха им. Животните хълцат и тъй като се хранят прекомерно бързо и на огромни хапки.

От какво хълцаме най-често?

Има доста фактори, които могат да провокират хълцане. Може да е поради прекомерно бързото ястие или пиянство, или поради приема на нещо пикантно, както и от доста гореща или пък прекомерно студена храна. И пиенето на алкохол може да аргументи хълцане. Както и всеки бърз банкет на въздух – кихане, кашляне или смях. Също по този начин, в случай че сте нервни или разчувствани. Понякога не е по никакъв начин елементарно да се разпознава повода, която провокира тези конвулсии, само че съвсем във всички случаи, хълцането трае единствено няколко минути. Понякога, може да продължи и с дни или седмици, само че това е доста извънредно и нормално е симптом на различен медицински проблем.

Как да се отървем от досадното хълцане?

Точно както хората имат разнообразни хрумвания за това, какво предизвиква хълцането, те също не са на едно мнение по отношение на методите да го спрат.

Най-вероятно сте чували доста оферти за това по какъв начин да се отървете от това досадно събитие, несъмнено даже сте опитвали няколко. Ако задържите дъха си и броите до 20 е един от методите, който оказва помощ на някои хора да се отърват от хълцането. Други споделят, че пиенето от „ противоположната ” страна на чаша вода е метод да се спрат спазмите.

Да се стресне хълцащия също е вероятен способ за освобождение. Обратното преброяване или казване на писмеността на заден ход, разпъване на диафрагмата, като поемете и задържите въздуха и протегнете ръцете си нагоре, поемане и издишване в хартиена торба или да изядете една супена лъжица захар или фъстъчено масло също влизат в листата с вероятните способи за отърваване от спазмите.

Вероятно не е от голяма важност, кое тъкмо лекува хълцането и кои способи се пробва да приложи страдащия, тъй като в множеството случаи ще отмине от единствено себе си. Но в това време е хубаво да имате лист с способи, които може да изпробвате.

Ако хълцането продължи повече от няколко часа или се появява доста постоянно, посетете лекаря си, с цел да се изключи някакво заболяване като причина.

Рекорд за най-дълго хълцане

Рекордът за най-дълго хълцане принадлежи на Чарлс Осбърн от щата Айова, Съединени американски щати, който почнал да хълца през 1922 година, до момента в който се опитвал да премери прасе на кантар. Не съумял да откри лек за положението си и траял да хълца до февруари 1990 година, т.е. в продължение на цели 68 години. Трябва да се означи, че през първите десетилетия от този интервал Осбърн хълцал по 40 пъти в минута, до момента в който през последните години хълцането намаляло до 20 пъти за минута.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР