Халид Шейх Мохамед, който беше обявен от САЩ за един

...
Халид Шейх Мохамед, който беше обявен от САЩ за един
Коментари Харесай

Един от мозъците на атентатите на 11 септември може и да уличи Саудитска Арабия

Халид Шейх Мохамед, който беше разгласен от Съединени американски щати за един от главните " архитекти " на атентатите от 11 септември и сега се намира в пандиза в Гуантанамо в Куба, неотдавна уточни, че ще обмисли да помогне на жертвите на 11 септември в техния иск против Саудитска Арабия, в случай че държавното управление на Съединени американски щати реши да анулира смъртното наказване против него.
Предложението към Мохамед да приказва беше подадено през Окръжния съд на Съединени американски щати в Манхатън тази седмица като част от федерален иск против държавното управление на Саудитска Арабия от жертви и фамилии на жертви на терористичните офанзиви през 2001 година, при които починаха над 3000 души в Ню Йорк, Северна Вирджиния и Пенсилвания.
Адвокатите на ищците са се свързали с трима от петима арестувани в залива Гуантанамо, упрекнати в присъединяване в терористичните офанзиви, съгласно вестник The Wall Street Journal. Адвокатът на Мохамед съобщи, че няма да даде единодушие за съдействие при актуалните условия, само че означи, че " при липса на евентуална смъртна присъда би било допустимо доста по-широко съдействие ".
Изглежда, че актуалната позиция на Мохамед е много по-различна от тази, която заема на чуването в Гуантанамо през юни 2008 година. Тогава боен арбитър дефинира правосъдното съвещание като " дело за смъртно наказване ", а Мохамед го дефинира като " дело на страдалец ".
" Това желая. Отдавна желая да бъда общопризнат като страдалец ", сподели тогава Мохамед.
" Много неща са се случили през последните 10 години. Подсъдимите от 11 септември не са толкоз заинтригувани, колкото в миналото са били да бъдат в ролята си на мъченици ", съобщи човек, осведомен с производството пред вестника.
Саудитското държавно управление от дълго време твърди, че не е взело участие в атентатите на 11 септември.
През 2014 година писателят на свободна процедура Браян МакГлинчи започва плана " 28 Pages " (28 страници), за откриване на връзки сред Саудитска Арабия и офанзивите на 11 септември. Проектът е фокусиран върху разсекретяването на 28 страници от конгресния отчет за активността на американската разследваща общественост преди и след терористичните офанзиви.
Правителството на Съединени американски щати отчасти разсекрети тези 28 страници през 2016 година, само че организира към 90 редакции " заради потребностите на националната сигурност ", които остават в действие, съгласно процедурата за разсекретяване, ръководена от Службата на шефа на националното разузнаване. Частично разкритият отчет, оповестен от Конгреса на Съединени американски щати през юли 2016 година, разкри, че Саудитска Арабия има директна връзка с похитителите на 11 септември и е допустимо да е взела участие на държавно равнище в поддръжка на самите офанзиви. Докладът демонстрира също, че ФБР по непонятен метод не е съобщила на Централно разузнавателно управление на САЩ информация за финансовите връзки сред саудитското кралско семейство и похитителите от 11 септември преди офанзивите. От 19-те атентатори, 15 са жители на Саудитска Арабия.
В понеделник президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разпореди удължение на активността на " Фонда за обезщетяване на жертвите от 11 септември ", основан за обезщетяване на жертвите на атентата. Какви са последици от дейностите на Тръмп - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР