Халфът на ЦСКА-София Жанио Бикел е част от отбора вече

...
Халфът на ЦСКА-София Жанио Бикел е част от отбора вече
Коментари Харесай

Жанио Бикел: С нищо не отстъпваме на Левски и Лудогорец

Халфът на ЦСКА-София Жанио Бикел е част от тима към този момент 4 месеца. Той бе измежду първите привлечени през лятото – след вратаря Стипица и бранителя Стивън Перейра. Бикел направи положително усещане в срещите, в които получи късмет, като се отличи с много постоянни изяви в отбрана и като цяло с изчистена игра. След положителния си мач в предходния кръг против Септември (София) с 3:0 в този момент се чака да е титуляр и при семейството на Етър в неделя. Бикел се бори за титулярно място в конкуренцията на Кристиан Малинов и Рубен Пинто. “Тема Спорт” беседва с него въз основата в Панчарево, като той разяснява както обстановката в ЦСКА-София, по този начин и кариерата си. Жанио е бил квалифициран от легендата Марко ван Бастен в холандския Хееренвеен.

- Жанио, по какъв начин пристигна в ЦСКА и за какво избра да продължиш кариерата си в България?
– Бях свободен сътрудник, тъй че моят управител ми търсеше тим. Знаех за ЦСКА още преди да науча, че клубът ме желае. Бях наясно, че това е един от най-големите тимове в тази част на Европа. И когато разбрах за интереса, си споделих: “Защо не?”. Това е добър тим и бях окуражен да покажа какво мога и да направя стъпка напред. Всичко се разви доста бързо. Аз бях на отмора в родината си Гвинея Бисау с моето семейство. Изведнъж мениджърът ми се обади и ми сподели: “Трябва да се върнеш незабавно в Европа, имаме клуб за теб”. На идната заран ми изпрати билети и съвсем незабавно потеглих. Всичко се разви доста бързо.
- През миналия сезон си бил част от НЕК Наймеген във втора холандска дивизия, само че си играл много рядко. За сметка на това в предходните два сезона си титуляр, когато НЕК е в елита. Каква беше повода?

– И аз не знам. Бяха страхотни години в НЕК. Но да – през предишния сезон не играех постоянно. И аз бях сюрпризиран от това – за какво бях употребен в Ередивизие, а след това не. Опитах се да дам най-хубавото от себе си, когато получавах късмет, само че това се случваше прекомерно рядко за жал. Така и не открих пояснение.

- Голяма ли е разликата сред холандския хайлайф и българското състезание?

– Да. В известна степен тук ми е по-лесно въпреки че си има своите особености. Има много друга просвета и метод на игра в Холандия и тук, в България. Като че ли ми е нужно още малко време да се приспособявам. Футболът в Холандия е доста динамичен. Там се изисква от теб да участваш наедно и в отбрана, и в офанзива. Трябва непрекъснато да сновеш по целия терен и това е много мъчно.

- Как би описал стила си на игра?

– Аз съм добър и с топка в крайници, и без нея. Бърз съм, физически съм окей. Имам нелоша техника и съм много деятелен и динамичен.

- От огромно семейство ли идваш и мъчно детство ли имаше?

– Да, имам двама братя и две сестри, те живеят в Гвинея. Имам родственици и в Лисабон, където постоянно съм на почивка.

- А по какъв начин стартира да се занимаваш с футбол?

– Записах се в една академия – Vitalize. Трябваше да изберат най-хубавите момчета, които да отидат в Европа на проби. И аз бях един от тях, а дружно с мен бе и Жоржиньо който в този момент също е в ЦСКА. На процедура ние заминахме едновременно за Европа и се познаваме добре. Това беше през 2011-а. Първо участвах на шампионат в Испания. Там ме харесаха няколко испански тима – Валенсия, Малага и Виляреал. Отидох и в Португалия, където също имаше шампионат. Така и не получих покана от Испания обаче. Останах 7-8 месеца без тим, само че тогава мениджърът ми сподели за интерес от Хееренвеен. Там прекарах едноседмични проби. Казаха, че желаят да остана, и изкарах 3 години и половина в клуба.

- В Хееренвеен се засичаш с легендата Марко ван Бастен. Какво представляваше работата с него?

– Да, той ме повика да упражнявам с мъжете. Преди това играех за юношите до 19 години. Не съм играл под негово управление в формален мач, само че беше много забавен треньор. Говорил съм си много с него, давал ми е препоръки и насоки. Знаеше по какъв начин да се отнася с футболистите.

- Кой ти е непосредствен в ЦСКА с изключение на Жоржиньо?

– Почти всички, сносно се разбирам с бразилците и португалците. Атмосферата е положителна, всички сме дружно. А и доста ми оказва помощ, че знам много езици – британски, португалски, холандски, тъй че се оправям добре.

- А по какъв начин намираш българския език?
– Труден ми е. Но доста желая да науча базовите неща, с цел да мога да се оправям на терена, и ще дам най-хубавото от себе си, с цел да го направя.

- Много ли се разграничава България от местата, където си бил преди?

– Да, само че за мен не е нещо кой знае какъв брой мъчно. Винаги ми се е налагало да се приспособявам – и към Португалия, и към Холандия… Свикнал съм на промени.

- Кои бяха обичаните ти футболисти като дете?

– Само един – Яя Туре. Той ми беше идолът. Обожавах да го виждам. Най-много го харесвах, когато беше в Манчестър Сити, само че още отпреди това го следях.

- Какво е мнението ти за твоите съперници в средата на терена – Малинов и Пинто?
– Те са положителни футболисти, които имат качества. Няма огромна разлика в стила ни на игра. Те също са доста усърдни служащи на терена.

- Вече се изправихте против главните ви противници Лудогорец и Левски. Какво е мнението ти за тези тимове?
– Не виждам огромна разлика сред нас и тях. Да, загубихме дербитата с тях, само че този тип конфликти съвсем постоянно се развиват по този метод – има малко футбол, изобилства борбата. Който има повече шанс, печели. Не виждам с какво са по-силни от нас. На едно равнище сме с тези тимове. Но изключително след загубата с Левски беше много тежко. Всички бяхме увесили носове – както ние, по този начин и половин България. Чувствахме се по същия метод като последователите. Трябва да печелим тези дуели.

- Какво е мнението ти за треньора Нестор Ел Маестро?

– Не мога да го сравня с предходните ми треньори, всеки си има друг метод, по който гледа на футбола. Той има по-различна просвета, бил е в много страни. Нестор е добър треньор и откогато съм тук, виждам напредък в тима с помощта на него.

- Какви са възможностите да спечелите купата?

– Имаме играчите, с цел да го реализираме. Трябва да го създадем. Това е единственото, което има значение. Тази година е време да сме на върха. Имаме качеството.

- Отборът беше много подложен на критика в последно време…

– Да, знам това. Какво да ви кажа – рецензията във футбола е естествена. Всеки в този спорт си има свое мнение. Когато загубиш – постоянно те подлагат на критика. Когато спечелиш – всичко е наред. Свикнал съм с това и рецензиите не ми вършат усещане.

За какъв период е договорът ти и какъв брой дълго искаш да останеш в ЦСКА?

– Подписах за три години. На този стадий просто желая да играя повече минути, а по-късно ще забележим какъв брой дълго ще остана.

“Тема спорт”
Първа лига 12 кръг, неделя 21 октомври  ЦСКА-София 20:00  Етър
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР