Хакнатата база данни на НАП с информация за около 5

...
Хакнатата база данни на НАП с информация за около 5
Коментари Харесай

Търгуват данните от НАП в хакерски форуми

Хакнатата база данни на Национална агенция за приходите с информация за към 5 млн. български и непознати жители към този момент се популяризира по форумите, като консуматор с псевдоним Instakilla търгува достъпа до нея против сума от към 2 евро, написа " Монитор " през днешния ден. 

За разпространението на описите в онлайн пространството заяви профилираният уебсайт за IT вести ZDNet, като уточни, че линкове за събаряне въз основата данни са споделени от хакер с име Instakilla, чиято идентичност не се знае, само че се смятало, че работи отвън рамките на България. Проверка във форумите сподели, че въпросното лице в действителност предлага достъп до описи, за които твърди, че са същите като източените от системата на Национална агенция за приходите, против 8 заема. Във форума, в който върти търговията, минималните заеми, които могат да бъдат купени, са 30, като те костват 8 евро. Това действително значи, че Instakilla получава по малко под 2 евро от всеки, решил да изтегли описите.

Междувременно ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцеслав Караджов разгласи, че в понеделник ще започва инспекцията на институцията в Национална агенция за приходите, като уточни, че тя ще продължи най-много месец. „ Ще има глоба и тя няма да бъде дребна “, разгласи също по този начин Караджов, само че добави, че ще бъде взето поради, че течът се дължи на офанзива против системите на приходната организация. „ Фирмите и обществените организации би трябвало да се разсънят. Те не живеят сами в цифровия свят. От 2006 до 2019 година доста малко е направено за отбрана на информацията, която се обработва. В същото време той беше безапелационен, че в случай че институциите работят по разпоредбите, не е допустимо да се злоупотреби с изтеклите данни, като оспори подозренията, стартирани през миналите дни, че с тях можело да се изтеглят бързи заеми на непознато име или да се правят банкови интервенции.

В изявление за БНР пък представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров разгласи, че се правят сега проби за уязвимости в организацията и в случай че се постанова, ще бъдат спрени някои електронни услуги. „ Нашият фокус е ориентиран в тези дни върху две съществени тематики – първата е да оценим има ли други уязвимости на осведомителните системи на Национална агенция за приходите и в случай че такива бъдат открити, те да бъдат затворени незабавно, тъй че да се отстрани всеки риск за продължаващо нарушаване и корист. Вторият ни главен фокус е да дадем допустимо най-вече и най-подробна и потребна информация за жителите, чиито данни са изтекли “, уточни Бъчваров, като подсети, че данъчните ще пуснат особено приложение, където всеки ще може да види дали информацията му попада в хакнатите описи.

Преди дни за офанзивата против Национална агенция за приходите беше задържан 20-годишният хакер Кристиян Бойков, на който беше повдигнато обвиняване за компютърно закононарушение – непозволено прекопирване на данните от сървър на приходната организация. След подвеждането му под отговорност Бойков беше пуснат на независимост против подписка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР