Хакерски атаки и в момента и с наближаването на изборите

...
Хакерски атаки и в момента и с наближаването на изборите
Коментари Харесай

Министър Мундров: С наближаването на изборите се увеличават хакерските атаки

Хакерски офанзиви и сега и с наближаването на изборите се усилват. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Министърът дефинира растежът на хакерските атаки като новото обикновено. " Практически това, което може да създадем, е да се пазиме. Ние сме подхванали безусловно всички ограничения, с цел да съумеем да се защитим по подобен метод, че да не бъдем пробити ", съобщи министърът.

 

Зад множеството от офанзивите стоят спонсорирани групи от задгранични страни отвън Европейски Съюз, изясни министърът. Една от най-честите офанзиви продължава да е DDoS - блокиране на достъп до избран уебсайт.

 

До края на другата седмица се чака да бъдат удостоверени машините за гласоподаване, посочи Валентин Мундров. Той изясни, че машините са пристигнали в министерството на 11 май, а процесът по засвидетелствуване е почнал на 13 май и все още е приключен на към 50%. ДАНС напълно участва в този развой, научихме си урока от предния път, разяснява Мундров.

 

" На 2 май методиката бе оповестена за обществено разискване, а на 9 май са признати всички оферти. Разликата от остарялата методика е в публичността - на публично събитие изтеглихме номерата на машините, които ще минат процеса по засвидетелствуване ".

 

" Информационно обслужване " не взе участие в процеса по засвидетелствуване, уточни министърът. То се прави от специалисти на МЕУ, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Следващата стъпка е процеса по доверено създаване, който се прави от ЦИК. Чак тогава всички машини ще бъдат разпратени по изборните секции.

 

„ На този стадий считам, че увереността на жителите в машинното гласоподаване е доста висока, само че би трябвало да извървим спомагателни стъпки, с цел да преминем към отдалечено гласоподаване ", разяснява Валентин Мундров.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР