Хакерската атака срещу сайтовете на български държавни институции, извършена днес

...
Хакерската атака срещу сайтовете на български държавни институции, извършена днес
Коментари Харесай

Гешев: Хакерската атака днес е изключително сериозен проблем за националната сигурност

Хакерската офанзива против уеб страниците на български държавни институции, осъществена през днешния ден идва от съветския град Магнитогорск, коментира пред публицисти основният прокурор Иван Гешев на ексклузивен брифинг. 

Както ви информирахме по-рано през днешния ден, съветската хакерска група KillNet сама заяви в канала си в Telegram, че е блъснала редица уеб сайтове на държавни институции у нас, в това число на Президенството, държавното управление, няколко министерства, Конституционният съд, както и на Министерство на вътрешните работи и разузнаването. Софийска градска прокуратура се е самосезирала след медийните изявления за виртуалното нахлуване и е упълномощила на ДАНС и на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на Министерство на вътрешните работи да извършат инспекция, въз основа на която ще се реши и дали ще се образува досъдебно произвеждане.

" Обект на офанзивата не е Президентството, а българската страна. Това е сериозен проблем. Той е предстоящ. На всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и пазиме европейските полезности. След като сме ясно позиционирани в това отношение, е нормално да има последици. ", разяснява основният прокурор Иван Гешев. " Ние ще си свършим работата да защитим българския народен интерес и този на евроатлантическите ни сътрудници. ", добави той. 

Гешев дефинира случая като извънредно сериозен за българската национална сигурност. " В това няма политика. Това е явен престъпен случай, който визира устоите на българската страна. Политическите аргументи и последици не са обект на изясняване от българската прокуратура ", сподели още Гешев. Той заяви, че Прокуратурата е упълномощила на ДАНС и ГДБОП да създадат инспекция по случая. Главният прокурор изрази също и убеденост, че в решаването на този случай страната ще бъде подкрепена от евроатлантическите си сътрудници.  “Българската прокуратура и българската страна не е сама в това ”, акцентира Гешев. 

Службите към този момент са почнали работа, за установяването на произхода на хакерската офанзива се използва специализиран програмен продукт, заяви ръководителят на националното разследване и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. “Дали е едно лице, група или институции, ще установим в хода на нашето следствие. Надявам се да успеем да установим и съответните лица, а освен мястото, откъдето е извършена офанзивата, с цел да дестабилизира нашата страна ”, разяснява Сарафов. Това не е първата хакерска офанзива от Русия против България, уточни той. 

Срокът за следствие на случая е два месеца. “Никой няма предпочитание да не работи интензивно и да тупа топката ”, съобщи Гешев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР