Хакерска група, обвинявана от Техеран във връзки с Израел, твърди,

...
Хакерска група, обвинявана от Техеран във връзки с Израел, твърди,
Коментари Харесай

Израелски хакери блокираха бензиностанциите в Иран

Хакерска група, упреквана от Техеран във връзки с Израел, твърди, че е направила хакерски атаки, които са прекъснали услугите на бензиностанции в Иран, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на иранската държавна телевизия и израелските локални медии.

Иранският министър на петрола Джавад Оуджи съобщи, че услугите са били прекъснати в към 70% от бензиностанциите в страната, като допустима причина за казуса е и външна интервенция.

Иранската държавна телевизия осведоми, че групата " Хищно врабче "  (Predatory Sparrow) твърди, че стои зад срутва в услугите. Израелските локални медии също оповестиха за изказванието.

" Тази хакерска атака беше осъществена по следен метод, с цел да се избегнат евентуални вреди по отношение на службите за незабавна помощ ", прецизират от " Хищно врабче ".

Агенцията за гражданска защита на Иран, която дава отговор за киберсигурността на уточни, съобщи, че към момента изследва всички вероятни аргументи за разстройствата.

Иранската държавна медия добави, че в предишното хакерската група е поемала отговорност за хакерски атаки против ирански бензиностанции, железопътни мрежи и стоманени заводи.

Това е първият подобен случай от 2021 година насам, когато огромна хакерска атака в Иран прекъсна продажбата на гориво и аргументи дълги опашки по бензиностанциите в цялата страна. Техеран упрекна Израел и Съединените щати, че стоят зад тези офанзиви.

Днешното спиране на услугите стартира рано в понеделник и засегна доста Техеран, като принуди редица бензиностанции да работят ръчно.

" Поне 30% от бензиностанциите работят, а останалите последователно позволяват казуса с спирането на услугите ", рапортува Оуджи.

Реза Навар, представител на иранската асоциация на бензиностанциите, посочи, че сривът се дължи на проблем със софтуера.

" Софтуерният проблем с горивната система беше доказан в някои станции в цялата страна и сега специалистите го отстраняват ", уточни той.

Навар добави, че няма дефицит на гориво, само че прикани водачите да не вървят на бензиностанциите.

Министерството на петрола посочи, че спирането не е обвързвано с проекти за увеличение на цената на горивото - политика, която провокира всеобщи митинги през 2019 година и докара до насилствени репресии.

Към момента бензиностанциите се пробват да обезпечат гориво ръчно, като ще отнеме сред 6 и 7 часа за разрешаване на казуса.

Израел към момента не е коментирал хакерската атака в Иран.

Междувременно израелският киберотдел упрекна Иран и " Хизбула " за опит за хакерска атака против болница в Северен Израел преди към три седмици. Отбелязва се, че офанзивата е била осуетена, само че хакерите са съумели да извлекат " част от сензитивната информация, съхранявана в осведомителните системи на болничното заведение ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР