Хакерска група е проникнала в информационна система на компания, работеща

...
Хакерска група е проникнала в информационна система на компания, работеща
Коментари Харесай

Хакери откраднаха секретни документи за бъдещи американски оръжия

Хакерска група е проникнала в осведомителна система на компания, работеща за Военноморските сили (ВМС) на Съединени американски щати, заяви The Washington Post. Името му не е загатва. Известно е единствено, че подизпълнителят работи в Naval Undersea Wafrare Center, изследователско отделение на Военноморски сили, занимаващо се планиране на подводници и въоръжение за тях. Според изданието хакерите са работили за китайското държавно управление.

Злоумишлениците са получили неоторизиран достъп до над 614 GB секретни данни, включително информация за план, носещ кодовото име Sea Dragon (Морски дракон). Вероятно зад него се крие създаването на перспективна свръхзвукова противокорабна ракета. Хакерите са откраднали още информация за криптографска система, употребена за връзки, а също по този начин електронна библиотека с данни на отдела на Военноморски сили за разработка на подводници.

 Хакери откраднаха секретни документи за бъдещи американски оръжия

Sea Dragon е стартиран през 2015 година, като за него са заделени 300 млн. $. Изпитанията на оръжието се чака да стартират през септември т.г. През 2020 година пък се възнамерява то да бъде признато на въоръжение.

В момента Военноморски сили проверява случая със съдействието на ФБР. Засега от там се въздържат да дават мнения.

Въпреки значимостта и секретността на данните те са били съхранявани на слабозащитена инфраструктура на подизпълнителя. Според публични лица в Съединени американски щати събраните откъслечни данни съставляват държавна загадка, а случаят слага под подозрение способността на Военноморски сили да управлява работещите за него компании.

По думите на адмирал Филип Дейвидсън точно това е слабото звено в сходни обстановки. Директорът на Националното разузнаване Даниел Коутс пък отива още по-далеч заявявайки, че китайските офанзиви като предписание са ориентирани точно против подизпълнители или организации, занимаващи се с поддръжката на мрежовата инфраструктура на държавни институции.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР