Хакерите са мощно оръжие в ръцете на престъпници, на терористични

...
Хакерите са мощно оръжие в ръцете на престъпници, на терористични
Коментари Харесай

Явор Колев: Хакерите са мощно оръжие в ръцете на престъпници

Хакерите са мощно оръжие в ръцете на нарушители, на терористични организации, в тоталитарни страни. Те са и инструмент за водене на война. Много компании имат доста сериозна физическа защита, от тях не можеш да се изнесе един гвоздей, само че може да бъдат откраднати големи суми от сметките им.
Това съобщи в предаването " Лице в лице " по бТВ Явор Колев, шеф на отдел „ Компютърни закононарушения “ към ГДБОП.

Той прикани да не се употребява квалификацията „ етични хакери “. По думите му това са хора, които се занимават с киберсигурност и способстват за сигурността на обществото.

Относно мненията, че заплащането на експертите по киберсигурност е ниско, а това е демотивиращо, Колев изясни, че в Министерство на вътрешните работи работят голям брой експерти, в разнообразни области на битката с престъпността. Работата им е характерна и сложна. Техния живот е заплашен, занимават се с извънредно комплицирани закононарушения, само че това са хора, които са извънредно стимулирани хора.

Национална агенция за приходите беше обект на един обир. Това е закононарушение, което е осъществено от представителите на тази компания, освен аз, само че и съдът е уверен в това, както се видя при разглеждането на ограниченията за неотклонение на упрекнатите. Тук не става въпрос за приключване на данни, както се твърди. Данните са били откраднати, взломена е системата на Национална агенция за приходите, а данните са откраднати и публикувани.

Всички на конференцията се съгласиха, че наказването за такива закононарушения не може да е до 2 години и до 5 000 лева, както е посочено в този момент в Наказателен кодекс. Не могат да бъдат употребявани СРС-та при следствие на киберпрестъпления, тъй като наказването е за подобен интервал, както и други средства, които са възможни, когато наказването е над 5 години отнемане от независимост, изясни Колев.

Специалистът изясни, че известно киберпрестъпление е внедряване във фирмена преписка. Много компании споделят, че са жертви на такива офанзиви. Има и доста компании, които откриват кражба в по-късен стадий, което затруднява доста откриването, както на парите, по този начин и на причинителите. Успяхме 9 милиона $ да успеем да блокираме и възстановим на Швейцарска банка. Необходимо да се влага в киберсигурност, бе безапелационен Колев.

Той съобщи, че в България има наказани за разпространяване на информация, каквато бе оповестена за приятелката на претендента за кмет арх. Игнатов, както и че е закононарушение да се упражнява подобен вид тормоз. По думите му Интернет не е безвредно място и в това би трябвало да бъдат възпитавани децата.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР