Хакери са откраднали имейл адресите на повече от 200 милиона

...
Хакери са откраднали имейл адресите на повече от 200 милиона
Коментари Харесай

Жесток удар: Откраднаха 200 млн. имейла от туитър

Хакери са откраднали имейл адресите на повече от 200 милиона консуматори на " Туитър " и са ги разгласили в хакерски конгрес, сподели специалист по киберсигурност, представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Пробивът " за жалост ще докара до доста хакерски офанзиви, таргетиран фишинг и доксинг ", написа в " ЛинкедИн " Алон Гал, съосновател на израелската компания за мониторинг на киберсигурността " Хюдсън рок ". Той дефинира това като " едно от най-значимите приключвания на информация ", които в миналото е виждал.

Компанията на Илон Мъск не е коментирала информацията, която Гал първи оповести в обществените мрежи на 24 декември, нито е дала отговор на запитвания за пробива.

Все още не e ясно и дали са подхванати дейности за следствие или премахване на казуса, отбелязва организация " Ройтерс ", като добавя, че не е съумяла да ревизира изказванията на Гал посредством самостоятелен източник

Вчера в интернет се появиха скрийншоти от хакерския конгрес, в който по думите на израелския специалист са били оповестени изтеклите данни.

Трой Хънт, основател на уеб страницата haveibeenpwned.com, чиито консуматори могат да ревизират дали са станали жертва на пробив, написа в " Туитър ", че скрийншотите " значително наподобяват като това, което е разказано ".

Няма следи, които да водят към самоличността или местоположението на хакера или хакерската група, която стои зад офанзивата. Възможно е пробивът да е сбъднат още през 2021 година, когато Мъск към момента не беше станал притежател на компанията, показва " Ройтерс ".

Твърденията за размера и обсега на хакерската офанзива в началото варираха, като предишния месец бяха оповестени калкулации, съгласно които е допустимо да са били откраднати 400 милиона имейл адреса и телефонни номера.

Един сериозен пробив в " Туитър " би заинтересувал надзорните органи от двете страни на Атлантическия океан. Комисията за отбрана на персоналните данни на Ирландия, където се намира и европейската централа на " Туитър ", както и Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати наблюдават дали компанията на Мъск съблюдава европейските и американските условия за отбрана на персоналните данни.

Към момента двата регулаторни органа не са дали отговор на запитвания на " Ройтерс " за казуса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР