Хакери разбиха безплатния софтуер на британската компания Piriform за оптимизиране,

...
Хакери разбиха безплатния софтуер на британската компания Piriform за оптимизиране,
Коментари Харесай

Хакерите компрометираха безплатния софтуер CCleaner на Avast

Хакери разрушиха безплатния програмен продукт на английската компания Piriform за усъвършенстване , което им разреши да управляват устройствата на повече от два милиона консуматори , оповестиха от компанията и самостоятелни източници, представени от Ройтерс.

Злонамерената стратегия е вкарана в законен програмен продукт, наименуван CCleaner, който се изтегля за лични компютри и телефони с Android, към пет милиона пъти седмично. Тя почиства нежелани стратегии и рекламни " бисквитки " за ускорение на устройствата.

CCleaner е главният артикул, създаван от лондонската компания Piriform, която беше купена през юли от Avast - един от най-големите снабдители на компютърна сигурност в света. По време на придобиването компанията съобщи, че 130 милиона души са употребявали CCleaner.

Версия на CCleaner, изтеглена през август, включва принадлежности за отдалечено администриране, които се пробват да се свържат с няколко нерегистрирани уеб страници, евентуално да изтеглят спомагателни стратегии, декларират от откривателите по сигурност в Cisco, Talos.

Заявяват, че това е комплицирана офанзива, тъй като е проникнала в открити и надеждни снабдители по метод, сходен на офанзивата на NotPetya от юни, когато компании изтеглиха инфектиран украински счетоводен програмен продукт.

" Няма нищо, което потребителят би забелязал " , споделя Уилямс, като отбелязва, че софтуерът за оптимизация има подобаващ дигитален документ , което значи, че други компютри автоматизирано се доверяват на програмата.

В обява в блога Piriform удостовери, че две стратегии, пуснати през август, са компрометирани. Препоръчват на потребителите на CCleaner v5.33.6162 и CCleaner Cloud v1.07.3191 да изтеглят нови версии. Говорителката сподели, че 2,27 милиона консуматори са изтеглили августската версия на CCleaner, до момента в който единствено 5 000 консуматори са конфигурирали компрометираната версия на CCleaner Cloud.

Пириформ съобщи, че Avast, новата компания майка, е разкрила офанзивите на 12 септември. Нова, версия на CCleaner е пусната в същия ден, а чиста версия на CCleaner Cloud е пусната на 15 септември.

Характерът на кода на офанзивата допуска, че хакерът е имал достъп до машина, употребена за основаване на CCleaner , сподели Уилямс.

CCleaner не се актуализира автоматизирано , тъй че всеки, който е конфигурирал проблематичната версия, ще би трябвало да го изтрие и да конфигурира нова версия , сподели той.

Уилямс съобщи, че Talos е разкрил казуса в ранен стадий, когато хакерите наподобява са събирали информация от инфектираните машини, вместо да ги принуждават да конфигурират нови стратегии.

Periform заявя, че е работят с американски правоохранителни органи, с цел да изключат сървър, ситуиран в Съединени американски щати, към който е ориентиран трафика.

Сървърът е закрит на 15 септември " преди да има нанесени вреди, доколкото е известно ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР